danas U VEČERNJEM

'Akademici su za osnivanje novog ministarstva za energetiku i rudarstvo'

naslovnica
Foto: VL
1/2
03.12.2016.
u 00:00

- Hrvatska je zemlja prebogata prirodnim bogatstvima. Često ni sami nismo svjesni kakvo sve blago Hrvatska ima i koliko ono može biti važan čimbenik za sveopći napredak Hrvatske, kaže predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti javnosti je predstavila kapitalno izdanje, studiju Hrvatska prirodna bogatstva, što je odličan povod za razgovor s prvim akademikom Zvonkom Kusićem.

Jesmo li po prirodnim bogatstvima bogata, srednje bogata ili siromašna zemlja?

Hrvatska je zemlja prebogata prirodnim bogatstvima. Često ni sami nismo svjesni kakvo sve blago Hrvatska ima i koliko ono može biti važan čimbenik za sveopći napredak Hrvatske, kao i za povratak optimizma i vjere u sebe. Kako bismo kao nacija postali svjesni tih potencijala, HAZU je 2013. osnovala Odbor za zaštitu dobara od nacionalnog interesa sa zadaćom da valorizira najvažnija prirodna i kulturna dobra koja Hrvatska ima. Riječ je o kapitalnom projektu koji se može nazvati jednim od najvažnijih i najdalekosežnijih Akademijinih pothvata u proteklih stoljeće i pol. Korist od ove edicije neprocjenjiva je jer se prvi put pred licem javnosti zajednički prikazuju nezaobilazni najvažniji primjeri prirodnih fenomena na tlu Hrvatske. Zahvalio bih urednicima edicije akademiku Velimiru Neidhardtu i akademiku Mirku Zeliću, voditelju Odjela za izdavačku djelatnost HAZU Aci Zrniću, grafičkom uredniku Ranku Muheku i svim suradnicima.

Koji je hrvatski strateški prirodni resurs?

Ako nijedan od brojnih prirodnih resursa koje imamo ne iskoristimo na pravi način, to će biti mrtvi kapital. Strateški prirodni resurs bit će onaj koji ćemo uspjeti iskoristiti za boljitak Hrvatske. Je li to more, tlo, izvori vode, šume, infrastruktura ili sam geografski položaj Hrvatske na strateški važnom dijelu europskog kontinenta, to će pokazati vrijeme. Vjerujem da će nakon objave ove edicije biti vjerodostojnije svako razmišljanje i odlučivanje o budućnosti razvoja Hrvatske.

>>Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od subote ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Papini odgovori djeci: Hoće li moj djed, nekatolik koji ne čini zlo, otići u raj kad umre?

>>Vlč. Anton Šuljić: Referendum protiv pobačaja politikanstvo je koje bi ideološki podijelilo društvo

>>Predsjednica treba tražiti nasljednika Hrvatinu

>>Predsjednik SDP-a pozvao Petrova i Most na suradnju

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 7

CR
crocro
07:49 03.12.2016.

Uzmimo primjer, nećemo uzeti Njemačku ili Francusku, uzmimo za primjer Italiju koja je jedna od najvećih zemalja EU. Italija ima 13 ministarstava. Kada bi Hrvatska utemeljila još jedno ministarstvo, onda bi Hrvatska imala ministarstva kao jedna i pol Italija. A da li je Hrvatska velika kao jedna i pol Italija. Prema tome, Hrvatska niti u kojem slučaju ne bi trebala imati više od 10-tak ministarstva. Bez obzira koliko je država velika, svaka država ima ista područja koja treba obuhvatiti u svoju skrb. Ako jedna Italija sve može obuhvatiti u 13 ministarstva, zašto Hrvatska ne bi mogla u 10. Zašto bi mi trebali imati 7 ministarstava više od Italije? Da li je to normalno? Pa normalno je da nam se zbog toga velike zemlje trebaju smijati, tim više i jače kada vide koliko smo gospodarski slabiji od njih a možemo si priuštiti toliki broj ministarstava. Pa kada još vide koliko imamo županija, gradova, općina i koliko to iscrpljuje državu, moraju nam se smijati. A mi im pokazujemo da sve to možemo. Samo ne možemo imati zadovoljne građane kojima je standard urušen. Vlada koja bi to sve reducirala na korist svojih građana, ne mopra se bojati da bi izgubila izbore, samo tim jednim potezom osigurala bi si barem 3 mandata po 4 godine.

TH
than
01:00 03.12.2016.

Nasi akademci su za rad u rudniku i to je njihov maksimalni doseg.... Niti jedan nista nije postigao u zivotu... Svi su se uhljebili... U bogatim drzavama akademija gura drzavu. a ovi nasi govore o rudarstvu.... Pa jel' itko odd njih ima vece sa rudarstvom ?

AM
AMD------------------------
06:31 03.12.2016.

u zemlji u kojoj ima rijeci akademik vrijednih nije sudstvo i ustavni sud isprepleten "svilenima"sprijateljeno sa koruptnima primitivcima u skupom ruhu. evtl.misle na taj rudnik,to je cedino teritorij,da li ce im dozvoliti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije