Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pakao na braču

Premijerka Kosor: Brač izgleda strašno, kao površina mjeseca!

Kosorica na Braču
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/7
17.07.2011.
u 11:02

Vatrogasci posebno čuvaju područje oko Vidove gore jer ako se vatra ponovno rasplamsa pitanje je hoće li se uspjeti zaustaviti ako zapuše nepovoljan vjetar

- Izgleda strašno, kao mjesečeva površina - kazala je po dolasku na bračko požarište premijerka Jadranka Kosor. Premijerka je na Brač stigla iz zrakoplovne baze Divulje, a danas će obići požarište u Milni i Operativni stožer u Nerežišćima.

Na požarištu na Braču jedan od vatrogasaca koji je 32 godine u tom poslu rekao je premijerki kako nikad nije vidio požar kao ovaj koji je opustošio Brač i pretvorio ga u jedan sasvim drugi otok.

- Zahvaljujem na požrtvovnosti i činjenici da ste ostvarili najvažnije, da nitko nije stradao, što su obranjene kuće i najvažnije da su turisti bili mirni - poručila je premijerka svima na Braču i dodala kako smatra značajnim što su turisti imali povjerenja i nisu napustili Brač.

Premijerka o uzroku požara očekuje brzu istragu, a ako se radi o ljudskom faktoru, naglasila je, oni koji su odgovorni moraju zaista i odgovarati.

- Čovjek ostaje bez riječi kada vidi požar ovih razmjera. Zahvaljujem se i profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima koji su pokazali kako sustav funkcionira u ovakvim situacijama - istaknula je Kosor.

Prema riječima Mladena Jurina, glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, još uvijek ima dosta "dimova" premda je požar lokaliziran. Vatrogasci će dežurati na liniji fronte sigurno još danas i sutra, a onda će se vjerojatno lagano početi povlačiti. Jurin je ovaj požar ocijenio iznimno zahtjevnim i složenim te istaknuo kako je riječ o jednom od najtežih požara u zadnjih 10 godina ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji nego i na čitavom Jadranu, i to upravo iz razloga što je planuo u blizini naseljenih mjesta.

Prema najnovijim informacijama požar u kojem je izgorjelo više od 4000 hektara guste borove šume, trave i raslinja je lokaliziran. Vatrogasci posebno čuvaju područje oko Vidove gore jer ako se vatra ponovno rasplamsa pitanje je hoće li se uspjeti zaustaviti ako zapuše nepovoljan vjetar.

Tijekom noći na Braču je bilo mirno, a vatrogasci su mogli barem malo odahnuti jer još uvijek nema otvorene vatre niti dima. Kako bi tako i ostalo brine se 300 vatrogasaca koji još uvijek čuvaju i pokušavaju sanirati opustošeni dio otoka. Ipak, veliki problem, kako javljaju, mogla bi biti dugačka linija rubnog dijela požarišta koja je velikim dijelom nedostupna za zemaljske snage.

Jučer je na Braču bio pomoćnik ministra Damir Bajsa, kako bi uvjerio javnost da je požar pod kontrolom te da nema straha od odlazaka turista. A danas je pak na Brač stigla i premijerka Jadranka Kosor.

Zapadni dio Brača inače doista djeluje zastrašujuće, sve je crno, izgoreno i puno dima. Požar koji je u četvrtak poslijepodne izbio u uvali Blaca, najveći u Hrvatskoj u posljednje tri godine, stvorio je "pakao". U gašenje, pokušaj stavljanja pod nadzor i saniranje stravičnog požara, kakav ni najstariji vatrogasci ne pamte, na Braču su uključeni svi, a najveće pohvale svakako idu vatrogascima. Na sreću u gašenju ovog katastrofalnog požara nitko nije teže ozlijeđen.

Lakše opekline po rukama zadobila je 72-godišnja Bračanka koja je ušla u opožareno područje kako bi spasila svoje ovce, a nekoliko vatrogasaca požalilo se na smetnje u disanju, ali nakon liječničkog pregleda utvrđeno je kako nitko nije teško ozlijeđen.

Požar na Braču gasilo je 300-ak vatrogasaca kojima je u pomoć s kontinenta stiglo 100-ak kolega. Kako bi se spasila naselja, žrtvovala su se polja i vegetacija. Prioritet su ljudi i kuće!

Požari u Primorskom Dolcu i Prgometu koji su buknuli jučer prijepodne lokalizirani su oko 21 sat. Na brdima Ljubeč i Šilo izgorjelo je oko 120 hektara trave, niskog raslinja i šume, a u gašenju je sudjelovalo 50 vatrogasaca s 15 vozila, vlak Robel, jedan kanader, dva Air Tractora i dva helikoptera. Kaštela.

Ključne riječi

Komentara 251

DD
DŽON DIR WITH SLICK TIRES
12:40 17.07.2011.

premijerko....i Hrvatska izgleda kao Brač, nakon vladavine upitno inteligentnih

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
17:03 17.07.2011.

sad kada vise nema sume mozete sve pretvoriti u gradjevinsko zemljiste i izbetonirati cijelo to zgariste sa nekakvim GOLF RESORT-om

DU
Deleted user
12:17 17.07.2011.

\"Premijerka Kosor: Brač izgleda strašno, kao površina mjeseca!\" _________________________________ Je, mjesec je non stop u požarima, komparacija je smislena..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije