Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korupcijsko klupko

Afera Safari: Husariću prijava za 17.000 kuna mita

\'namibia1_nnn_unu_180311\'
Arhiva VL
25.03.2011.
u 10:30

Uz B. Deduša i Z. Crnekovića, u podmićivanju je sudjelovao i Frano Šapina. Obrtnik iz Petrinje dao je 25.000 kuna za tri povratne avionske karte i vize

Korupcijsko klupko stvarano unutar državne tvrtke Hrvatske vode i oko nje počelo se odmotavati, nakon što je Večernji list prije tjedan dana otkrio da su direktoru Hrvatskih voda Jadranku Husariću safari u Namibiji platili poslovni partneri te državne tvrtke Božidar Deduš i Zoran Crneković. U mrežu se zapetljala još jedna riba. Dio Husarićeve afričke avanture platio je i obrtnik Frano Šapina.

Vlasnik istoimenog proizvodnog i uslužnog obrta iz Petrinje platio je, doznajemo, avionske karte i vize za tri osobe. Zanimljivo, sam Šapina nije bio na popisu putnika koji su se u rujnu 2009. godine u Münchenu ukrcali na zrakoplov za Windhoek, glavni grad Namibije.

Niz kaznenih djela

U lov na afričke divlje životinje pošli su Jadranko Husarić, Zoran Crneković, direktor Vodoprivrede Lonja-Zelina, tvrtke koja često dobiva unosne poslove od Hrvatskih voda, te Božidar Deduš, vlasnik Proninga DHI, tvrtke koja također često posluje s Hrvatskim vodama.

Tri povratne karte (München – Windhoek) i vize Šapinu su stajale 25.000 kuna.

- To je neka pogreška. Imate krive informacije - tvrdi Frano Šapina. A Jadranka Husarića, kaže, uopće ne poznaje.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Šapina se spremno uključio u podmićivanje direktora Hrvatskih voda, računajući da će na taj način za sebe i svoj obrt i dalje osiguravati uhodanu suradnju sa Zoranom Crnekovićem, direktorom tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina.

- Crneković? Ne, ne poznajem tog čovjeka – rekao nam je Šapina, nakon čega je spustio slušalicu. Slično je tekao i naš razgovor sa Zoranom Crnekovićem.

- Šapina nikada nije radio za moju firmu (Vodoprivreda Lonja-Zelina, nap, a.) - rekao je Crneković, a potom nam se zahvalio na pažnji.

Podsjetimo, aferu "Safari" otkrio je Večernji prije tjedan dana. Nalog za provođenje istrage USKOK je, za sada, donio za Jadranka Husarića, Zorana Crnekovića i Božidara Deduša.

Istražitelji sumnjaju da je trojac počinio niz kaznenih djela, među ostalim, primanja i davanja mita i zloporabe položaja i ovlasti. Crnekovića i Deduša USKOK tereti da su direktoru Hrvatskih voda ponudili da će mu podmiriti troškove putovanja u Namibiju (rujan 2009.), kao i troškove dopreme lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku.

Pristao na dogovor

Zauzvrat su od Husarića zatražili da i dalje njihovim tvrtkama osigurava poslove s tom državnom tvrtkom. Husarić je na taj dogovor pristao.

Božidara Deduša sumnjiči se da je sudjelovao u "podmazivanju" direktora Hrvatskih voda tako što je platio tri povratne avionske karte od Zagreba do Münchena. Karte je platio 18.000 kuna, a, navodno je još oko 6000 kuna dao za prijevoz lovačkih trofeja iz Namibije u Hrvatsku.

Doznajemo da će direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić svoju afričku avanturu na kraju "platiti" kaznenom prijavom za primanja mita u iznosu od 17.000 kuna.

Ključne riječi

Komentara 46

OB
-obrisani-
11:34 25.03.2011.

VIDIM DA TI NE PAŠE ŠTO PIŠEM. AJDE ME TRAJNO ZABRANI, MOLIM TE.

MB
mr_brown
10:49 25.03.2011.

hdzovaska mafija nas drži za budale, ovaj na slici je ukrao najmanje 10 miliona eura

ČI
čistač
17:33 25.03.2011.

To su ti strooooogi uveti,pa oni se čak usude tražiti da imaš kvalificirane ljude i strojeve grooozno! Pozdrav od čistača

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije