Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvlačenje novca

Afera Fimi media: Mravak prozvao Sanadera, Mačeka i Vukelića

Ivan Mravak
Goran Jakuš/Pixsell
11.10.2010.
u 20:30

Bivšem pritvorenom šefu uprave HEP-a Mravku oprosnica pa umjesto desetak ima samo tri istrage.

Iznoseći još jedan precizan iskaz pred istražiteljima USKOK-a, bivši pritvoreni šef uprave HEP-a Ivan Mravak danas je gotovo pet sati, neslužbeno doznajemo, govorio o poslovnim aranžmanima koje je državna tvrtka kojoj je bio na čelu sklapala, navodno prema preporuci nekadašnjeg šefa Carinske uprave i rizničara HDZ-a Mladena Barišića, s trenutačnom adresom također u Remetincu, s problematičnom marketinškom tvrtkom FIMI Medijom.

Mravak je u svome iskazu spomenuo sve osobe bliske Mladenu Barišiću uključene u višekratno i izdašno izvlačenje novca iz HEP-a preko FIMI Medije.

Sporni HEP-ov najam
Bivši šef HEP-a u USKOK-u je već redovit “klijent” te istražiteljima govori o svim sumnjivim poslovima u toj državnoj tvrtki za vrijeme njegova mandata. Tako je u jednom od svojih iskaza spomenuo i način unajmljivanja stanova za HEP-ove djelatnike.

Podsjetimo, Večernji list već je pisao kako HEP za dvogodišnji najam četiri stana plaća gotovo 700.000 kuna, što uvelike premašuje tržišne cijene. Među osobama koje iznajmljuju stan HEP-u našlo se i ime sinjskog suca Željka Gusića.

Za njegov je stan u središtu Zagreba HEP plaćao oko 15.000 kuna, no sudac je tvrdio da on svoju nekretninu iznajmljuje za nešto više od pet tisuća kuna te je ponudio da čitavu dokumentaciju pokaže Državnom odvjetništvu.

U svome je iskazu bivši čelnik HEP-a prozvao i bivšeg premijera Ivu Sanadera, ali se također dotaknuo i uloge u spomenutim malverzacijama bivšeg glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka, te dvojice bivših ministara gospodarstva Damira Polančeca i Branka Vukelića.

Mravak je, inače, ljetos odlučio promijeniti strategiju obrane nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog pogodovanja poduzećima iz Dioki grupe Roberta Ježića. Tada je, naime, shvatio činjenicu da će odgovarati za sve muljaže u HEP-u za svog mandata, što se kroz spis provlačilo od njegova uhićenja u svibnju, te je odlučio početi surađivati s tijelima kaznenog progona.

Mravak je tako od okrivljenika čvrsto “zabetonirana” dokazima protiv njega u tri predmeta – slučaj jeftine preprodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, u što je upetljan i Damir Polančec, inače prema USKOK-u mozak čitave operacije, primanje mita od 700.000 kuna od čelnika tvrtke Monting PIM zbog sklapanja posla na gradnji termoelektrana u Sisku i Zagrebu te spomenuto pogodovanje Diokiju – postao jedan od ključnih suradnika USKOK-a.

Odluka da “olakša” dušu pred istražiteljima, čini se, bila je mudar potez Ivana Mravka te njegova odvjetnika Branka Šerića.

Provjera navoda
Da nije progovorio o svim kaznenim djelima počinjenim u HEP-u dok je njime rukovodio, protiv Ivana Mravka bi vrlo vjerojatno bilo otvoreno još najmanje deset istraga.

Ovako za vratom ima samo njih tri, dok bi za ostale slučajeve, u kojima se pojavljuje kao svjedok USKOK-a, trebao dobiti tzv. oprosnice.

Što se tiče njegova iskaza o kriminalnim radnjama u HEP-u, on nije još dovoljan USKOK-u za pokretanje novih istraga.

Njegove navode treba prvo provjeriti, prikupiti potrebnu dokumentaciju te na temelju svih raspoloživih dokaza odlučiti o tome tko će biti novi osumnjičenici.

Komentara 39

KU
kukuriku
23:20 11.10.2010.

..a dali tu na komentarima,..netko zna zasto je ovo sa HEPom - \"Afera\"??

Avatar Romano37
Romano37
06:25 12.10.2010.

Bojim se, kako će svi ovi mediokriteti dobiti oprosnice, a pušioničari će ostati izmanipulirani hrvtski puk.

MM
Mladen Miletić
23:02 11.10.2010.

returnofTito istina je znači li da su bolesni ? ne Amerika i EU ih natjera na tu rabotu nakon generala došla je na red i ta sorta Balkanca da se pročiste; i da se druge isprepada da budu malo pošteniji,iji, i da ne pokradu i druge Europske banke na balkanu ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije