Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vićan blista i u 42.

Još me i sad love trnci kad se sjetim pobjede nad Srbijom!

Frano Vićan
Slavko Midzor/PIXSELL
07.03.2017.
u 16:31

- Ja sam se za Zagreb konačno odlučio još kad sam 2012. iz Juga otišao u Primorje. Žena i djeca su tad preselili u Zagreb, cure su pošle u školu.

Kad se već činilo da su na rubu poraza (polovicom treće četvrtine gubili su sa 5:7), vaterpolisti Mladosti stigli su do jedne od najvrijednijih pobjeda ove sezone. Svladali su hercegnovski Jadran sa 9:7, a ponovno je zablistao legendarni vratar Frano Vićan koji je u 42. godini pokazao da je kao vino, što stariji to bolji. Frano je ušao kod 5:7 i do kraja utakmice zaključao mladostaška vrata za veliku pobjedu. 


Mislio sam prekinuti...

- Marcelić je prve dvije četvrtine branio fantastično, no početkom treće četvrtine primili smo dva pogotka iz protunapada i našli se u problemima. Trener Ratko Štritof želio je na neki način šokirati igrače i preusmjeriti zbivanja u bazenu. Kad minuta odmora nije upalila, odlučio se na zamjenu vratara - objašnjava Frano pozadinu ovakvog raspleta u derbiju Regionalne lige.
Dakle, pokazali ste da opet možete braniti na visokoj razini, hoće li to promijeniti nešto u vašim planovima?

- Neće. Znao sam ja i bez ovoga da mogu dobro braniti. Ako sam lani mogao braniti u Ligi prvaka, onda sam valjda dobar i za Regionalnu ligu. No, meni je dosta više igranja. Mislio sam prekinuti još ljetos, ali zvao me Ratko i ponudio mi da mu budem pomoćnik. Ja sam pristao, a naknadno smo se dogovorili da još godinu dana budem i vratar i mentor ostalim vratarima, prije svega Marceliću koji je najkonstantniji vratar u ligi.
I ostat ćete u Mladosti i u Zagrebu?


- Ja sam se za Zagreb konačno odlučio još kad sam 2012. iz Juga otišao u Primorje. Žena i djeca su tad preselili u Zagreb, cure su pošle u školu.

Bave li se i vaše kćeri nekim sportom?

- Da, Petra ima 14 godina, bavi se plivanjem i već je bila državna juniorska prvakinja u kategoriji djece s posebnim potrebama. Karla ima 10 i trenira košarku, a najmlađa Lana ima sedam godina i u vrtiću se upoznaje s više sportova. Volio bih da se bave sportom, zašto ne? Lijep je život sportaša!
 Vaša karijera bila je i iznimno uspješna i to u svim fazama i gotovo u svim klubovima?

- Pa, uvijek sam igrao u klubovima koji su bili na vrhu. S 18 godina sam došao u Mladost i na Savi ostao devet godina. Mladost mi se tada činila najboljim klubom na svijetu, a i bila je.

S Mladosti ste osvojili Kup prvaka, Superkup, Kup osvajača kupova, a zatim ste tri godine proveli u Italiji. I potom se vratili u Jug u kojem ste i počeli karijeru?
- Bio sam tada iznimno motiviran, želio sam ostaviti nekakav trag u svom matičnom klubu. U Dubrovniku je vaterpolo istinski fenomen, ljudi su jako vezani za Jug i to je nešto posebno - kaže Frano koji je u Dubrovniku ostao šest godina i između ostaloga sudjelovao u osvajanju Superkupa. 
A potom ste prešli u Primorje i u četiri godine osvojili s Riječanima osam trofeja i srca navijača?
- Da, bile su to četiri fantastične godine, a prošle su tako brzo. Primorje je bilo hit u gradu, osjećao se poseban naboj. Posljednja nam sezona nije bila toliko rezultatski uspješna, dijelom je to bila naša krivnja a dijelom i zasluga kvalitetnog Juga.
Deset je godina od osvajanja svjetskog zlata u Melbourneu. Bili ste junak finala s Mađarskom, ali i cijelog turnira. Čega se prvo sjetite kad se spomene Melbourne 2007.?


Žestoko su navijali

- Za razliku od Londona 2012., kad smo također osvojili zlato, u Australiju smo otišli, a da nismo ni znali što možemo. Prvenstvo je bilo usred sezone, bile su kratke pripreme, a početak nam i nije bio posebno dobar. No, rasli smo iz utakmice u utakmicu. Prijelomna je bila polufinalna pobjeda nad Srbima, svjetskim prvacima. Bilo je u gledalištu puno naših iseljenika, navijalo se žestoko, ambijent je bio fantastičan. Pa, iako treneri obično kažu da nema slavlja dok prvenstvo traje, tu smo pobjedu žestoko proslavili. I sad me spopadaju trnci kad se sjetim te pobjede.
Vratimo se Mladosti? Koliko je velika razlika između kluba u kojem ste osvajali trofeje i ovoga danas?

- Velika je razlika i to u svim segmentima. No, sve to ima i svoju dobru stranu, zbog neimaštine smo bili prisiljeni okrenuti se našim juniorima, ne oskudijevamo u mladim igračima. To je zalog da će se Mladost ponovno vratiti na stare pozicije - zaključio je Frano Vićan. 

>>Dubravko Šimenc postaje direktor promocije HVS-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije