Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera hypo

Afera Hypo: Raspliće se najveći skandal u Austriji od 2. svj. rata

Haider
REUTERS/PIXSELL
26.07.2012.
u 19:16

Mediji izvještavaju o ostavci čelnika austrijske Pučke stranke u Koruškoj Josefa Martinza i njegovom priznanju da je 2007., pri prodaji koruške Hypo Alpe Adria banke, uzeo mito

“Politička bomba eksplodirala u Koruškoj“, “Sustav Haider razmrvljen na sudu“, “Korupcijski skandal: U Koruškoj se traže novi izbori“, „Nakon političkog potresa, plavi strahuju od novih izbora“, samo su neki od naslova u austrijskim dnevnim listovima koji u četvrtak opširno izvještavaju o ostavci čelnika austrijske Pučke stranke (ÖVP) u Koruškoj Josefa Martinza koju je podnio dan prije na sudu u Klagenfurtu nakon priznanja da je 2007., pri prodaji koruške Hypo Alpe Adria banke, uzeo mito. Mediji navode da je to jedan od najvećih korupcijskih skandala u Austriji nakon 2. svjetskog rata te da je izveden u “mafijaškom stilu“.

Haiderovi opovrgavaju

Pri prodaji koruške Hypo banke njemačkoj banci BayernLB bivši pokrajinski čelnik Koruške Jörg Haider, koji je poginuo 2008. u automobilskoj nesreći, i njegov zamjenik, pučanin Josef Martinz, dogovorili su s klagenfurtskim poreznim savjetnikom Dietrichom Birnbacher da ispostavi preuveličani honorar od 12 milijuna eura za njegove trotjedne usluge na prodaji banke, koji će nakon isplate podijeliti na tri djela: trećina, odnosno 4 milijuna eura, Birnbacheru (stvarni iznos njegova honorara trebao je iznositi 200 tisuća eura), trećina koruškom ÖVP-u i trećina Haiderovu BZÖ-u (Pokret za budućnost Austrije). Birnbacher je prvi koji je, nakon što je vidio da će biti otkriven, počeo surađivati s državnim odvjetništvom za borbu protiv korupcije, priznavši počinjeno kazneno djelo. U skandal je potom uvukao još i neke druge političare iz Koruške, desetljećima utvrde krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ). Dok je Martinz u srijedu priznao na sudu da je za stranku planirao pribaviti dio od 12 milijuna eura, članovi desničarske Slobodarske stranke Koruške (FPK), koja je zajedno s ÖVP-om vlada tom austrijskom pokrajinom, zasad opovrgavaju bilo kakvu vezu s navedenim korupcijskim skandalom.

Čelnik pučana, inače i austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger u posebnom je priopćenju kazao da je “osobno vrlo razočaran Josefom Martinzom“ te da neće tolerirati ponašanje koje sramoti njegovu stranku. Za privremenog čelnika koruškog ÖVP-a izabran je Gabriel Öbernosterer.

Raspuštanje parlamenta

Istraga se nastavlja, a sljedeće je ročište zakazano za 6. kolovoza, do kada se, barem prema pisanju medija i fokusiranju istrage na članove FPK-a, očekuju ostavke i u njihovim redovima. Koruški socijaldemokrati, pučani i stranka Zelenih traže da se zbog nepovjerenja javnosti u lokalne političare raspusti pokrajinski parlament i provedu novi, prijevremeni izbori. Podršku već imaju i u svojim saveznim središnjicama. Prijevremenim izborima oštro se protivi pokrajinski čelnik Koruške, slobodnjak Gerhard Dörfler te stranački čelnik U. Scheuch s članovima FPK-a. U slučaju da brojni zastupnici FPK-a pokušaju spriječiti donošenje odluke o prijevremenim izborima u Koruškoj, prema austrijskom Ustavu, ima pravo intervenirati savezna vlada u Beču.

Komentara 53

PR
promag
08:45 27.07.2012.

I onda EU nas ucjenjuje s raščišćavanjem koripcije

Avatar MENSA
MENSA
19:51 26.07.2012.

AUSTRIJSKI HDZ Kaj je ....je! Mora se priznati da i ovaj austrijski HDZ "Zna" kako se vodi država!

CH
chemica
19:57 26.07.2012.

Kada postoje kriminalci, onda mora biti i poštenih ljudi koji će ih razotkriti. To je ta "sitna" razlika između Austrije i Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije