Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza stanja prava

Adolescentice u nas rađaju češće nego u zemljama EU

'08.07.2010., Zagreb - Trg bana Josipa Jelacica, mama sa djetetom u setnji. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
08.05.2012.
u 18:33

Većina siromašne djece dolazi iz istočne i središnje Hrvatske. U ruralnim dijelovima Hrvatske i na otocima nužno je više pedijatara

Adolescenti se upuštaju u rizično seksualno ponašanje zbog slabe obaviještenosti o posljedicama seksualne aktivnosti bez odgovarajuće zaštite i nedostupnosti ustanova za reproduktivno zdravlje. Postotak porođaja adolescentica (15 do 19 godina) iznosi oko četiri posto, što je više nego u razvijenim zemljama EU. Stoji to, među ostalim, u analizi stanja prava djece i žena u Hrvatskoj, koju je za Unicef napravio tim stručnjaka Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Dječaci najranjiviji

Uočena je nejednakost pristupa zdravstvenim ustanovama za djecu po regijama pa se mora povećati broj pedijatara u ruralnim dijelovima i na otocima. Nedovoljno je ljudskih resursa za terapeutsko i obiteljsko savjetovanje te psihoterapiju za djecu i njihove obitelji, slabe su i preventivne aktivnosti.

– Poliklinike za djecu treba osnivati posebice u Slavoniji i Dalmaciji, a širom Hrvatske potrebne su specijalizirane bolnice za mentalno zdravlje djece i mladih – istaknula je dr. sc. Andreja Brajša-Žganec, voditeljica tima. Smrti djece i adolescenata prouzrokovane vanjskim uzrocima (najviše ih je u cestovnom prometu) koje su se mogle spriječiti, kao i ozljede, govore o nedovoljnoj pažnji koju posvećujemo okruženju djece i nedovoljnom ulaganju u prevenciju, a pritom posebnu pažnju treba usmjeriti prema dječacima – oni su utvrđeni kao najranjivija skupina! Promicanje dojenja još nije rezultiralo zadovoljavajućom razinom isključivog dojenja, što traži javne kampanje i edukaciju o dobrobiti majčina mlijeka, čak i za stručne medicinske radnike, piše u analizi. Upozorava se i na sve veću pretilost djece te preporučuje uvođenje savjetovanja o prehrani u osnovnim školama kao vrijedno ulaganje u buduće generacije. – U vrijeme recesija i reformi, interesi djece spuštaju se na niže razine – upozorila je recenzentica analize dr. sc. Marina Ajduković.

Profesori najpotplaćeniji

Naglašen je nedostatak predškolskih ustanova, a srednjoškolsko obrazovanje izdvojeno je kao najpotplaćenije i stoga hitno treba veći proračun. – Imamo dovoljno educiranih žena za skrb o djeci, samo nemamo zakonsko rješenje za njihov rad, zato tražimo najbolju opciju da one funkcioniraju na tržištu – kazala je ministrica socijalne politike Milanka Opačić. Takva je analiza posljednji put rađena 1998. i do danas je došlo do velikih poboljšanja.

Komentara 20

Avatar bok
bok
19:15 08.05.2012.

...nek nas Hrvata bude sto vise.

OB
-obrisani-
18:44 08.05.2012.

Pa što je tu čudno kad ih na vjeronauku uče da je svaka kontracepcija štetna?

JA
Jamac
20:07 08.05.2012.

Milanka Opacic milostiva radodajka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije