Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna statistika

U sedmomjesečnim prosvjedima u Siriji 3000 ubijenih

Bašar al-Asad
AFP/PIXSELL
14.10.2011.
u 12:54

Među poginulima je i 187 djece, a u posljednjih deset dana ubijeno je oko stotinjak ljudi.

 

U prosvjedima diljem zemlje kojima sirijski građani već sedam mjeseci zahtijevaju povlačenje s dužnosti aktualnog predsjednika Bašar al-Asada poginulo je ukupno 3000 ljudi. Izvješće je to Navija Pilaya, visokog izaslanika za ljudska prava u Ujedinjenim narodima, koji upozorava da je među ubijenima oko 187 djece. Samo u proteklih deset dana ubijeno je čak stotinu, a uhićeno nekoliko stotina prosvjednika, piše BBC News.

Vlada u Damasku za crnu statistiku krivi naoružane '''bande terorista'' koje su prouzročile smrt 1100 pripadnika državnog osiguranja. Iako su europske države predložile uvođenje potrebnih mjera protiv režimske represije, prijedlog nisu podržale Rusija i Kina. One su uputile posljednje upozorenje sirijskom režimu od kojeg se očekuje povlačenje. Ako i ono izostane, izvjesno je da bi službeni stav i Pekinga i Moskve promijenio ton.

U međuvremenu, glasnogovornik UN-a Rupert Colville upozorava da su tisuće Sirijaca zatočene ili nestale. Uglavnom je riječ o simpatizerima opozicije režima koje su vlasti privodile i u zemlji i u inozemstvu. Prema izvješću sirijskog odbora za ljudska prava, samo od utorka zabilježeno je ukupno 36 ubojstava, od kojih su njih 25 vojnici. Nasiljem je najžešće pogođen Banaš, grad na sjeverozapadu zemlje. Prosvjedi su eskalirali i u predgrađu glavnog grada, no Damask je još uvijek izvan veće opasnosti pa su u njemu jučer organizirani prosvjedi potpore Al-Asadu na kojima se pojavilo nekoliko tisuća građana.

Ključne riječi

Komentara 11

SI
sinaj
19:34 14.10.2011.

A najžalosnije je to što će i nakon ovoga sve ostati isto.

MR
mraf
14:10 15.10.2011.

Zašto ne utvrde koliko je civila do sada ubijeno u Libiji?

OB
-obrisani-
13:11 14.10.2011.

Kad bi Amerikanci izvrsili pritisak na ove sto su nestrpljivi za ugrabiti vlast....recimo nek se izvrsi transfer vlasti bez nasilja dakle mirnim putem onda ne bi bilo nepotrebnih zrtava revolucije. Ova vlast mora otici i promijene moraju doci...ali to sve mora biti mirnim putem. Ova sadasnja vlast je odgovorna ne samo za par ljudi koji su na vlasti nego za cijeli establishment koji se gradio....to bi bilo civilizirano. A sve zavisi sto ce reci \" Majka Amerika \" ona drzi kljuc svega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije