Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europarlamentarci

Pokazali im skromne urede, na slikanje pa u red za ručak

Bruxelles, EU parlament (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/5
10.04.2012.
u 09:19

- Naravno da govorim engleski. Ismijali su me na RTL-u, a ja samo nisam čula pitanje, objasnila je Ingrid Antičević-Marinović svoje “Da, hvala lijepa”

Najprije su im pokazali njihove nove urede. – Skromni su, ali imaju sve potrebno – primijetila je Ingrid Antičević-Marinović. Zatim su ih fotografirali i dali im propusnice na kojima piše “observateur – observer”, francuski i engleski izraz za njihovu dužnost promatrača. Zatim su otišli na ručak u kantinu i s pladnjevima u rukama čekali u redu. Poslije su zavirili u svoje poštanske ormariće. Pa opet na fotografiranje, ovaj put za web stranicu. Tako je, ukratko, izgledao prvi radni dan hrvatskih zastupnika koji su stigli kao promatrači u Europski parlament.  

Upoznavanje procedure

– Ovo nam je prvi radni dan, ali ne izgleda onako tipično kako će naši radni dani izgledati sljedećih mjeseci. Danas smo se došli upoznati s procedurom. Naći ćemo se i s kolegama iz političkih skupina koji će nas uputiti u dnevni red plenarne sjednice sljedeći tjedan u Strasbourgu – rekao je esdepeovac Tonino Picula.  

Dvojica protokolarnih službenika, odjevenih u crne frakove i s debelim srebrnim lancima oko vrata, vodila su hrvatske promatrače zgradom. Ingrid Antičević-Marinović razgovarala je s njima na engleskom jeziku. Na pitanje je li joj sporazumijevanje na stranom jeziku problem, zastupnica poznata po jezičnom gafu na RTL televiziji odgovorila je:

– Ni najmanje. Naravno da govorim engleski, pa kako bih se inače sporazumijevala. Na onoj snimci RTL-a dogodilo se jednostavno to da nisam čula novinarkino pitanje – objasnila je Ingrid Antičević-Marinović, koja je na čuvenoj RTL-ovoj snimci prikazana kako na pitanje što će raditi u Bruxellesu, odgovara na engleskom jeziku s “Da, hvala lijepa”.  

– Već godinama dolazim ovdje u europarlament, ali ovaj dan je poseban jer je to prvi dan kad dolazimo kao promatrači – rekla je Ingrid Antičević-Marinović. 

No, i prije no što su se prvi put pojavili u Bruxellesu i Strasbourgu, dio hrvatske javnosti na njihov je posao promatrača u europarlamentu počeo gledati samo kroz prizmu od 300 eura, koliko iznosi paušal koji dobivaju za troškove hotela i hrane. Taj iznos dobivaju od Europskog parlamenta za svaki dan proveden na sjednicama u Strasbourgu ili Bruxellesu, a troškovi putovanja pokrivaju im se u stvarnim iznosima.  

– Niti smo ovdje došli zaraditi novac, niti će se to dogoditi. Ta dnevnica postavljena je u skladu sa stvarnim troškovima koje imate za smještaj i hranu – kaže esdepeovka Biljana Borzan, a hadezeovac Andrej Plenković slaže se s time da dnevnice od europarlamenta nisu nikakav dodatni izvor zarade za zastupnike koji će kao europski promatrači nastaviti primati osnovnu plaću od Sabora. 

Ma kakva zarada!

– Financijski, na nas se primjenjuju pravila koja je donio Europski parlament i koja su se prije primjenjivala i na sve druge zemlje. Ovdje nećemo imati nikakav poseban izvor zarade. Ono što nas ovdje čeka je napor da budemo prisutni u Bruxellesu i Strasbourgu, gdje nas je Sabor imenovao, a da istodobno obavljamo svoje zadaće u Hrvatskom saboru – istaknuo je Plenković.

Komentara 72

DU
Deleted user
22:37 10.04.2012.

Mogli su im one srebrne lance stavit oko nogu ionako smo ponosni na naše EU-ropstvo.

IN
InfoMan
09:46 10.04.2012.

Svaka cast i cestitke 12torici koji ce moci placati struju.

Avatar flegmatik
flegmatik
22:48 10.04.2012.

Ajde drago mi je vidjeti Pupovca nasmijanog :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije