Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATERPOLISTI UZ BIVŠEG SUIGRAČA

Malena Tonka ima rijetku bolest zbog koje ostala nepokretna, dobri ljudi se udružuju da joj vrate osmijeh

Tonka
Vecernji.hr
23.02.2017.
u 09:35

– Tonka je ostala nepokretna, bez mogućnosti govora, gutanja, žvakanja... Tad nam je bilo najgore, pred očima nam se pretvarala u sjenu. Nismo mogli komunicirati s njom, nismo znali treba li na toalet, je li gladna, žedna... – kaže tata Vedran, bivši igrač Mladosti i Hrvatske (ima srebro s EP-a u Firenci 1999.).

Tonka Jerković, mlađa kći bivšeg vaterpolista Vedrana, bila je veselo i razigrano dijete. Pjevala je i plesala u dječjem zboru Zagrepčanke i dečki, a onda je 2013., u dobi od pet i pol godina, doživjela moždani udar. Kako? Zašto? Pitali su svi, a ponajprije njezini roditelji Vedran i Ivana, profesorica glazbenog odgoja u srednjoj školi. No potpuni šok uslijedio je dvije godine kasnije kada je Tonka u dobi od osam godina doživjela i drugi moždani udar.

“Pretvarala se u sjenu”

– Tonka je ostala nepokretna, bez mogućnosti govora, gutanja, žvakanja... Tad nam je bilo najgore, pred očima nam se pretvarala u sjenu. Nismo mogli komunicirati s njom, nismo znali treba li na toalet, je li gladna, žedna... Praktički je bila beba od devet godina. Posebno je teško bilo našoj starijoj kćeri Mari – kaže tata Vedran, bivši igrač Mladosti i Hrvatske (ima srebro s EP-a u Firenci 1999.).

Roditelji su se bacili na proučavanje zla koje je snašlo njihovu kćer. No razgovori s liječnicima i surfanje po internetu samo su pojačavali tajanstvenost.

– Tonki je dijagnosticirana bolest moyamoya koja je prvi put utvrđena u Japanu. Na japanskome to znači oblačić, zato što na mjestu u mozgu gdje se dogodio moždani udar ostaje sjena u obliku oblaka. To je iznimno rijetka bolest krvnih žila u mozgu i za suvremenu je medicinu velika nepoznanica. Događa se da se potpuno zdrava žila u mozgu počne iznenada sužavati. I proces, na žalost, ne prestaje dok se žila potpuno ne zatvori. Medicina je nemoćna jer se ne zna što je “okidač” za tu reakciju. Tako da se bolest ne može spriječiti – objašnjava Vedran.

Ali može se pratiti i prepoznati preko posebne pretrage na skupom PET/CT uređaju.

– Pacijentu se ubrizgava radioaktivna voda u krvotok i tako se način otkriva gdje je počeo proces sužavanja krvne žile te se odmah pristupa iznimno složenom operativnom zahvatu – dodaje.

Tako je i Tonka 11. ožujka prošle godine operirana u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu, a troškove je pokrio HZZO.

– Navedena pretraga i operacija mogu se napraviti samo u četiri klinike u svijetu. Sretni smo da je, uz one u Bostonu, Tokiju i Helsinkiju, jedna od njih u Zürichu koji je udaljen “samo” 850 kilometara od Zagreba. Jer smo osuđeni na česte odlaske u Zürich.

Jedan dan terapije 1200 kuna

No i terapija je skupa...

– Tonka se trenutačno nalazi u Poliklinici Glavić u Dubrovniku gdje će provesti minimalno 12 do 15 tjedana. Poliklinika ima, jedina u Hrvatskoj i šire, robot koji se zove Lokomat. To je iznimno sofisticiran uređaj koji jedini pomaže u oporavku nepokretnih osoba nakon teških moždanih udara kakav je pretrpjela Tonka. Jedan dan terapije u Dubrovniku stoji nas 1200 kuna. Procjena je da će ukupni iznos samo za ovaj dio oporavka biti između 70 i 100 tisuća kuna. Supruga i ja izračunali smo da će nam za Tonkino liječenje u sljedeće dvije godine trebati oko 500.000 kuna. Ali ne možemo i ne smijemo odustati. A veliko srce brojnih ljudi, često i nepoznatih, ohrabruje nas u tome – ističe Vedran.

Baš zbog tih dobrih ljudi, udruženi u želji da Tonki vratimo osmijeh na lice, objavljujemo i žiro-račun pri RBA. Podaci su: Ivana Jerković, Zagreb. IBAN: HR6124840083113287971. SWIFT/BIC (za uplate iz inozemstva): RZBHHR2X. Opis plaćanja: Donacija za liječenje T. Jerković.

Komentara 1

JA
jasnaherc777
13:33 23.02.2017.

Što reč nemam rječi već ajmo dobri Hrvatski narode da se ponovo udqužimo i pomognemo a molim i VL da organizira koji koncert i pozove sve Pjevače da se održi koncert za malu Tonku živi i zdravi bili svi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije