Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U siječnju 2005. Vojna sigurnosna agencija obavijestila o spornoj nabavi

Afera kamioni: Sanader i Mesić znali, ali sumnjivu nabavu nisu prijavili

stjepan mesić, ivo sanader
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
29.12.2009.
u 19:35

Koliko je poznato, Mesić nikad nije policiji ili tužiteljstvu dostavio dokument u kojem je pisalo da je ministar obrane odlučio da se izravnom nagodbom sklopi ugovor s Eurokamionom

Predsjednik Mesić, bivši premijer Sanader te Berislav Rončević, bivši ministar obrane, a sada optuženik u “aferi kamioni”, još u siječnju 2005. dobili su od Vojne sigurnosne agencije “Informaciju o postupku nabave nebojnih motornih vozila za potrebe OS RH”.

U tom dokumentu od nekoliko stranica, koji je potpisao tadašnji ravnatelj VSA-e brigadni general Gordan Čačić (prije godinu dana poginuo u nesreći na skijanju, op. a.) te koji je, kao posljednji od 378 dokumenata, priložen u optužnicu protiv Rončevića i Ive Bačića, sažeto je prikazano ono što se pretvorilo u prvorazrednu političko-pravosudnu aferu.

Prozvao Rončevića
No, iako ta informacija datira od 27. siječnja 2005. te iako se u njoj, među ostalim, navodi i da je VSA “analizirala postupke dijela uključenih ustrojstvenih cjelina MORH-a i OS RH koji su rezultirali poništenjem postupka nabave te donošenjem odluke ministra obrane o ugovaranju nabave kamiona vojne namjene izravnom pogodbom s tvrtkom Eurokamion”, nitko od onih kojima je ta informacija dostavljena o njoj nije izvijestio represivna i pravosudna tijela.

Nije, iako su to prema 171. članku Zakona o kaznenom postupku sva trojica bili dužni učiniti jer ih taj članak obvezuje da prijave sva kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a za koja su doznali ili su im dojavljena. I dok se vjerojatno nije moglo očekivati da to učine Sanader ili Rončević te na taj način možda inkriminiraju sami sebe, čudno je što to nije učinio Mesić.

Istina, on je u siječnju 2005. tijekom svoje kampanje prozvao Rončevića zbog izravne pogodbe. Zatim je priča utihnula do 2007., kada je u prosincu Mesić opet to naveo kao primjer netransparentne javne nabave, a pričom su se tada počeli baviti mediji, a zatim i USKOK.

Poništeno nadmetanje
No, koliko je poznato, Mesić nikad nije policiji ili tužiteljstvu dostavio dokument u kojem je pisalo da je ministar obrane odlučio da se izravnom nagodbom sklopi ugovor s Eurokamionom. VSA je navela i da su “u prvom poništenom nadmetanju povoljnije ponude Eurokamiona dostavile tvrtke MAN Importer za vozila MAN te tvrtka Automehanika za vozila Renault”.

VSA navodi i da je Renaultova ponuda dostavljena samo s cijenom, bez popratne dokumentacije, te da se zato nije razmatrala, no napominju da “prethodno ukinuto povjerenstvo tijekom postupka nije utvrdilo navedene nedostatke u vezi s vozilima tvrtke Renault”.

Iz Mesićeva ureda na sve ovo odgovaraju da je “prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, u slučaju kada prikupljeni podaci pokazuju nezakonitosti, DORH dužna izvijestiti obavještajna agencija, a ne predsjednik države”.

Komentara 111

BT
bili-tartuf
22:55 29.12.2009.

..\"zmigavac na desno-kidam na livo\"...

OB
-obrisani-
13:20 30.12.2009.

Kilm ,ne spominji DR.F.Tudjmana ,kad ga god spomenes ,gospodin Mesic dobije ubrzano lupanje srca.

DR
dragica
21:56 29.12.2009.

Bre Stevanu Mesiću, znao si za sve pa i ti si tu kriv.Čemu si tako veliko đubre. za ti par tvoji dana ,što češ još izmisliti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije