Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vanja Udovičić:

Srbija je pomaknula granice, sport se cijeni više nego ikad prije

Vanja Udovičić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
27.01.2016.
u 09:00

'I srpski i hrvatski vaterpolo vrlo su slični jer naše škole vaterpola imaju iste polazne osnove. I Srbija i Hrvatska imaju iznimnu tradiciju u vaterpolu, po njemu se naše države prepoznaju na međunarodnom planu.'

Zviždalo se u beogradskoj Kombank areni predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na otvaranju i zatvaranju Europskog vaterpolskog prvenstva, zviždalo se i kad je spomenut premijer Aleksandar Vučić, ali je zato ministar omladine i sporta Vanja Udovičić (33) u svakoj prilici toplo pozdravljen gromkim pljeskom. Gledatelji nisu zaboravili srčanost kojom se Vanja, dijete iz mješovitog braka Hrvata i Srpkinje, borio za vaterpolsku reprezentaciju Srbije s kojom je osvojio brojne trofeje, među ostalim po dva naslova svjetskog i europskog prvaka, olimpijsko srebro iz Atene 2004. i broncu iz Pekinga 2008. godine.

Ima još sjajnih reprezentacija

Srbija se treći put u nizu okitila naslovom europskog prvaka, drži sve krune, osim olimpijske. Pitamo Vanju što se to događa u svjetskom vaterpolu. Je li Srbija toliko jaka ili su ostali slabi?

– Ovaj je naraštaj srpskih vaterpolista izvan svake sumnje izvanserijske kvalitete, s pobjedničkim duhom, sa sjajnim pojedincima i ogromnom željom da osvoji sva odličja, a posebno ono na koje Srbija dugo čeka – olimpijsko zlato. Ne mislim da su ostali loši, ima još sjajnih reprezentacija među kojima je i Hrvatska.

Kako biste usporedili vaterpolo u Srbiji i Hrvatskoj?

– I srpski i hrvatski vaterpolo vrlo su slični jer naše škole vaterpola imaju iste polazne osnove. I Srbija i Hrvatska imaju iznimnu tradiciju u vaterpolu, po njemu se naše države prepoznaju na međunarodnom planu. Kvaliteta je visoka i uvjeren sam da će na svakom budućem natjecanju ove dvije reprezentacije biti u borbi za medalje.

No, Srbija, čini se, ulaže puno više u vaterpolo?

– Ne znam i ne bih htio komentirati koliko Hrvatska ulaže u vaterpolo, a što se Srbije tiče, mi smo u posljednje dvije i pol godine mnoge granice pomaknuli, ne samo u vaterpolu nego uopće u sportu. I kad je u pitanju redovna financijska podrška, ali i u programima stipendiranja i nagrađivanja naših sportaša. Njihove uspjehe prepoznajemo i kroz dodjelu nacionalnih priznanja. I ovo spektakularno Europsko prvenstvo, koje su naši vaterpolisti zaslužili medaljama koje su osvojili u posljednjem desetljeću, odraz je odnosa države prema vaterpolu. Ono što je možda i važnije jest da će iza EP-a ostati Nacionalni vaterpolski centar u Vrnjačkoj Banji. Sve to zajedno vjerujem da je ogroman motiv i da naši vaterpolisti prepoznaju, cijene i na najbolji način nam uzvraćaju za sva ulaganja i napore koje kao država činimo za vaterpolo.

Za što se posebno zalažete kao ministar omladine i sporta?

– Zalažem se za to da mladima osiguram bolju i sigurniju budućnost, da svako dijete ima mogućnost da se bavi sportom i da našim šampionima osiguram najbolje uvjete za nesmetan razvoj njihovih karijera. Uredili smo veliki broj trim-staza, otvorili bazene, stadione, sportske hale, kako bi sport bio dostupan svima. Ne zadovoljavam se prosječnim i svakoga dana želim dati svoj maksimum jer naš sport i naša mladež to i zaslužuju. Ono što je za mene važno jest činjenica da država prepoznaje i cijeni sport na drukčiji način nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Prvi put nema dugova sportašima, sve obveze podmirujemo na vrijeme. Radimo na razvoju sportske infrastrukture zbog naših sportaša, ali i zbog sportskog turizma jer očekujemo i dolazak stranih sportaša u Srbiju.

Želimo zadržati mlade

No, mladi iz Srbije, kao i iz Hrvatske, odlaze...

– Što se mladih tiče, fokus smo stavili na povećanje zapošljavanja. Mladi su naša snaga i naša budućnost i zato ih želimo zadržati u Srbiji. Sustavno se time bavimo kroz Zakon o mladima i Nacionalnu strategiju za mlade, a imamo i Fond za mlade talente koji stipendira naše najbolje učenike i studente.

Vidite li sebe u politici i u budućnosti?

– Ne razmišljam o tome sada. Trudim se da svoj posao odradim na najbolji mogući način, da sportu i omladini pomognem iz drukčije perspektive i usredotočen sam na rezultate. Ne pravim planove...

>> Srbija potvrdila da je vaterpolska sila i osvojila novo europsko zlato

Komentara 18

Avatar FrancJunior
FrancJunior
09:23 27.01.2016.

Da mi je znati, koga srbijanci zanimaju....

Avatar future Gohan
future Gohan
09:40 27.01.2016.

BDP im je niži od Albanskog, o čemu zaboga se piskara... trbuhom za kruhom, sport je samo način rješavanja egzistencijalnih problema, a za razliku od RH kod njih je to na n-tu potenciju...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
09:11 27.01.2016.

Mis smo pali na samo dno od politike , gospodarstva, sporta, društva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije