Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa 99% preciznosti

17-godišnja genijalka izumila aplikaciju za otkrivanje raka dojke

Aleksandar Ovečkin
Foto: AFP
1/2
26.07.2012.
u 16:29

Cloud4Cancer Breast Cancer Detection plod je sedmogodišnje izobrazbe o umjetnoj inteligenciji koju je mlada djevojka usavršila tijekom osnovnoškolskog obrazovanja

Upamtite dobro ime 17-godišnje Brittany Wenger jer je riječ o američkoj tinejdžerki koja je kreirala aplikaciju koja bi milijunima žena diljem svijeta mogla spasiti život!

CNN piše da je Cloud4Cancer Breast Cancer Detection plod sedmogodišnje izobrazbe o umjetnoj inteligenciji koju je mlada djevojka usavršila tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Ona funkcionira na principu ljudskog mozga i pokreće se računalnim programom ''neural network', a ženama će omogućiti da sa 99% preciznosti otkriju boluju li od malignog raka dojke.

Za svoje je dostignuće Brittany u ponedjeljak uručena ovogodišnja 'Google Science Fair' nagrada koja se svake godine dodjeljuje četirima mladim izumiteljima. Ona je pak izrazila nadu da će njezin program početi koristiti bolnice diljem svijeta.

Za nagradu se natjecalo oko stotinu mladih iz cijelog svijeta. Prvu nagradu dobio je 14-godišnji Johan Koh, izumitelj programa koji gluhima omogućava da ''čuju'' glazbu pomoću vibracija.

Komentara 8

CH
chemica
17:04 26.07.2012.

Otvorio sam aplikaciju, ali mi je slabo šta jasno. Samo za sebe, beskorisno. Vjerojatno se radi o nekakvoj računalnoj obradi podataka koja bi nakon laboratorijske analize trebala odrediti da li se bolest pojavila. Oprosti mala, ali to je ipak još uvijek posao LIJEČNIKA, a ne računala i "umjetne inteligencije". Jednog lijepog dana, kada će sve biti informatizirano i robotizirano, od uzimanja uzoraka pa do rezultata...Jednog dalekog dana.

KA
kajinx
17:14 26.07.2012.

26.07.2012. u 17:04h chemica je napisao/la: …ali mi je slabo šta jasno. Da li možda pokušavaш pisati Hrvatski?

EL
ElCapitan
16:50 26.07.2012.

ma nemoguce da ima pametnih u toj americi,,,oni su svi pomahnitali ubojice, ovo mora biti false flag operacija, mazu ljudima oci...ha marsi i kompanijo????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije