Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afera Kamioni: Rončević se pere

roncevic
Foto: Miso Lišanin/VL
1/3
11.01.2010.
u 19:11

Obrane optuženih imaju dokaze da je kupnja Ivecovih kamiona bila opravdana jer jeftiniji MAN-ovi nisu ispunjavali bitne stavke iz natječaja MORH-a.

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu potvrdio optužnicu USKOK-a protiv Berislava Rončevića i Ive Bačića, bivšeg ministra obrane RH i pomoćnika ministra u MORH-u, obrane optuženih u ustavnoj tužbi podastiru dokumentaciju za koju tvrde da je oslobađajuća za optuženike. Afera Kamioni tako, nakon saborskih i istraga USKOK-a, dobiva novi zaplet.

“Avionsko” gorivo

Prema optužnici, Rončević i Bačić su na natječaju za nabavu vojnih kamiona odabrali skuplju inačicu vozila i time oštetili državni proračun za “iznos od najmanje 10,245.707,60 kuna (više od deset milijuna kuna). U optužnici piše da su to napravili “s ciljem da drugome pribave korist”.

Na natječaju su sudjelovali dobavljači Mercedesa, MAN-a i Iveca. Odabrani su kamioni Iveca, a optužnica se temelji na činjenici da su MAN-ovi kamioni bili osjetno jeftiniji. I jesu, no obrana donosi dokumente koji pokazuju zašto MORH nije mogao prihvatiti jeftiniju inačicu kamiona.

Iz ustavne tužbe i odgovora na optužnicu Ive Farčića, odvjetnika Bačića, vidljivo je da drugi kamioni nisu ispunjavali sve uvjete i nisu bili u zahtijevanom standardu (NATO), kakav je naveden u pozivnom natječaju i obrascima MORH-ove uprave za materijalne resurse.

– Bit optužnice je u tvrdnji da su optuženi kupili proizvod koji je skuplji, a mogli su kupiti proizvod koji je jeftiniji – pojednostavnjuje Farčić u odgovoru.

Riječ je o tome da taj “jeftiniji” proizvod, dakle MAN-ovi kamioni nisu mogli biti prihvaćeni zato što ne ispunjavaju dvije temeljne tehničke karakteristike iz natječaja – da vojni kamioni raspolažu s minimalno 5000 kg nosivosti (MAN-ovi imaju 4360 kg) te da mogu biti pogonjeni na dvije vrste goriva, na dizel i na tzv. F-34 gorivo ili, jednostavnije, na “avionsko” gorivo. U vojskama svijeta uobičajeni je zahtjev da borbena tehnika može voziti na više vrsta goriva. Istina, i MAN-ovi kamioni teoretski mogu voziti na F-34 gorivo, no to nije baš jednostavno, nego – u gorivo treba dodavati poseban aditiv, “ali samo od strane autoriziranih osoba na centralnom mjestu s organiziranom logistikom”, piše u potvrdi samog MAN-ova uvoznika za Hrvatsku.

Komplicirana procedura

U prijevodu, objašnjavaju stručnjaci, to bi značilo da MAN-ovi kamioni mogu koristiti drugu vrstu goriva, ali pod uvjetom da se kamioni “tankiraju” na ovlaštenom servisnom mjestu u RH, gdje bi im ovlaštene osobe, u posebnom tanku, unaprijed izmiješale gorivo i aditiv.

Komplicirana procedura, pogotovo uzmemo li u obzir da bi ti kamioni mogli završiti i na mirovnom zadatku u sklopu akcija NATO-a u Sijera Leoneu ili Afganistanu. Obrana ističe da je očito zbog tih manjkavosti (MAN-ovi kamioni imaju nosivost manju za više od dvije tone) i odabrana ponuda Iveca.

Farčić navodi kako vještak USKOK-a u istrazi “uopće nije napravio uvid u taj dio dokumentacije”, a obrane tvrde da USKOK nije “istom pažnjom proučio dokaze koji idu u korist optuženih”. Navode da je tužiteljstvo “previdjelo” dokaze koji opravdavaju postupak optuženih i, prema mišljenju obrana – oslobađaju ih od krimena da su “preplatili” nabavu vojnih kamiona i uzrokovali štetu. Samo su odabrali inačicu vojnog kamiona koji zadovoljava postavljene uvjete.

Obrazac za natječaj, koji donosi Večernji list, uistinu sadrži ta dva uvjeta (nosivost i nesmetano korištenje drugog goriva). Farčić drži da time “postoje izravni i meritorni dokazi, a koji su suprotni navodu iz optužnice...”. Obrane drže kako je USKOK propustio obavijestiti obrane o svim prikupljenim dokazima i očito drže da je to napravljeno namjerno. Farčić piše da proizlazi da je optužnica potpuno pogrešna jer “jeftiniji” kamioni uopće ne ispunjavaju kriterije... jedino ako nije bila namjera HV-a da te kamione voze samo po Zagrebu. Stoga i predlaže da Ustavni sud prihvati te oslobađajuće dokaze i ukine rješenje o potvrđivanju optužnice protiv Rončevića i Bačića.

Komentara 20

MA
matan91
20:29 11.01.2010.

Uvijek se javi na natječaj neki tupson koji onda pozove novinare ako ne dobije natječaj, a zna odmah da ne ispunjava uvjete. Kad kupujuš ciglu za kuću i tražiš onu od 30cm uspoređuješ cijene i ne pada ti na pamet kupit onu od 20cm premda je sigurno 25-30% jeftinija jerbo ne uspoređuješ dvije jednake stvari.

IN
insekticid
19:54 11.01.2010.

ako je krao treba ga streljati za primer drugima.

MU
Mućanin
19:30 11.01.2010.

Onda se postavlja pitanje, zašto se M.A.N. javio na natječaj ako ne ispunjava tražene kriterije? Također treba istražiti tko je zagovarao kupnju M.A.N. kamiona koji nisu bili prikladni za natječaj!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije