Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera daimler

Afera Daimler: Hrvatska je već 2005. znala za sumnje u korupciju

vozilo
PIXSELL
01.04.2010.
u 22:40

Ni jedno ime podmićenih hrvatskih dužnosnika i njihovih pomagača nije otkriveno tijekom suđenja ih Hrvatska sama mora otkriti.

Njemačka automobilska tvrtka Daimler AG priznala je američkim vlastima krivnju za podmićivanje vlada u Aziji, Africi, zemljama Istočne Europe i Hrvatskoj te će isplatiti 185 milijuna dolara odštete.

To je zaključeno nakon saslušanja pred sucem Richardom Leonom na Okružnom sudu u Washingtonu u četvrtak poslijepodne po američkom vremenu, na kojem se pojavio i predstavnik Daimlera Gero Hermann koji je prihvatio krivnju.

Od ukupne odštete, 29,1 milijun dolara isplatit će se iz blagajne hrvatske podružnice Daimlera ETF, a taj bi novac trebao "stići" u SAD u roku od deset dana od izricanja presude.

Dugogodišnjom istragom američkog ministarstva pravosuđa i Komisije za burze i vrijednosnice otkrivena je mreža od 220 offshore bankovnih računa, korištenih za podmićivanje u 22 zemlje, a na tom popisu, kako je potvrđeno na sudu, nalaze se i „vladini dužnosnici i druge njima bliske osobe“ iz Hrvatske koje su osigurale dobivanje ugovora o vatrogasnim kamionima za Hrvatsku. 

Ni jedno ime hrvatskih dužnosnika i njihovih pomagača u korupciji i primanju mita nije pročitano na sudu jer to nije bio predmet nagodbe niti važno američkoj strani i sudu nakon što su njihove istrage dokazano utvrdile da su i Hrvati sudjelovali u „prljavim poslovima“.

Sve detalje i informacije iz istrage američkog ministarstva pravosuđa putem međunarodne pravne razmjene trebali bi u kratkom roku dobiti USKOK i Državno odvjetništo.

Daimler Export and Trade Finance GmbH (ETF) je priznao krivnju za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade u razdoblju od 2002. godine do siječnja 2008. godine, vezano uz ugovor iz 2003. godine o nabavi 210 vatrogasnih kamiona za Hrvatski MUP, vrijedan 85 milijuna eura.

Daimler se tereti između ostalog da je preko hrvatske tvrtke IM Metal isplatio 3,02 milijuna eura mita hrvatskim dužnosnicima. U istu svrhu, stoji u optužnici, Daimler je američkim tvrtkama Biotop i MRC, koje su u međuvremenu zatvorene, isplatio 1,673,346 eura koji su proslijeđeni hrvatskim vladinim dužnosnicima. Tako je u Hrvatskoj na mito utrošeno ukupno oko 4,7 milijuna eura, dok je, neslužbeno doznajemo, u Rusiji za istu svrhu potrošeno tri milijuna.

Večernji list saznaje da je tvrtka Daimler 2005. godine provodila internu istragu oko podmićivanja stranih vlada pa je u tom razdoblju kontaktirala i hrvatska nadležna tijela. Nakon što su u većini od 22 države provjerili kuda i kome je odlazio novac Daimler je pristao na sudsku nagodbu s američkim vlastima jer bi u dugom i skupom sudskom procesu vjerojatno izgubio i do tri milijarde dolara zbog kršenja strogih pravila američkog Zakona o stranoj korupcijskoj praksi.

Nakon što su Amerikanci obavili najveći dio posla za hrvatske istražitelje na redu je pravna država koja treba otkriti imena sudionika afere Daimler i sve one koji su u tom lancu primali mito na svoje ili tuđe račune. Saslušanje na Okružnom sudu u Washingtonu pratili su i predstavnici hrvatske diplomacije.

Komentara 111

OB
-obrisani-
00:12 02.04.2010.

Slavko Linić, Mato Crkvenac, Šime Lučin,Stjepan Mesić. I to je to!

OB
-obrisani-
09:21 02.04.2010.

Ma ovi Ameri hoce da isele sve ugledne Hrvate u Bosnu !

FI
Fieldhockey
23:19 01.04.2010.

Ovo je još jedan dokaz da su svađe vladajućih samo igrokaz. Sve su si podijelili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije