Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afrički kardinal: Katolička crkva spremna za crnog papu

papa
AFP
06.10.2009.
u 11:09

Afrički kardinal, nadbiskup grada Cape Coasta, usporedio je crnog papu s time što je na čelu SAD-a jedan Afroamerikanac, rekavši da je i Katolička crkva "sprema za takvo iskustvo".

RIM - Katolička crkva spremna je za jednog papu crne kože, a prezervativ bi mogli upotrebljavati vjenčani parovi kada je jedan od njih seropozitivan - iznio je kardinal iz Gane Peter Kodwo Appia Turkson (61) na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o sinodi afričkih biskupa koja se od 4. do 25. listopada održava u Vatikanu.

 

Afrički kardinal, nadbiskup grada Cape Coasta, usporedio je crnog papu s time što je na čelu SAD-a jedan Afroamerikanac, Barack Obama, rekavši da je i Katolička crkva "sprema za takvo iskustvo".

- Crkva je univerzalna i nije teško da jedan Afrikanac postane rimskim biskupom. Ne vjerujem da će biti primjedaba bude li sljedeći papa crnac -  kazao je kardinal Turkson, koji je dodao kako bi se o toj mogućnosti moglo raspraviti i sa sadašnjim papom Benediktom XVI., ali sama činjenica da bi na Petrovu stolicu mogla sjesti osoba crne boje kože "ne bi trebala nikoga uzbuditi".
 
- Svi imamo zajedničko korijenje u našem Gospodinu - rekao je kardinal Peter Kodwo Turkson. Uostalom, dodao je, jedan od velikih izazova evanđelja je nadići uvjete koje nam je nametnula povijest.

- Imali smo već glavnog tajnika UN-a iz Gane, Kofija Annana, sada imamo afroameričkog predsjednika SAD-a, bilo bi lijepo imati papu crnca i, ponavljam, to ne bi trebalo nikoga uznemiriti - kazao je Peter Kodwo Turkson.

Tijekom 20-dnevnog rada u Vatikanu afrički biskupi obradit će mnogo tema, među kojima je i sida, bolest koja odnosi tisuće i tisuće života na Crnom kontinentu. Za suzbijanje širenja side najbolji je lijek "bračna vjernost", ali ako je unutar bračne zajednice jedan od njih seropozitivan, "savjetovao bih upotrebu prezervativa", rekao je kardinal Turkson.

- Ako jedna osoba zna da je zaražena, ne bi smjela imati seksualne odnose, ali ako je slučaj unutar braka, savjetovao bih upotrebu prezervativa - kazao je Turkson odgovarajući na pitanje novinara.

No odmah je dodao kako u Africi ni upotreba kondoma ne znači sigurnost od širenja zaraze, jer oni prezervativi koji dolaze na taj kontinent loše su kvalitete i "ne pružaju potpunu zaštitu".

Podsjetimo kako je na putu u Afriku u ožujku ove godine Benedikt XVI. kazao kako prezervativi ne pružaju nikakvu zaštitu od zaraze virusom HIV-a.

Ključne riječi

Komentara 21

AV
Avtomatik
11:32 06.10.2009.

Kad bijeli kardinal bude rekao da je crkva spremna za crnog papu, povjerovat ću

KD
Knez Drpimir
11:34 06.10.2009.

crnac: Nece se veseliti casne sestre, vec ce djeca (muska) biti tuzna

Avatar Rubirosa
Rubirosa
11:22 06.10.2009.

Vec vidim u tom slucaju kako Rvati hrle u Vatikan ljubiti ruku prvom Afrikancu na tronu sv.Petra.Te kako ga sa odusevljenjem pozivaju u pohode po sveto Rvackoj zemlji.....;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije