Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je nestao novac

Afera Brodosplit: HDZ ograničio istragu o škveru

bajić
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/6
Autor
Ivanka Toma
27.10.2010.
u 23:00

Nobilo: Bajiću sam rekao da će Maček, ako padne, otkriti da je novac išao u blagajnu HDZ-a.

Politika, točnije vrh HDZ-a, još je 2006. godine presudio da se ograniči istraga u aferi Brodosplit, utjecao je na to da glavni akteri ostanu na slobodi te da se nikada ne utvrđuje je li i kako novac isisavan iz splitskog škvera završavao u HDZ-ovoj blagajni.

Taj zaključak proizlazi iz izjava odvjetnika Ante Nobila, branitelja Drage Mačeka, prvoosumnjičenog u aferi Brodosplit, te informacija o zbivanjima u posljednjem tjednu u rujnu 2006. godine koje smo doznali u Državnom odvjetništvu. Tada je, naime, postojala realna mogućnost da zbog izvlačenja 4,7 milijuna dolara iz Brodosplita zagrebački broker Maček završi u pritvoru.

Nobilo zaigrao šah

– Situacija je bila dramatična. Drago Maček je ne samo moj klijent nego i osobni prijatelj. Otišao sam glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i doslovno mu rekao: “Ako Maček padne u pritvor, spreman je optužiti vrh HDZ-a za korupciju i biti pokajnik” – kaže Nobilo dodajući da bi danas taj njegov potez bio siguran način da će mu klijent zaista završiti u pritvoru, ali da su 2006. godine kod tijela kaznenog progona postojali strah i ovisnost o politici, a da je on zaigrao upravo na tu kartu.

– Prema očekivanju, Bajić i njegov prvi suradnik Lazo Pajić doista su zagrizli. Mislim da su bili iskreno spremni ući u rizik gubitka vlastita položaja radi realizacije velike kazneno-pravne priče – rekao je Nobilo pripovijedajući kako je Bajić prije četiri godine progutao mamac i povjerovao da će preko Mačeka uspjeti dokazati korupciju u vrhu HDZ-a te da je čak bio spreman riskirati vlastitu poziciju.

No Nobilo kaže da je zaigrao partiju šaha u kojoj je nekoliko poteza unaprijed predvidio. Navodi da je znao samo da Bajić mora zatražiti savezništvo s Karamarkom (tada je bio na čelu Sigurnosno- obavještajne agencije) i s MUP-om jer tada još nije imao zakonske ovlasti koje ima danas i nije mogao samostalno djelovati. – U tadašnjim okolnostima u tom trokutu informacija je jednostavno morala doći do političara, a MUP je imao razvijen osjećaj samocenzure kad je bila riječ o progonu vrha vladajuće stranke. Na to sam računao – kaže Nobilo i dodaje da je, kako bi se dodatno osigurao da će poruka doći do vrha vlasti, dao izjavu Slobodnoj Dalmaciji “da ako Maček padne u pritvor, ondje neće biti sam”.

Posao preko braće Žužul

Nobilo kaže da ne zna u detalje što se dalje zbivalo, no da je postigao svoj cilj. 
– Pohod vrha policije na splitsku policijsku upravu otkazan je, policija se povukla, a Bajić je ostao sam u Brodosplitu – završio je Mačekov odvjetnik i podsjetio da je posljedica svega bila da sud nije želio Mačeku, Goranu Vukasoviću, Anti Luetiću i ostalima odrediti pritvor te da im je odbio blokirati imovinu. Igra u kojoj je, kako kaže, išao na sve ili ništa isplatila se. Gotovo identična priča može se čuti u Državnom odvjetništvu.

Razlika je u odnosu prema Nobilovoj verziji u tome što negiraju da bi policija, odnosno tadašnji ravnatelj Marijan Benko, upozoravali HDZ da im prijeti opasnost da će Maček, ako završi u pritvoru, progovoriti i ispričati kako je novac iz Brodosplita završavao u njihovoj blagajni.

Tvrde da je upravo Nobilo s tom prijetnjom išao k tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu i preko njega isposlovao da se istraga zaustavi u splitskoj policiji, a poslije još dodatno neutralizira na sudu u Splitu.

DORH negira pritisak na sud

U Državnom odvjetništvu, dakako, negiraju da su radili pritisak na sud u Splitu da pritvori Mačeka.

Nobilo je, kažu, zvao Bajićeva zamjenika Lazu Pajića i upozorio ga da afera Brodosplit “ide visoko”. Za dva je dana Nobilo rekao Pajiću da je novac iz škvera išao za financiranje kampanje HDZ-a. Potom se Nobilo sastao i s Bajićem te mu ispričao kako je Maček, da bi uopće poslovao s Brodosplitom, morao prvo ići braći Žužul, vlasnicima Skladgradnje koja je bila kooperant Brodosplita i dati polog od 200.000 eura, a za dobivanje ugovora bilo je potrebno izdvojiti 6 milijuna dolara. Nobilo je rekao da bi kao pokajnik Maček ispričao o ovom i drugim takvim događajima.

Već idućeg dana Bajić je sazvao sastanak na kojemu su bili Tomislav Karamarko, njegov zamjenik Josip Buljević, Marijan Benko, šef USKOK-a Dinko Cvitan te Bajićevi zamjenici Pajić i Dragan Novosel. Dogovoreno je bilo da će policija podnijeti kaznenu prijavu i da će tužitelji tražiti pritvor. Unatoč dogovoru, splitska policija nikada nije podnijela prijavu.

Komentara 74

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
17:32 28.10.2010.

HDZ gubi sljedeće izbore, SDP mi nije previše drag ali bolje oni nego HDZ, ali ovi HDZ-ovci se sad svi prave mutavi i kao nitko ništa nije znao sve te godine, a da se u brodosplitu krade su znale ii ptice na granama a u novinama je bilo 100 puta... Još kad polančec progovori o one 42 afere....

Avatar DucMan
DucMan
19:07 28.10.2010.

@Svantevid ZNA SE!

B6
Booyaka 619
10:16 28.10.2010.

Kakvo smeće od ljudi vodi ovu državu u krivom smjeru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije