Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITNE RAZLIKE

Tucak je imao bolji start od Rudića, ali nema zlata, a ni rješenja za Srbiju

Ivica Tucak
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
10.08.2015.
u 13:25

Naučite nešto iz ovih poraza i uzvratite Srbima već u Riju. Taj će ih poraz najviše boljeti jer će vjerojatno značiti i oproštaj od olimpijskog zlata

Velika je razlika između zlata i srebra, posebno u momčadskim sportovima. I osvajači jednog i osvajači drugog odličja nastupili su u finalu, ali raspoloženje nakon utakmice, pa i na pobjedničkom postolju, sasvim je drugačije. Legendarni, i na žalost sada pokojni, vaterpolski vratar Zdravko Ćiro Kovačić to je najbolje osjetio kada je reprezentacija tadašnje Jugoslavije za koju je on branio na OI u Melbourneu 1956. izgubila finale s Mađarskom i osvojila srebro.

Mnogo godina kasnije, uoči finala SP-a u Melbourneu 2007. s Mađarskom, Ćiro se u nadahnutom pismu poslanom Ratku Rudiću obratio hrvatskim vaterpolistima i poručio im:

Korak od srebra do zlata

– Cijeli život žalim zbog tog neosvojenog zlata. Nemojte da se to i vama dogodi. Osvetite nas za taj poraz od Mađarske!

Kao što se zna, naši su to i učinili, a Hrvatska je prvi put (zasad i jedini) osvojila svjetsku krunu. Učinila je to pod vodstvom Ratka Rudića, najtrofejnijeg vaterpolskog stručnjaka. U svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Od 20 hrvatskih vaterpolskih odličja s velikih priredbi Rudić je osvojio čak 10. No do prvog trofeja, spomenutog zlata u Australiji, došao je tek u trećoj godini svoga izbornikovanja.

Ivica Tucak, njegov nasljednik, koji je u Kazanju, nakon izgubljenog finala od Srbije, s Hrvatskom osvojio svoju drugu svjetsku medalju (nakon bronce u Barceloni 2013.), odmah je počeo osvajati medalje. Dvije u prvoj godini mandata, jednu u drugoj, još dvije u trećoj, ukupno pet medalja, po čemu se vidi da je imao bolji start od Rudića.

No Ratko je bio pravi lisac za osvajanje zlatnih medalja. Zaboravimo uspjehe s reprezentacijama SFRJ i Italije, samo s Hrvatskom on je bio svjetski i europski prvak, osvajač Svjetske lige, a potom i olimpijski pobjednik!

Tu Tucak mora još poraditi, mora još naučiti kako učiniti taj korak od srebra do zlata. A mora i naći rješenje za Srbiju jer ovo u Kazanju bio nam je treći poraz u četiri utakmice u njegovu mandatu (a i ova četvrta nije bila pobjeda nego remi, na EP-u u Budimpešti) u dvobojima s istočnim susjedom.

Tucak je i sam svjestan lošijih strana svoje vladavine pa je nakon izgubljenog finala kazao:

Nismo se smjeli raspasti

– Svjetsko srebro veliki je rezultat, ali u nama ostaje žal jer smo otvorili utakmicu kao iz bajke (poveli sa 2:0 – op. a.). Nismo bili dostojan suparnik u finalu. Srbi su bili kompaktniji, jači, ali krivo mi je najviše zbog one posljednje četvrtine (0:4, op. a.). U njoj smo se raspali, a to je nedopustivo.

No jedinstvena je poruka iz Hrvatske i njemu i njegovim izabranicima. Glavu gore! Naučite nešto iz ovih poraza (finala u Bergamu i Kazanju) i već se u Riju 2016. vratite tradiciji Ratka Rudića, koji je tukao Srbe i u Melbourneu, i u Pekingu, i u Podgorici, i uzvratite im za poraz. A taj će ih najviše boljeti jer će vjerojatno značiti i da opet ostaju bez olimpijskog zlata.

Tucak (45), bivši vaterpolist Šibenika i Medveščaka, trenerskim se poslom počeo baviti 2005. godine. Imao je uspjehe sa Šibenikom (finale Kupa Lena), s hercegnovskim Jadranom (dva puta osvajao Jadransku ligu), s hrvatskom juniorskom vrstom (svjetski prvak) i svakako zaslužuje naše povjerenje. Ali i poneku kritiku.

>>'Sretniji smo srebrom kad vidimo da je do toga stalo manjem broju ljudi!'

>>Sramota, ponizili su Hrvatsku samo da ne bismo čuli himnu Srbije!

Komentara 10

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
13:51 10.08.2015.

Tucak je imao bolji start od Rudića, ali nema zlata, i ima tako bolnih i potištenih plus sedam golova za Srbiju..

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
14:37 10.08.2015.

Na mene je kao domoljubnog pravog hrvata vrlo potišteno djelovala činjenica da su nas srbijanski vaterpolisti rasturali kao balkanske bebe i još su nama se njihovi navijači smijali na tribinama i pred TV ekranima što je užasan osječaj za moj domoljubni dišpet..

BH
bijela_hrvatska
16:17 10.08.2015.

Dosta je kukanja i zapomaganja ! Treba raditi ! R-A-D-I-T-I ! Ajmo, bacite se na posao, plivajte, vježbajte, trčite...ne može se bolji protivnik pobijediti samo uzdanjem u neku "sportsku sreću". Isti problem imaju rukometaši s Francuskom. Ali to su sve velike zvijezde, ne moš ti to natjerat da trči i krvari za Domovinu... ali druge nam nema, ljudi. Nikad nama nije ništa bilo poklonjeno, za sve smo trebali ginuti. Dakle, na posao, moji Hrvati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije