Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječ stručnjaka

Afera HEP: Politička odluka ne opravdava pljačku

polančec, sanader
Arhiva VL-a
Autor
Ivanka Toma
11.05.2010.
u 20:30

Nobilo, naime, tvrdi da je odluku o kompenziranju gubitaka HEP-u dionicama Janafa vrijednima 145 milijuna kuna donijela Vlada kao kolektivno tijelo i da, ako je odgovoran Polančec, odgovoran je u najmanju ruku i uži kabinet Vlade.

– Bespredmetno je pitanje je li nešto politička odluka ili kazneno djelo. Svako ponašanje koje odgovara opisu nekog djela iz Kaznenog zakona jest kriminal, bez obzira na to proizlazi li ono iz političke odluke, poslovne odluke, ljubavničke ili bilo kakve druge – kaže profesor kaznenog prava koji smatra da je odvjetnik Anto Nobilo javnosti bacio prašinu u oči nametnuvši tezu da bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ne može biti odgovoran za malverzacije strujom i otpisivanje gubitaka HEP-u jer je posrijedi politička odluka.

Plašenje političkog vrha?


Nobilo, naime, tvrdi da je odluku o kompenziranju gubitaka HEP-u dionicama Janafa vrijednima 145 milijuna kuna donijela Vlada kao kolektivno tijelo i da, ako je odgovoran Polančec, odgovoran je u najmanju ruku i uži kabinet Vlade. Iz takve premise izvodi tezu prema kojoj bi svaka politička odluka koja je štetna potencijalno predstavljala kazneno djelo. Je li prebacivanje sukrivnje na politički vrh odvjetnička taktika kojom se otvaranjem prostora za eventualnu kaznenu odgovornost užeg kabineta Vlade i vrha HDZ-a nastoji preplašiti politička vrhuška? Ako vladajući budu u strahu, treba očekivati da će izvršiti pritisak na glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da ipak digne ruke od Polančeca i struje kako ne bi slučajno nabasao na njih?

Odvjetnik s velikim iskustvom u sferi gospodarskog kriminala kaže da je u obrani klijenta svašta dopušteno, a Nobilovu taktiku smatra dobrom, iako je ne doživljava kao pritisak na politički vrh. Dijeli Nobilovo mišljenje da treba definirati što je štetna politička odluka, a što kriminal. Pritom je, kaže, bitna namjera, odnosno ono što se odlukom željelo postići. Ako se nekome namjerno nanosila šteta, a drugome korist, onda nema dvojbe da je posrijedi kriminal. Naš sugovornik kaže da će USKOK izvojevati pobjedu nad Nobilovom taktikom jedino ako dokaže da je Polančec obmanjivao Vladu u priči oko malverzacijama strujom koja je po višestruko nižoj cijeni iz HEP-a išla u šibenski TLM, a odatle u mostarski Aluminij, te da je u konačnici državi nanio štetu od 600 milijuna kuna. – Ako Bajić dokaže da je Polančec prevario uži kabinet Vlade, obrana kolektivnom krivnjom past će u vodu – mišljenja je Nobilov kolega.

Sanirao svu štetu


Istražitelji upiru upravo u tu tezu. Tvrde da je Polančec zaigrao samostalno. Polaze od toga da je bio dobro upućen u ugovor koji je HEP sklopio s TLM-om o isporuci struje po povlaštenoj cijeni i da je od 100 megavata koji su im isporučeni njih 70 po još povoljnijoj cijeni išlo Aluminiju, kao i da je svoj utjecaj iskoristio da štetu sanira. Navode da je još 3. listopada 2008. tražio da se sanira loša bilanca HEP-a i ishodio da to bude dionicama Janafa.

Komentara 50

VO
Vorosmart
22:38 11.05.2010.

Admine vrati Štulića.

DR
Dreamworks
08:16 12.05.2010.

Jedino što kod nas opravdava bilo kakvi obik kriminala je članska knjižica HDZa. s tim u ruci možeš poklat pola hrvatske i ostat slobodan i u vladi.

Avatar condor
condor
20:57 11.05.2010.

Nesposobna vladajuća garnituro, dosta nam je svih vaših nerazumnih, neozbiljnih političkih i svih drugih odluka. Državu ste pretvorili u svoj privatni dječji vrtić Zar ne vidite taj jadni narod, koji je na izmaku snaga. Sramite se. Pokupite svoje krpice ii prepustite sposobnije da pokušaju spasiti, što se spasiti još može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije