Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2013. u 23:29

Tek kad vladajući zakonski urede prava istospolnih zajednica, moći ćemo reći da je na referendumu pobijedila različitost

Nespokoj i strepnja obuzeli su me od trenutka kad sam čuo prve neslužbene rezultate referenduma. Pod dojmom sam Severininih apela. U ušima mi zvoni njezino: “Ako budete šutjeli, sutra će doći po vas jer ste Dalmatinac u Zagrebu...” Moj život prije i poslije referenduma neće biti isti. Dakako, ne zbog toga što je moj brak dobio i ustavnu aureolu, već stoga što ću sada svaki put kad čujem zvonce na vratima stana kao Pavlovljev pas pod dojmom Severininih teza strepiti jesu li ćudoredni odredi Željke Markić došli po mene.

Uvjerljiva većina Hrvatske očito se ipak ne boji Sodome i Gomore kojima su ih zastrašivali mediji, političari i brojni opinion-makeri. Kakav bi tek odaziv bio da dominantni pristup kampanji “glasujte protiv” nije bio tako agresivan i radikalan, nerijetko obogaćen govorom mržnje. Ni toliko građana ne bi se odazvalo referendumskom pozivu da se Igor Kolman, Nenad Stazić, Vesna Pusić, Severina i Mile Kekin nisu tako trudili isprovocirati i indiferentne među “zatucanima”, “nacistima”, “fašistima”.

Stoga su se na nekim gay portalima i mogle čitati zamolbe političarima i ministrima da se radije ne zalažu za njih. I tumačenja protivnika referenduma kako se ništa bitno neće promijeniti uzelo je svoj danak u izlaznosti kao i dominantna poruka da će se uzaludno potrošiti 45 do 50 milijuna kuna. I tako za uvjerljivu većinu građana referendumsko pitanje nije bilo dovoljno politički stimulativno jer se ustavnim definiranjem braka malo ili ništa ne dobiva, malo ili ništa ne gubi. No, svi smo znali pravila referenduma i narod je odlučio onako kako je odlučio. Dakle, i oni koji su izišli i oni koji nisu.

Poučeni svime što se događalo nadajmo se da se više nikad ni jedan referendum neće održati na tako anarhičan način. Iako su mediji na kraju referenduma ispisali lijepu epizodu o solidarnosti i slobodi medija, to ne može zasjeniti činjenicu da je u medijskoj kampanji bilo svega i svačega, pa i gaženja ljudskog dostojanstva uz gorljivu podršku političke elite, a ponajmanje informacija. Više informacija o referendumu, braku, partnerstvu i homoseksualnosti ponudio je jedan intervju s kolegom Draženom Ilinčićem koji kaže “sve svoditi pod naziv brak smanjuje našu različitost” nego poveći dio višetjedne kampanje nekih medija.

Sada je odgovornost na vladajućoj politici da zakonski što prije pravno uredi prava istospolnih zajednica za koja su zakinute, vodeći brigu o tome da Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud štite njihov obiteljski život. Tek tada moći će se reći da je na referendumu zapravo pobijedila različitost.

>>Sve o referendumu o braku čitajte u našem specijalu

Komentara 27

Avatar smile
smile
07:20 02.12.2013.

Baš je objektivan. Meni se posebno sviđa citiranje Severine...ipak je ona hrvatska moralna vertikala. Smiješno. Jasno je što je brak, zajednica muškarca i žene, temelj za stvaranje obitelji i društva. To je brak. Tako je od postanka svijeta,

Avatar HLEBINAC
HLEBINAC
08:23 02.12.2013.

Žalosno nezrelo štivo. Povoditi se i uopće spominjati riječi nekakve kontroverzne beznačajne estradne ličnosti čiji je najveći domet jedan porno uradak ?! Neki izgleda nikako ne kuže ili ne žele shvatiti da mi nismo htjeli da se nešto mijenja. Cilj i jest bio da se ništa ne mijenja, da ostanu zakoni prirode !!! Budući da su se dali nazrijeti nekakvi blago rećeno čudni trendovi, sudeći barem prema sve češćim uličnim agresivnim razularenim paradama, mi smo željeli sve to na vrijeme u korijenu spriječiti unošenjem u Ustav. A što se tiče zakona, sve se može urediti i mijenjati naravno u skladu s Ustavom.

Avatar serafina
serafina
08:28 02.12.2013.

Kampanja ovog referenduma je bila krajno agresivna. Političari koji su bahato govorili glasajte protiv i omalovažavali one za koje je brak svetinja . Lagali su da je gospođa Željka rekla nešto protiv samohranih majki i udovica. Lagali su da akoo pobijedi ZA da će manjine , biti bez ikakvih prava, lagali su i plašili narod ali narod nije glup. Stavljali su svoje ikone Severinu , Let, Danijelu a da ne govorimo o gospođi Pusić i sa svom tom propagandom su trebali pobijediti ali narod inije lud. Da su svi Hrvati izašli na izbore rezultat bi bio puno bolji za ZA. Mogu oni sada govoriti što hoće ali su izgubili i to ih peće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?