Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za koga će glasovati

11 Karamarku, 4 Kosor, 1 Milinoviću, 5 neće reći

hdz
Jurica Galoić/Pixsell
17.05.2012.
u 09:00

Važna je potpora najbrojnijih županijskih organizacija HDZ-a, no nitko ne može jamčiti da će većina izaslanika slijediti predsjednike.

Predsjednici županijskih i organizacije HDZ-a grada Zagreba neće odlučiti o tome tko će pobijediti u nedjelju 20. svibnja na XV. izbornom saboru HDZ-a. Odlučit će to, na tajnom i nikad slobodnijem glasanju 2128 izaslanika. Izborni stožeri petero kandidata, Jadranke Kosor, Tomislava Karamarka, Milana Kujundžića, Darka Milinovića i Domagoja Miloševića završavaju zadnje obilaske terena, a svi rade procjene o svojim šansama. Rade i dostavljaju medijima svoje ankete, u kojima su, naravno favoriti – oni sami.

Uspješno lobiranje ili...

Večernji list proveo je stoga anketu među 21 predsjednikom županijskih organizacija HDZ-a. Stav i izbor tih predsjednika jest relevantan, s obzirom na to da su svi oni prošli predizborni postupak i bili su izabrani voljom svojih izaslanika. Premda se većina njih jasno izjasnila o tome tko je njihov favorit, mnogi oprezno dodaju da to ne znači da žele ili mogu jamčiti kako će na tajnom glasanju birati izaslanici iz njihove organizacije.

>>Broj delegata po županijama

Prema našoj anketi, 11 se predsjednika županijskih organizacija izjasnilo da je njihov favorit – Tomislav Karamarko (Dražen Bošnjaković, Pero Ćosić, Marinko Roce, Ivan Vučić, Žarko Tušek, Darko Horvat, Franjo Lucić, Oleg Butković, Božo Galić, Ante Sanader i Božidar Kalmeta. Za Jadranku Kosor izjašnjavaju se javno njih 4 (Branko Bačić, Tomislav Ivić, Ante Kulušić, Josip Đakić), za Darka Milinovića 1. Petero predsjednika (Ante Zvonimir Golem, Marijan Coner, Darko Sobota, Antun Vidaković i Vladimir Kurečić) ne žele se unaprijed izjasniti ili kažu da još čekaju usuglašavanje, koordiniranje sa svojim izaslanicima. Oni, naime, ne žele utjecati na izaslanike svojim javnim opredjeljivanjem, premda već znaju za koga će glasati. Ovi podaci govore da je T. Karamarko uspješno odradio lobiranje i zadobio, čini se, golemu prednost pred drugima. Računa li se da će odlučujuće biti zadobiti povjerenje i potporu baš predsjednika županijskih organizacija.

U ovoj kalkulaciji, međutim valja uzeti u obzir i ono na što neki od predsjednika upozoravaju – aktualni izbori za predsjednika HDZ-a bit će znatno drukčiji no dosadašnji. – Velik je izbor, poštovat će se više no ikada institut tajnog glasanja i zasigurno će većina izaslanika glasati po svojoj savjesti. Neki od stranačkih insajdera čak misle da bi se javno izjašnjavanje, a prije nedjelje, moglo obiti o glavu onome tko je napravio najveći lobistički učinak – dakle, T. Karamarku. Najviše na samosvijest izaslanika računaju M. Kujundžić i D. Milošević. Tijekom kampanje i obilaska terena na mnogo mjesta održali su vrlo posjećene tribine, na kojima se okupio i velik broj izaslanika za sabor HDZ-a. Svoj optimizam njih dvojica i temelje na "stavu baze". I tome da su baš oni ti "novi ljudi" koje članstvo očekuje na vrhu stranke. D. Milinović isto tako ne odustaje od ambicija. Očekuje da će on ući u drugi krug izbora, a tada će, kao kandidat s najvećom koalicijskom sposobnosti, na kraju pobijediti.

Čiji su najmoćniji?

U svim kalkulacijama valja uzeti u obzir i činjenicu da nisu sve organizacije jednako utjecajne jer donose različit broj glasova. Najmoćnija je Splitsko-dalmatinska županijska organizacija sa 187 izaslanika, a čiji se predsjednik A. Sanader izjasnio za Karamarka i očekuje da će ga slijediti oko 70% izaslanika. Toliko izaslanika zajedno ima Međimurska, Istarska i Požeško-slavonska. Grad Zagreb koji će, kažu, glasove dati podjednako svima, i Zagrebačka županija, koja je za Karamarka, zajedno daju 258 izaslanika. Najjača utvrda J. Kosor, Osječko-baranjska, dovodi 130, a Virovitičko-podravska 88, uz Šibensku (86) i Dubrovačko-neretvansku (71). Iz stožera Karamarka pak procjenjuju da su i u tim organizacijama uspjeli "izgrickati" dio izaslanika za sebe. U to "grickanje" ne vjeruje D. Milinović, koji kaže da će 99% njegovih Ličana glasati za njega. Činjenica jest da se najviše stranačkih prvaka opredijelilo za Karamarka. Preuranjeno ili baš na vrijeme?

Ključne riječi

Komentara 32

BO
božidarRH
10:13 17.05.2012.

Predsjednici županijskih i organizacije HDZ-a grada Zagreba neće odlučiti o tome tko će pobijediti u nedjelju 20. svibnja na XV. izbornom saboru HDZ-a. Odlučit će to, na tajnom i nikad slobodnijem glasanju 2128 izaslanika......tajnim glasovanjem bez pritisaka

BO
božidarRH
10:15 17.05.2012.

U ovoj kalkulaciji, međutim valja uzeti u obzir i ono na što neki od predsjednika upozoravaju – aktualni izbori za predsjednika HDZ-a bit će znatno drukčiji no dosadašnji. – Velik je izbor, poštovat će se više no ikada institut tajnog glasanja i zasigurno će većina izaslanika glasati po svojoj savjesti. Neki od stranačkih insajdera čak misle da bi se javno izjašnjavanje, a prije nedjelje, moglo obiti o glavu onome tko je napravio najveći lobistički učinak – dakle, T. Karamarku

OB
-obrisani-
09:59 17.05.2012.

Poslije izvršenih čistki detuđmanizacije, sve ostalo je farsa....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije