Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DELIKVENT

13 godina, sedam oružanih pljački, a ne može mu nitko ništa

pljackas
Foto: Facebook
1/2
28.02.2010.
u 11:30

Sad, način na koji je stekao slavu nije dobar, ali tko mu što može? O njemu pišu novine, cure ga još više vole, policija je i zbog njega prije godinu oformila posebnu grupu kojoj je bila zadaća razriješti razbojstva u Karlovcu, a on se dobro zabavlja - još može raditi što ga volja jer što god da opljačka, ne broji se.

On je najmlađi pljačkaš u Hrvatskoj, i među deset najmlađih u svijetu. Naša beba. U čast njemu je ova grupa. Za sve koji ga vole i žele mu dati podršku”, poručili su na Facebooku prijatelji 13-godišnjeg Karlovčanina, klinca sa sedam oružanih pljački iza sebe. Ipak, grupa ne pokazuje koliko je on zapravo popularan - u njoj je puno manje obožavatelja no što ih ima, i puno manje no što mu treba za očuvanje pištoljem stečenog zvjezdanog statusa, koji mu baš godi.

Sad, način na koji je stekao slavu nije dobar, ali tko mu što može? O njemu pišu novine, cure ga još više vole, policija je i zbog njega prije godinu oformila posebnu grupu kojoj je bila zadaća razriješti razbojstva u Karlovcu, a on se dobro zabavlja - još može raditi što ga volja jer što god da opljačka, ne broji se.

Kaznenu odgovornost, po zakonu, nema do svoje četrnaeste i to znači da ga jedino mogu strpati u neki dom, iz kojeg će išetati kad hoće. Pa, lani je u Zadru, gdje su ga nakon četiri razbojstva i nekoliko krađa koje je počinio kao 12-godišnjak na dva mjeseca poslali na opservaciju, misleći kako je bolje da ga maknu iz sredine u kojoj bi imao “logističku” potporu kompanjona, to i učinio - bježao im je nekoliko puta! I šta se nakon toga dogodilo? Gotovo ništa.

Plinski pištolj ili puška


Obitelj je dobila mjeru pojačanog nadzora, što je podrazumijevalo da u dječakov dom jednom tjedno dolazi stručna osoba, roditeljima pomaže u roditeljstvu te o njihovoj suradnji izvješćuje mjerodavne. I dok se obitelj nadzirala, a marljivi službenici pisali izvješća, dječak je navukao masku i s društvom krenuo u pljačku: – Vani je padalo, bila sam sama u dućanu i listala novine. Podigla sam glavu kad sam čula vrata. Preda mnom je stajao mladić odjeven u tamnu odjeću, s gustom ženskom čarapom preko lica i kapuljačom na glavi. Viknuo je da otvorim blagajnu, kazala sam: “Ma, daj”. Zaurlao je da čučnem i da se ne usuđujem ništa pokušati. Iz rukava mu je virila cijev, uperena u mene... Koje oružje, ne znam.

Skupila sam se i gledala u njegove cipele. Bile su žute, na vezanje – opisuje Branka Bajić, prodavačica u trgovini Time, smještenoj u karlovačkoj četvrti Banija, pljačku koja se dogodila 4. studenoga prošle godine oko 18.20 sati. Razbojnik je pobjegao s nešto manje od 5.000 kuna, a trgovkinja je brže-bolje ustala i zaključala dućan. Je li pljačkaša tko čekao, ona ne zna. No, po onome što je utvrdila policija, jedan od pomagača, a moglo bi se reći i organizatora, bio je upravo 13-godišni “junak” Facebooka. Zajedno s njim taj su put uhitili su još trojicu mladića starih 14, 16 i 17 godina.

Kišoviti studeni, 21. u mjesecu, bio je godinu ranije, kada je oko 21 sat u trgovinu Tanja u četvrti Grabrik uletio maskirani pljačkaš: – Vani je lijevalo k’o iz kabla. Bila sam u skladištu, kolegica Irena za blagajnom. Odjednom sam začula njezin vrisak i dotrčala. No, već je zbrisao. Irena mi je ispričala da mu je najprije rekla da ne s..., jer joj je bilo jasno da se radi o nekom klincu. Onda joj je, živčan, prislonio pištolj na čelo pa mu je dala novac – priča trgovkinja Đurđa Sabljarić. Šokirala se ona, ali ne i iznenadaila, kada je doznala da je dječak i godinu kasnije nastavio s pljačkama:

– Za njegovo ponašanje ja krivim institucije koje ga šalju u dom u Zadar na more, odakle im bježi, ali i roditelje. Ni mali ni njegovi nikada nisu došli u trgovinu i ispričali se, pitali treba li vratiti ukradeno. Naprotiv. Prije nekoliko mjeseci on je htio ući u dućan! Kad sam ga pitala kamo je krenuo, bahato je kazao da si ima pravo nešto kupiti. Bome, ovdje ne! Povremeno zna stati s društvom ispred trgovine, gledati prema nama i smijati se. Vidimo ga i da s prijetaljima “visi” ispred Germanie, kladionice preko puta – priča Đurđa Sabljarić, prisjetivši se kako se dječak u trgovini prvi put pojavio tri mjeseca prije pljačke: – Dolazio je snimiti situaciju – uvjerena je.

A kladionica pred kojom često zastane dobro mu je poznata “iznutra”. Kao dvanaestogodišnjak opljačkao ju je čak dva puta! Plijen i nije bio neki, jednom 660, a drugi put, kada je i opalio iz plinskog pištolja, 370 kuna. I onda se dogodila “treća sreća”. Kompić i on, maskirani i pištoljem naoružani klinci, lanjskog 15. prosinca iz kladionice su izjurili sa 6.500 kuna! Zaposlenica je taj put dobila pištoljem po glavi. Dva dana kasnije dječak je, opet naoružan, ali ovaj put navodno puškom, sam uletio u poslovnicu iste kladionice, u četvrti Luščić. “Zgoditak” je bio još bolji - gotovo 11.000 kuna!

Pokušao je s društvom opljačkati i mini-market u Grabiku, no trgovkinja je dvojici naoružanih i maskiranih viknula da ima videonadzor i da će svaki tren policija. Mlađi razbojnik nagovarao je starijeg da puca, ali na kraju su ipak pobjegli. Pokušaj pljačke trgovkinja nije prijavila. Da su i tu probali ukrasti dječaci su sami ispričali policiji.

Ne znaju što bi s njim

Stručnjaci su dječaka, kojeg su mediji prozvali Billy the Kid, po uzoru na odmetnika s Divljeg zapada, na neki način otpisali, pa nemoćno sliježu ramenima jer ne znaju što dalje, odnosno hoće li zakonske mogućnosti koje slijede dati ikakva rezultata. Ako se ispostavi da nadzor nad roditeljskom skrbi nije dao rezultata, a ispada da nije, sljedeći je korak oduzimanje prava roditeljima da živi s djetetom, o čemu odlučuje sud.

Općinsko državno odvjetništvo, kojem je policija poslala izvješće o četiri nova razbojstva dječaka, može podnijeti optužni prijedlog protiv roditelja, zbog zanemarivanja i zapuštanja vlastitog djeteta. No, koliko je takva optužba održiva na sudu, teško je reći. Jer, roditelji su dječaka vodili u sve institucije gdje im je rečeno da ga trebaju odvesti. On sam svjestan je da ne valja što radi, ne zna što će s njim biti, ali time se niti ne zamara.

Komentara 40

OB
-obrisani-
13:20 28.02.2010.

@TitoForever: Je** ti Tito mater! \"Forever\"! I tebe skupa s njom!

Avatar DucMan
DucMan
12:26 28.02.2010.

Očito je da treba mijenjati sistem. A za ove sa Facebooka kaj mu daju podršku... Pitaću ih kad ovaj sroljo kojem daju podršku jednom ubije nekog od njih ili njihovih.

OB
-obrisani-
13:16 28.02.2010.

Eto sto vjeronauk po skolama cini od normalne djece! PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije