Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Jovanović:

'Nogometni savez je ogledni primjer što bi bilo s Hrvatskom da Karamarko opet dođe na vlast'

17.06.2015. Zagreb- saborski zastupnik SDP-a Zeljko Jovanovic. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
20.06.2015.
u 21:00

Otkad je Manolić progovorio, i Karamarko je shvatio da najprije mora lustrirati sebe

Riječanin, bez dlake na jeziku, uvijek se teško suzdržavao reći jasno i glasno što misli, a HDZ je tu uvijek loše prolazio. Još uvijek odzvanja Saborom njegova izjava da je HDZ zločinačka organizacija, a i ovaj intervju dokaz je da je Željko Jovanović, SDP-ov saborski zastupnik i stranački koordinator za osmu izbornu jedinicu, opet "u formi". Kao i da smo očito u izbornoj godini. Jovanović ništa manje žestok nije bio ni kada je nogomet u pitanju. Kada je došao na ministarsku funkciju, odlučio je dohvatiti se i tog osinjeg gnijezda. Međutim, ministarsku fotelju napustio je prije kraja mandata, a prijetnje da će isušiti močvaru u nogometu ostale su tek prijetnje.

:: Pa ta močvara izgleda nikad dublja. Je li se u nogometu išta promijenilo?

Ne slažem se s vama. Ima dosta promjena. Ne ide to tako brzo, i uvijek podsjetim da ni Brijuni nisu preko noći postali turistički dragulj, trebalo je vremena da se pretvore u turistički raj. Slično je i s hrvatskim nogometom. Suci koji reketare klubove za namještanje utakmica ili menadžeri koji robovlasničkim ugovorima otimaju novac nogometašima danas su ipak prošlost. Naravno, daleko je to od mog cilja da o nogometu pričaju golovi, a ne crne kronike i Uefine kazne. Ipak, ekipa u HNS-u podržana od HDZ-a sve teže opravdava svoj nerad, nered i raspuštenost. Nažalost, svaki pomak čine prije svega pod pritiskom međunarodnih tijela, ali ni domaća javnost više nije sklona trpjeti močvaru i smeće koje HNS-ovo čelništvo skriva pod tepih uspjeha nogometne reprezentacije. Isušivanje močvare se nastavlja, ma koliko neki to prešućivali, i ma koliko to nekima smetalo.

:: Kako je moguće da gotovo svi u vodstvu HNS-a imaju iskaznicu HDZ-a?

Pa to je bio i još je model HDZ-ova upravljanja državom: premreženost podobnih i utjecaj takvih, najčešće nesposobnih, na sve segmente društva. Od pravosuđa do medija, od državne uprave do obrazovanja, znanosti ili sporta. Uz prelijevanje javnih sredstava u crne stranačke fondove i privatne džepove. Baš njih briga za sport i sportaše, sitni osobni ili krupni kriminalni i stranački interesi uvijek su za ekipu blisku HDZ-u bili ispred interesa društva i države. Hrvatski nogometni savez je najbolje ogledalo HDZ-ova pogleda na svijet i ogledni primjer što bi bilo s Hrvatskom da Karamarko i ta desničarska rigidna, sebična ekipa opet dođe na vlast. Kriminal bi se prikrivao obavještajnim metodama, kako je to bilo u vrijeme premijera Sanadera, dok Karamarko, koji je tada bio šef SOA-e, ništa o tome nije znao, niti je djelovao protiv takvog pretakanja novca u crne stranačke fondove.

Evo danima se čudimo svastici na Poljudu. Nije li to licemjerno. Pa pogledajmo malo unatrag. Povik "Za dom spremni" čelniku HNS-a Anti Kulušiću, inače HDZ-ovu zastupniku, starohrvatski je pozdrav, šef HNS-a fotografira se na grobu Ante Pavelića, predsjednici države je skandiranje na stadionu "Za dom spremni" veličanstvena atmosfera, a SDP-ov gradonačelnik Splita otvara spomenik ustaškim jedinicama i 10. travnja šalje gradsku delegaciju da na njega položi cvijeće.

Naravno da svjedočimo paradi licemjerja. Ali najgore je da se sad vrhovnica Grabar-Kitarović, HDZ i "njihova Kovač braća" također peru pred svijetom, a još uvijek nisu shvatili da trebaju mijenjati i svoj stav, jer i oni imaju odgovornost za društvenu klimu u Hrvatskoj, i to zbog nas samih, zbog naše djece i unuka, a ne zbog Platinija i predviđenih kazni. Ne mogu ne podsjetiti na slučaj Šimunić i njegov ustaški pozdrav i skandiranje "Za dom spremni" nakon maksimirske utakmice reprezentacije. Kazna koju je tada dobio od Uefe bila je potpuno očekivana i sasvim zaslužena, a svi koji su se u HNS-u na čelu sa Šukerom ili Vrbanovićem iščuđavali da su u šoku, ponovno su tada pokazali potpuno nerazumijevanje modernog europskog društva koje ne trpi diskriminaciju i uvrede na nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj ili etničkoj pripadnosti.

:: Očito je da se situacija u hrvatskom društvu namjerno radikalizira. A i lijevima i desnima jako odgovaraju ideološka prepucavanja jer tako pravi problemi ostaju ispod radara. Kako gledate na to?

Apsolutno se protivim takvom pojednostavnjivanju. Ljevica i SDP kao moderna socijaldemokratska europska stranka ne želi prepucavanja i radikalizaciju. Već tri i pol godine – nakon Sanaderova, ali i Karamarkova mandata – izvlačimo državu iz gospodarskog kaosa. Hrvatska se gospodarski oporavlja, htjeli to u HDZ-u čuti ili ne, krenuli smo u dobrom pravcu, nije još dovoljno promjena nabolje, ali raste i izvoz i turizam i zapošljavanje i prema podacima Eurostata. Istina je da HDZ s Karamarkom koketira s ustaškim pokretom kao nacionalnim, domoljubnim, a ne fašističkim pokretom. Zato je Hrvatska na brojnim mjestima išarana velikim "U" kao da to nije jednako fašističkoj svastici. Jednostavno smo prisiljeni ponavljati činjenice i u svijetu neupitne istine o antifašizmu, o građanskoj i liberalnoj demokraciji, o pravu na drugačije mišljenje, o jednakim ljudskim pravima svih, a posebno onih drugih i drugačijih i svih manjina. Neka nas Karamarko prestane kontinuirano zasipati crnilom, zazivanjem Kevinih jama, lustracija, najavama čišćenja Hrvatske, zbog čega su najprije uslijedili otkazi novinarima... Demokratska i uljuđena Hrvatska ne pristaje na atmosferu straha, a u to ne ubrajam samo socijaldemokrate već i dobronamjerne političare demokršćanskog spektra, poput kolege prof. dr. Prgometa ili gospođe Jadranke Kosor.

:: Mislite li da je Tomislav Karamarko za svog posjeta Kanadi govorio ono što Hrvati tamo žele čuti ili vjerujete da on to zaista i misli?

Tu nema dileme, političari su odgovorni za izrečeno i o tome što će reći imaju vremena promisliti prije nego što progovore. Kako se može opravdati da ne misli ozbiljno to što je izrekao u 20 minuta? Iza nepromišljenih riječi u politici su često uslijedila i zlodjela. A što ste ovih dana moglo čuti od Karamarka iz Kanade? Gotovo ni riječi tamo nije izrekao o gospodarstvu, nego je poručio da socijaldemokracija u nas ne postoji, nego samo jugofili, nazvao je političke suparnike neprijateljima koji ne vole Hrvatsku, a ni hrvatsku himnu, uz tvrdnju da je Hrvatska danas od takvih ugrožena. Zar od mene i još nekoliko ministara u ovoj vladi koji imaju upečatljiv staž kao hrvatski branitelj? Mogu li se nakon tih Karamarkovih riječi osjećati uvrijeđen kao hrvatski branitelj? Mahati u inozemstvu domoljubljem na način na koji vraćate izmišljene unutrašnje i vanjske neprijatelje zaista govori o paničnom strahu od predstojećih izbora i nedostatku bilo kakve suvisle i razumne predizborne i gospodarske strategije, odnosno da se Karamarkova ekipa zaista nije odmakla od udbaških tehnika u borbi za vlast.

:: U samo nekoliko sati razlike Karamarko govori kako državi prijeti opasnost, a SOA kako je zapravo Hrvatska vrlo sigurna zemlja. Kome više vjerujete?

Uvijek vjerujem više profesionalcima, a ne sitnim tapkarošima, švercerima s tršćanskog Ponte Rossa i neuspješnim studentima ili plagijatorima i falsifikatorima. Ako Hrvatskoj i prijeti opasnost, sigurno mogu reći da Hrvatska može biti ugrožena samo ako joj prijeti da se na vlast vrati ona ista ekipa koja je stvorila raznorazne Guciće, Kutle, Mamiće, a državni proračun koristila kao bankomat za osobne i stranačke potrebe. Stalno vraćanje u prošlo stoljeće samo potvrđuje da Karamarko, Brkić i ostatak tog društva nemaju što reći o budućnosti.

:: Na istom tragu je i njegov intervju Globusu, prijetnje lustracijom, priče o crvenim vragovima... Čemu to sve kad je jasno da od lustracije neće biti ništa?

Karamarko, kao i Milijan Brkić, u nedostatku kapaciteta za bilo kakav strukturirani program i adresiranje stvarnih društvenih problema, nemaju izbora nego pokušati homogenizirati najdesnije birače. Drugim riječima, višak emocija je vrlo često znak nedostatka argumenata. Uostalom, valjda je svima jasno da je vrag uvijek i samo crn. SDP je moderna europska socijaldemokratska ljevica, čija vlada svojim radom i rezultatima koji su svakim danom sve vidljiviji vodi Hrvatsku naprijed. Mi ne moramo izmišljati unutarnje i vanjske neprijatelje, te nekakvim antikomunističkim manifestima i iskorištavanjem branitelja zazivati nasilno preuzimanje vlasti. Osim toga, otkad je Josip Manolić progovorio, i Karamarko je shvatio da najprije mora lustrirati sebe. S Manolićem ga vezuje zajednička prošlost. Manolić je kao njegov bivši šef stvarao HDZ, zaposlio je Karamarka za šefa Kabineta, u vrijeme dok je Manolić bio premijer, s Manolićem je kasnije Karamarko rušio HDZ, otišao je onda Mesiću i tada je Karamarko bio perjanica detuđmanizacije, dok sada opet gradi HDZ i kult Tuđmana. O kome, zapravo, govorimo?

:: Što je s predsjednicom? Kako biste ocijenili njen mandat dosad?

Kako naš narod kaže, puno zuji, ali malo meda daje. Uostalom, i ovdje je valjda svima jasno zbog čega se i kod predsjednice sustavno izbjegavaju otvorena pitanja novinara na konferencijama za medije. Nasmiješena kartonska figura može dobro izgledati na fotografijama, ali ništa više od toga.

:: Što joj najviše zamjerate?

Licemjerje i laži. Što je s najavljenim preseljenjem u Visoku, što sa smanjenjem plaća njenih savjetnika, što je s radom na boljitku države i života "potrebitih", a tu je i njezino pretjerano koketiranje s desnicom, divljenje "sjajnoj" atmosferi na stadionu na kojem se ori "Za dom spremni"... Ostaje, nakon stotinjak dana, prazan papir, kartonska Kolinda i paradiranje u uniformi s puškom.

:: Vaši suborci u Savskoj prosvjeduju više od 200 dana. Kako gledate na prosvjed? Je li se moglo napraviti više?

Šatoraški prosvjed je bespredmetan i nepotreban od početka do kraja. Pa veterani su, krizi usprkos, zadržali sva svoja prava pa i više od toga. Politizacija manjeg dijela veterana, branitelja, posebno invalida i članova njihovih obitelji, ne služi na čast plemenitim ciljevima za koje su se borili, a među kojima su, uz slobodu, svakako među važnijima, vladavina prava i jednakost svih pred zakonom. Sve to nalikuje mi na jako loše režiranu predstavu u kojoj je loš režiser krajnje sebično zloupotrijebio žrtvu branitelja koji su najteže stradali u Domovinskom ratu. Ogromnoj većini građana Hrvatske je prodavanje magle i jeftine demagogije Glogoškog, Klemma i šatoraša postalo nepodnošljivo!

:: Kako ste se osjećali kada ste ugledali plinske boce na cesti?

Obuzela me je nevjerica i zaprepaštenje. Pa ti ljudi teroriziraju svoje sugrađane i na simboličkoj razini ruše državu i institucije za koje su se borili, za koje su njihovi suborci ginuli na ratištu. Najveća prijetnja kvaliteti života je strah, a upravo to su izazivale scene u Savskoj i na Markovu trgu – strah kod običnih građana. Krajnje je vrijeme da taj šatoraški igrokaz prestane jer imaju jamstva premijera da će svi pojedinačni slučajevi nepravde koji su se možda i dogodili biti ispravljeni.

:: Kao i u državi, živo je i u SDP-u. Pogotovo vašoj osmoj izbornoj jedinici u kojoj ste koordinator. Imate li sve konce u rukama?

Ne postoje nikakvi konci i njihovo povlačenje, nego deseci i stotine izvanrednih ljudi koji u SDP-u rade na terenu na organizacijskoj strukturi za izbore i prezentaciji naših programa i rezultata. S obzirom na to da sam pobijedio i na prvim višestranačkim izborima i bio zastupnik tog prvog saziva 1990. – 1992., a nakon toga sudjelovao u svim pobjedama SDP-a za lokalne izbore za Gradsko vijeće Rijeke od 1993. do 2009., te također odradio i posljednje dvije parlamentarne kampanje u kojima je SDP s partnerima u 8. izbornoj jedinici odnio uvjerljive pobjede, mogu s punim pravom reći da od 1990. do danas SDP nikada nije ovako dobro pripremljen krenuo u pretkampanju.

:: Ipak, ne možete ne priznati da je za stranku veliki udarac kada potpredsjednik stranke kaže da neće na izbornu listu?

Svatko sam procjenjuje na koji način može najbolje pridonijeti zajedničkom cilju, a pred nama su izbori i svaki član SDP-a, od najmlađeg člana u najmanjoj općini, do najviše pozicioniranih potpredsjednika SDP-a poput Zlatka Komadine i naravno predsjednika Milanovića, imaju isti zadatak – dati svoj doprinos pobjedi SDP-a na izborima. Siguran sam da ćemo svi mi u SDP-u naći volje, strpljenja i snage da od danas do izbora nikakve unutarstranačke nesuglasice ne zauzimaju naslovnice, nego da u medijima promoviramo stranačke politike i uspjehe. Rijeka, Primorsko-goranska županija, Istra, imaju tako puno kvalitetnih ljudi, a istovremeno će naša lista zbog koalicijskih partnera biti i najsloženija, pa je vrlo korektno da su i Zlatko i Vojko rekli da nema smisla da zauzimaju mjesta na listi kad nemaju namjeru biti saborski zastupnici.

:: Je li primjereno da šef stranke "operira" po terenu a da ništa ne pita šefa te organizacije?

Nisam siguran na što mislite. Pa Predsjedništvo SDP-a je odlučilo da koordinatori izbornih jedinica neće biti ljudi koji obnašaju izvršnu vlast na državnoj ili lokalnoj razini, kako bismo i na taj način pokazali da smo drugačiji od onih koji su državni proračun koristili kao stranačke bankomate. Koordinatori su rudari, operativci i sigurno neće biti nositelji lista, a tko želi biti maneken, neka se šeće modnim pistama.

:: I Vojko Obersnel je rekao da je Komadina trebao biti koordinator osme izborne jedinice?

Vojko je izrazio svoje mišljenje, što pokazuje da u SDP-u ne moramo svi isto misliti, ali je istovremeno rekao i da ne sumnja da ću ja dobro odraditi ovaj težak i odgovoran posao koji nam svima predstoji. Gledajte, naš koncept priprema za izbore i organizacijska struktura iz temelja je drugačija nego prethodnih godina i vjerujem da je sada i Zlatku i Vojku jasno da koordinatori, zbog opsega posla i načina rada, ne mogu biti ministri, župani ili gradonačelnici.

:: Kad smo već kod Obersnela, kako komentirate njegov zadnji ispad prema novinaru? Izgleda da gubi živce?

Siguran sam da će se, i bez sugestije HND-a, na primjeren način, uz hladno pivo na nekoj od terasa na Korzu, ispričati i vašem kolegi novinaru Ranku Stojancu. Ako treba, evo ja ću biti posrednik.

:: Što je s IDS-om? Vrijede li četiri mandata koliko traže?

Suradnja s IDS-om tijekom mandata ove vlade je izvanredna. Mi smo pobjednički tim, a pobjednički tim se ne mijenja, može se samo ojačati, laburistima, na primjer.

:: Boris Miletić kaže da SDP nije poštovao ni dogovoreno prije tri i pol godine prema njima. Je li u pravu?

Nije u pravu. U Hrvatskom su saboru izneseni konkretni podaci prema kojima nikada u Istru nije uloženo više nego u mandatu ove vlade kada je u Istru investirano više od 2 milijarde kuna.

:: Stranke na ove izbore idu na sve ili ništa. Što ćete ako SDP izgubi izbore?

Hrvatskoj trebaju još četiri godine ovakve socijaldemokratske vlasti, jer Hrvatska je danas bolja nego prije četiri godine, te kako je nedavno Milanović istaknuo, naš je zadatak da Hrvatsku u osam godina mandata učinimo toliko normalnom da je nijedan crtač kukastih križeva ili zazivač Kevinih jama ne može više izbaciti iz uspravnog hoda.

:: Nekidan Statutarna komisija nije prihvatila zahtjev Aleksandre Kolarić da se vrati u stranku. Nije li to kontra svih socijaldemokratskih standarda?

Aleksandru Kolarić znam još dok je davno bila prilično neaktivna članica Glavnog odbora SDP-a i nisam sve to vrijeme primijetio da je dala neki poseban doprinos jačanju SDP-a, osim pokušajima da svojim dobrim vezama u medijima osigura sebi što bolju promociju. Čestitam Aleksandri na pobjedi u Piramidi, želim joj puno sreće i uspjeha u radu.

:: Pa vi prvi biste trebali biti protiv verbalnog delikta.

Ponekad jesam predirektan, ali uvijek je to iskreno, s činjenicama, i bez namjere da bilo koga neopravdano uvrijedim ili oklevetam kao što mnogi s desne strane političkog spektra čine prema meni i mojim kolegicama i kolegama iz SDP-a. Draže mi je da me ljudi mrze zbog toga što jesam, nego da me vole zbog nečeg što ja nisam. Ne mogu smisliti političare, bez obzira iz koje stranke bili, koji jedno govore, drugo misle, a treće rade.

:: Za HDZ ste rekli da je zločinačka organizacija. Mislite li i dalje da ste bili u pravu?

Pa već postoji, zasad nepravomoćna, sudska odluka koja to potvrđuje. Usto, HDZ je i pokret opasne nestručnosti, što je još opasnije. Služe se moći da bi time pokrili nestručnost, ali i kaznena djela. Nakon što im presuda za pljačku državnog proračuna postane pravomoćna, nadam se da će i presuda hrvatskih građana na parlamentarnim izborima biti pedagoška mjera – što daljeg držanja od vlasti za HDZ. Zamislite da vam predsjednik kućnog savjeta pokrade zajedničku blagajnu u zgradi u kojoj stanujete, pa nikada ga više ne biste izabrali za predsjednika kućnog savjeta.

:: Kad ćemo na izbore? Jeste i vi među onim članovima SDP-a koji Milanoviću sugeriraju da to bude prije Božića?

Ne vidim zašto toliko vike oko tog datuma, izbori će biti u zakonskom roku, mi želimo naš posao odraditi do kraja i rezultatima potaknuti građane da nas podrže za još jedan mandat. Već sam nekoliko puta rekao da je po mom 3. siječnja dobar datum.

:: SDP krije datum kao zmija noge, HDZ gospodarski program. Koliko je to fer prema biračima?

SDP ne krije datum, još jednom ponavljam: Hrvatski sabor mora odraditi još nekoliko ključnih zakonskih reformskih paketa u jesenskom zasjedanju i nakon toga po raspuštanju Sabora izbori će biti u roku 30-60 dana, a sam datum po Ustavu određuje predsjednica Republike. Što se tiče HDZ-ova gospodarskog programa, to me asocira na onu dramsku seriju o Đekni koja još nije umrla, a ne znamo kad će. Tako i njihov program. HDZ od 1991. najavljuje svoj gospodarski program pa ga, i od sebe samih, uspješno skriva. Da ga netko ne bi prepisao, kao što to gospodin Milijan Brkić zvani Vaso tako uspješno čini.

Komentara 154

ZE
zemljamoja
21:32 20.06.2015.

Ovaj mrzitelj Hrvatske mirno je sjedio dok su palili hrvatski stijeg, sto bi se dogodilo da palimo stijeg neke države u Hrvatskoj sto bi učinio ovaj lik Mrzitelji Hrvatdke Hrvati ce vas kazniti ba izbore

ZE
zemljamoja
21:30 20.06.2015.

HNS zele uništiti neprijatelji Hrvatdke iz razloga jer je pronio ime Hrvatske svijetom. Yugo udbaši možete sve sto želite ali nece Ivi dok želite.'yugo udbaši su preko ove vlast uništili sve hrvatsko i Hrvatsku nam pokrali temeljito.

CR
crocro
21:14 20.06.2015.

Sva sreća da dolazak izbora nitko na svijetu ne može zaustaviti. Mogu kočiti, odugovlačiti, tajiti vrijeme održavanja izbora ali i to ima rok trajanja. Dakle, svijetla točka izbora sve se više približava. Tko to može zaustaviti? Kako bi bilo fantastično da se mandat može produžiti i bez održavanja izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije