Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sretan JUBILEJ

Agent Alan Ford slavi 40 godina od dolaska u Hrvatsku

alan ford
11.06.2012.
u 08:00

Popularnost u regiji Alan Ford stekao je od 25. broja kada se pojavio legendarni junak

Kultni strip “Alan Ford” slavi 40 godina od dolaska u Hrvatsku! Strip koji je promijenio živote generacija koje su odrastale uz poslovicu Broja 1: “Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!” tiskan je prvi put u Hrvatskoj 1972. godine u izdanju Vjesnika. Scenarist Luciano Secchi i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, u svibnju 1969. godine pokrenuli su u Italiji strip “Alan Ford”.

Zabranjeni broj u SFRJ

Radnja se zbiva u New Yorku gdje se kroz avanture ekipe TNT ismijavaju kapitalizam, rasizam i druge mane američkog društva, ali i totalitarizam tadašnjih zemalja istočnog bloka. U krugovima ljubitelja stripa iznimno je popularan broj Alan Forda u kojem se ekipa TNT susreće s bivšim predsjednikom Jugoslavije Josipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ zbog ismijavanja sustava bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, posjeduje čak četiri primjerka rijetkog broja u kojem se Broj 1 zamjera drugu Titu.

– U svojoj kolekciji imam nekoliko primjeraka koje sam skupio tijekom godina od kolekcionara širom zemlje, i to su vjerojatno i jedini koji postoje. Ovaj je broj u bivšoj Jugoslaviji bio faktički zabranjen – kazao je Matić za beogradski Blic.

Na veći uspjeh na ovim prostorima Alan Ford je čekao sve do 25. broja, kada se pojavio Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.

Takav uspjeh kao u SFRJ Alan Ford nije postigao ni u jednoj drugoj državi, pa ni u domovini Italiji. Naprotiv, u Francuskoj i Brazilu, na primjer, nije opstao na tržištu više od dva-tri broja.

Svestrani Zagorac

Za veliki uspjeh u Hrvatskoj i regiji zasigurno je najzaslužniji genijalni prevoditelj Nenad Brixy, koji je jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka unio crni humor kakav čitatelji dotad nisu čuli. Rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama, Brixy je tijekom života bio novinar, romanopisac, komediograf te urednik i pokretač mnogih časopisa. Umro je u Zagrebu 1984. godine. Čak je i scenarist stripa Secchi govorio da je Brixy jedan od rijetkih prevoditelja koji su uspjeli dočarati crnu satiru kojom su obilježeni priča i crtež Alana Forda.

Brojevi Alana Forda i danas se mogu kupiti u prostorijama “Maks Bunker presa” u Milanu. Cijena je unikatnog prvog broja s naslovom “Grupa TNT” 250 eura. A stranicu unikatnih crteža Magnusa i Bunkera ljubitelji stripa plaćaju i do 200 eura.

Ključne riječi

Komentara 14

OB
-obrisani-
12:47 12.06.2012.

12.06.2012. u 12:20h worldwizards je napisao/la: a koji je pak tvoj problem? Kaj tu radiš među "primitivcima"? Obožavam ove kvazi finjake koji uporno liječe svoje frustracije među ekipom koju smatraju manje vrijednom......

UK
Ugo Kajvez
09:00 11.06.2012.

Vjerojatno bi TNT grupa mogli bolje voditi hrvatsku nego ovi ****** na markovom brdu ............

Avatar drug tito
drug tito
08:58 11.06.2012.

Genijalan strip! I danas aktualan i svjež. Vlada nam je prepuna ministarstava i agncija za istraživanje ruda i gubljenje vremena. Superhike da ne spominjem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije