Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvjetnik Kovačić

5000 tajnih spisa putuje bez zaštite iz Haaga do Zagreba

praljak
Goran Stanzl/Pixsell
02.06.2010.
u 11:00

- Ne mogu to razumjeti, suočen sam s odbijanjem Vlade RH u pružanju potrebne pomoći obranama pri prijevozu povjerljivih (zaštićenih) dokumenata ih Haaga u Zagreb, upozorava u svojoj izjavi za Večernji list Božidar Kovačić.

Dok budete čitali ovaj tekst u Večernjaku, kombi pun hrvatskih državnih, vojnih i tajni Tribunala, bez ikakve zaštite i bez statusa posebne, diplomatske pošiljke, vozit će putem od Haaga do Zagreba. Trebao bi stići u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima. Pitanje je hoće li doći nedirnut jer prolazi kroz četiri europske države.

Požurili vratiti materijal


- Ne mogu to razumjeti, suočen sam s odbijanjem Vlade RH (Ministarstva vanjskih poslova) u pružanju potrebne pomoći obranama pri prijevozu povjerljivih (zaštićenih) dokumenata ih Haaga u Zagreb, upozorava u svojoj izjavi za Večernji list Božidar Kovačić, odvjetnik u Haagu optuženog generala Slobodana Praljka.

Obrane su, naime, dovršile svoje dokazivanje u procesu “Prlić i ostali” (suđenje šestorici Hrvata iz BiH) pa je Kovačić požurio iz Haaga evakuirati “vrući kesten”, kako on naziva tisuće zaštićenih dokumenata kojima se obrana koristila u suđenju. Obrane Praljka i djelomično Prlića unajmile su kombi i napunile ga s oko 20.000 dokumenata koje treba prevesti na zaštićeno mjesto u Hrvatskoj.

– Procjenjujem da u toj golemoj arhivi ima i najmanje 5000 dokumenata haaškog suda koji imaju status “povjerljivo”, te oko 5000 dokumenata hrvatske države koji su također zaštićeni i mogli su se rabiti samo u ovom haaškom procesu. Dakle, riječ je o državnim i vojnim tajnama RH – kaže Kovačić.

Podsjeća da je 2006. Vlada RH odobrila zahtjev obrane te je istovjetni kombi pun državnih tajni na putu od Zagreba do Haaga dobio pečat i status diplomatske pošiljke. Ti su tajni dokumenti potom četiri godine bili smješteni u posebno osiguranom uredu Praljkove obrane u Haagu.

“Pečat bi bio nezakonit”


Iz MVP-a Večernjaku stiže informacija kako kombi nije mogao dobiti diplomatsku zaštitu kao 2006. jer je u međuvremenu promijenjen pravilnik o diplomatskim pošiljkama pa ovakav “privatni” kombi više ne može dobiti državni pečat i imunitet.

– Bili bismo u izuzetno neugodnoj situaciji da smo nezakonito pečatirali ovu pošiljku i dali joj status koji joj ne možemo osigurati – kažu izvori bliski MVP-u.

Bez obzira na formalnosti, skandalozno je da kombi pun državnih i tajni Suda u Haagu vozi Europom kao “kombi s cipelama i pokućstvom”. Hoće li uopće stići na odredište?

Komentara 30

DO
downunder
11:04 02.06.2010.

Pa na putu do Hrvatske još se stigne napuniti salvetama ukrašenim ručnim radom.

Avatar mjurisi2
mjurisi2
11:12 02.06.2010.

Ovo je čudno ponašanje a posebno gos.Praljka pa već ih je on objavio na internetu i još na svakome stoji strogo povjerljivo vojna tajna ne treba ih niti vraćati u Hrvatsku jer oni više nisu vojna tajna.

14
14words
11:04 02.06.2010.

Nevjerojatno,izgradnja nove jugoslavije je započela na trulim temeljima mrtvih kostiju svih poginulih za slobodu. Pripazite da ponovno ljubitelji plavšićke i sličnih kojima se pjevaju moj Galebe ne izazovu potoke krvi jer tada nećete stići u nikakvo inozemstvo izbjeći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije