Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2015. u 10:15

Apsurd nad apsurdima je da se u doba svekolike informatizacije nalozi za plaćanje ispisuju ručno! I da se javni dokumenti debelo naplaćuju, samo printanja radi. Ozakonjena pljačka bez premca!

U Ustavu, članak 49., jasno stoji da su poduzetnička i tržišna sloboda temelj gospodarskog ustroja RH.

Također stoji da država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu, da država potiče gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana i brine se za gospodarski razvitak svih svojih krajeva. U članku 51. Ustava pak stoji da je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova, u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima te da se porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti. Što umjesto toga imamo u Hrvatskoj?

Imamo sustav otimačine i ništa više, i to ozakonjene otimačine kroz državne i javne institucije! Govorim o Fini i blokiranima, o Fini koja je glavna institucija u provedbi ozakonjene otimačine od građana i poduzetnika! Sjetimo se što je bio jedan od prvih poteza Vlade nakon preuzimanja vlasti: odbacivanje Zakona o javnim ovršiteljima. To je ujedno bio i prvi sukob Vlade s Bruxellesom, jer je izmijenjeni Ovršni zakon bio u suprotnosti s onim što je bilo dogovoreno u pristupnim pregovorima s EU.

Međutim, Vlada se elegantno uspjela izvući (za razliku od „lex Perković“) s objašnjenjima u stilu, sve je to isto, samo je ovo još jeftinije i učinkovitije. Izmjenu zakona popratila je i silna medijska hajka; ovršitelji su bili nazivani šerifima koji će imati ovlasti upadati u kuće ljudima tijekom noći i slično. Iza svega je stajao određeni odvjetnički lobi koji bi prebacivanjem ovrha na za to ovlaštene osobe izgubio svoj dio kolača. Postupak ovrhe tako je ostao netransparentan, pojedini odvjetnici i dalje uzimaju svoj dio kolača, a nesavršenosti ovog zakona spretno se koriste. I onda nam vladajući danas mažu oči da su donijeli promjene! Kakve? Upravo suprotno! Učestalo je proizvoljno mijenjanje zakona radi pogodovanja interesima određenih grupa ili pojedinaca, što je radio i HDZ, nepridržavanje zakonskih procedura i, što je najgore, nepoštovanje demokratskih načela.

Zašto sve to? Jer dolaze novi izbori s novim prevarantskim političkim obećanjima. Vladajući i tako ništa strukturalno nisu napravili i promijenili u svojem mandatu, osim što su u zadnje doba počeli vući krajnje populističke predizborne poteze koje će buduće generacije dugo otplaćivati.

Svašta se čuje, posebice iz oporbe, svakakvi planovi za oporavak gospodarstva, za bolji život, ali nigdje nitko nije ni jednom riječi spomenuo što će biti s Finom, agencijom kakvu u ovom obliku ne poznaje nijedna zapadna država, agencijom koja je država u državi, koja sve nadzire, bez sudske odluke provodi ovrhe i blokade, brine se samo za sebe, ali ne i za poduzetnike i građane, masno naplaćuje svoje usluge, a kad uđete u niz njezinih poslovnica kao da ste se vratili u Jugoslaviju i bivši SDK. Apsurd nad apsurdima je da se u doba svekolike informatizacije nalozi za plaćanje ispisuju ručno! I da se javni dokumenti debelo naplaćuju, samo printanja radi. Ozakonjena pljačka bez premca!

Ako bismo proveli anketu ili čak referendum, koji je danas aktualan za svašta, Fina je svakako jedna od najomraženijih institucija u Hrvatskoj, za čije bi ukidanje ili reorganiziranje bila velika većina ljudi, poduzetnika. Čemu Fina u sadašnjem obliku? Jer su u njoj godinama uhljebljivani kadrovi sa svih strana? Jer državi treba takva institucija da nas može ozakonjeno pljačkati? Sindikati se odmah bune, jer da treba misliti na 4000 zaposlenika Fine. A tko je mislio na tisuće i tisuće zaposlenika realnog sektora koji su izgubili posao? Nitko! Sindikate je briga samo za uhljebe, jer su i mnogi sindikatlije uhljebi svoje vrste! Stoga je posve jasno, ako HDZ i njegovi partneri u svojem gospodarskom programu nemaju ozbiljno reorganiziranje Fine i svega s njome povezanog, tada možemo očekivati opet samo šminkerske poteze, koji će samo nekima ići u korist i opet će biti kratkotrajni.

Na Fini vjerodostojnost pada ili prolazi!

>>Dug 1044 blokirana OPG-a 390 milijuna kuna

>>22.009 radnika više od tri mjeseca ne dobiva zarađenu plaću. Stečaj prijeti 5500 tvrtki i 1000 obrta

Ključne riječi

Komentara 6

BA
balic
12:11 31.08.2015.

hahahahh Porezna ne priznaje ministru Lalovcu rucno ispisan racun restorana sa stembiljem, ali naloge za ovrhe rucno ispisane i bez suda se kod nas priznaje. Ovo je sigurno ta jednakost o kojoj je ministar govorio.u zdravlje .

DU
Deleted user
14:07 31.08.2015.

Najveci je problem kad ljudi (lokalni serifi) koriste FINU i poreznu za osobne obracune. Recimo tuzis drzavu(lokalnu vlast). A onda porezna ponisti svoje pravomocno rjesenje o npr. terenu koji si kupio prije pet godina i uredno platio porez koji su ti obracunali i donose novo rjesenje gdje smatra da je trebala zaracunati 3 puta veci porez. Sve to naravno bez suda. Ti to odbijas platiti jer ne mogu oni ponistiti SVOJE pravomocno rjesenje godinama staro bez suda ,ali tad nastupa FINA koja ti sjedne na racun. Dakle ozakonjena pljacka i koristenje drzave za ciljeve lokalnih mocnika. Dok se ti parnicis iako kad tad moras dobiti ,ostat ces bez posla, kao i tvoji zaposlenici,al koga briga? Drzavne sluzbenike nije jer oni imaju placu sto god radili. Naravno da takvoj , korumpiranoj, drzavi odgovara da sve ide bez suda jer im vise niko ne moze stati na kraj.

MK
marijan.kopp.1
13:43 31.08.2015.

tko pita narod,u ovoj bananero državi radi tko što hoće,a raja plača danak bande!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije