Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže jamstva

AIH: Vlada u zaštiti prava građana mora ponuditi više od obećanja

Prosvjed na Prokurativama (1)
Ivan Ivanović/PIXSELL
17.04.2012.
u 16:09

U Hrvatskoj su prava svakodnevno uskraćena mnogima, a pravda je u slučajevima kršenja često nedostižna, poručuju iz AIH-a.

U sklopu kampanje ‘'Hoćemo potpis!'’ Amnesty International Hrvatske poziva hrvatsku Vladu da ispuni svoje međunarodne obaveze i osigura svim građankama i građanima zaštitu njihovih ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava.

– Prava na rad, obrazovanje, adekvatno stanovanje, hranu, vodu i zdravstvenu skrb temeljna su ekonomska i socijalna prava zajamčena Međunarodnim paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, kojeg je Republika Hrvatska potpisnica. Istodobno, u Hrvatskoj su ta prava svakodnevno uskraćena mnogima, a pravda je u slučajevima kršenja često nedostižna – poručuju iz AIH-a. Smatraju da je zato iznimno važno da Hrvatska pristupi fakultativnom protokolu uz ovaj međunarodni pakt i tako omogući građanima da pravdu, u slučaju potrebe, mogu tražiti pred posebnim tijelom UN-a.

– Ako je uistinu odlučna zaštititi prava građana, Vlada Republike Hrvatske mora ponuditi više od obećanja – mora ponuditi jamstva kakva pruža fakultativni protokol – izjavila je Sanja Freiberger, direktorica Amnesty Internationala Hrvatske.

Prema izvješću Pučkog pravobranitelja za UPR (Univerzalni periodični pregled ljudskih prava) iz 2010. godine, najvažniji problem na području ekonomskih i socijalnih prava u Hrvatskoj jest neisplata plaća radnicima.

Naime, procjenjuje se da najmanje 70.000 ljudi u Hrvatskoj radi, a ne prima plaću. Značajni problemi jesu i dugotrajnost radnih sporova, kršenje prava na slobodu sindikalnog udruživanja, socijalna isključenost beskućnika, kao i niske mirovine, naknade za nezaposlene i naknade socijalne pomoći.

Da bi ojačala zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava u Hrvatskoj, Vlada mora pristupiti međunarodnom sporazumu kojim se uspostavlja dodatni mehanizam zaštite i promicanja tih prava. Fakultativni protokol uz međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima dosad je potpisalo 40 zemalja, a ratificiralo 8 zemalja (među kojima su Bosna i Hercegovina te Slovačka), poručuju iz AIH-a.

– Budući da se ne radi o uspostavljanju novih ili dodatnih prava, već o učinkovitijoj zaštiti već postojećih prava, pitamo se koji je razlog za odugovlačenje u pristupanju ovom protokolu. Ako ne želi ili nije u stanju poštovati odredbe međunarodnog pakta, Vlada to mora jasno reći građanima, građankama i nadležnim tijelima UN-a. Činjenica da Republika Hrvatska već više od 6 godina kasni u podnošenju izvješća Odboru za ekonomska i socijalna prava UN-a također je vrlo zabrinjavajuća – navodi Sanja Freiberger.

Posljednjih su dana na Facebook i Twitter stranice Vlade RH pristigli apeli aktivista/ica iz brojnih zemalja – iz Mađarske, Švedske, Austrije, Portugala, Velike Britanije, Irske, Njemačke, Italije i Mongolije – koji pozivaju Vladu da potpisivanjem protokola pokaže istinsku namjeru da zaštiti i zajamči ekonomska, socijalna i kulturna prava hrvatskim građankama i građanima.

U okviru kampanje ‘'Hoćemo potpis!'’ Amnesty International Hrvatske i Dokukino Croatia organiziraju od 19. do 22. travnja niz filmskih projekcija, razgovora i diskusija na temu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava. U subotu 21. travnja od 12 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu bit će organizirana javna akcija i peticija za pristupanje Hrvatske fakultativnom protokolu, izvijestili su iz AIH-a.

Komentara 7

CA
campa
17:13 17.04.2012.

Stvarno su građani naivni kad misle da će političke elite bez obzira na stranke osigurati neka prava.Zar nije dovoljno što štite krupni kapitaal,banke koje izvrsno posluju,političke istomišljenike te domače i strane mešetare(kod nas još nemožemo goviriti o investitorima.)Od kakve su im koristi obični ljudi-građani.Građani im služe svake četiri godine kod izbora i nije bitno tko pobjedi oni su jednako klonirani i funkcija je ista.Dok od bogatih i mafije imaju dnevne koristi jer se usluge i lobiranja vrše dnevno.Zar podrškom i radom za bogate nisu dovoljno zaokupirani sad i tamo neka sirotinja traži pravdu.Zar im nije bolje sjediti doma i gledati televiziju a ne tražiti da rade.

OB
-obrisani-
17:43 17.04.2012.

današnji primjer je više no očit sanader sa 30 miliona kuna je z**c na suđenju koji je oštetio Hrvatsku, a sa druge strane, bez suđenja oštetio i uništio 450 mil kn, a da za to ne odgovara osobno i jošjoš je glavni strateg države!

OB
-obrisani-
16:54 17.04.2012.

Tamanite ! Kakva prava - nije svakome dato - samo odabranima prava, a ostali kuš - dovoljno im je da uopće rade - a novac samo kvari ljude - dakle, rad bez novca, to je trend - zalog dobrog blagosranja - pod geslom - zašto bi svima bilo dobro, ako to može biti samo nekima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije