Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagoslov

Pripreme za Uskrs: Žene su na Veliku subotu crkvu okruživale hranom

Barica Deverić
kronikevg.com
19.04.2014.
u 11:08

Košare pune pisanica, gibanica, šunke i mladog luka, donosile su na glavi...

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a kako se tradicionalno slavi u Turopolju, za kronikevg.com je ispričala Barica Deverić iz Donje Lomnice.

- Od kolača se nikada nije radilo ništa ekstra, već uglavnom domaće gibanice. Oni koji su mogli uglavnom su radili makovnjaču i orahnjaču. Pisanice smo bojale pomoću crvenog luka, sve prirodno, bez umjetnih boja. Zelenu boju jajeta dobivali smo ukuhavanjem listova. Znali smo i staviti list djeteline u čarapu i nakon kuhanja je na jajetu ostao lijepi bijeli otisak – objasnila je Barica Deverić.

Mještani su na Veliku subotu hranu nosili na blagoslov. Košare pune pisanica, gibanica, šunke i mladog luka, žene su nosile na glavi. Zanimljivo je da su u košarama bila već očišćena jaja koja su pripremili još u subotu ujutro. Hranu nisu unosile u crkvu, već su je okružile košarama i pripremile za blagoslov.

- Oko crkve smo napravile veliki krug, nakon čega je došao svećenik i počeo blagoslivljati hranu. Mi smo to nazivale cintor i govorile kako ćemo košare postavljati oko cintora. U vrijeme dok sam bila djevojka, blagoslov hrane nije bio u crkvi. Hrana je u košari obavezno stajala do uskrsnog doručka – opisivala nam je gospođa Barica.

Nakon što smo se probudili za Uskrs, najprije bi nahranili životinje. Tek smo tada na red došli mi ukućani. Napokon smo uzimali košaru i na stol posluživali blagoslovljenu hranu.

Nakon doručka, ukućani su odlazili na svečano misno slavlje koje je počinjalo u 11 sati. Uskršnji ponedjeljak slavio se kao i nedjelja. Uglavnom u krugu obitelji.

- U ponedjeljak smo kuhali juhu i uživali u preostaloj blagoslovljenoj hrani – dodala je Barica Deverić.

>> Za kraj Velikog tjedna donosimo presjek slastica koje prate Uskrs i nose se na blagoslov

Ključne riječi

Komentara 2

DR
drugTitoforever
11:45 19.04.2014.

I sve se to dogadjalo za vrijeme vladavine druga Tita ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije