Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životna avantura Krešimira Sučevića-Međerala

Put do kraja svijeta: Kroz pustinju i planine do salona s ribicama za pedikuru i aerobike na cesti

20.06.2011., Zagreb - Profesor lingvistike Kresimir Medjeral Sucevic  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/11
21.07.2015.
u 22:15

Do Novog Zelanda Krešo namjerava doći do veljače, i to isključivo kopnenim i morskim putem, a natrag će avionom. "Uhvatili"smo ga dok istražuje bogatstva Kine, a o svom putovanju, nada se,napisat će i knjigu

Krešimir Sučević-Međeral, doktor lingvistike i hungarologije, trenutačno zaposlen u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje te suvoditelj RTL-ovog kviza "Tog se nitko nije sjetio", posljednja tri mjeseca putuje po svijetu u sklopu putopisnog projekta "Do kraja svijeta čvrsto na zemlji", u kojem namjerava doći do Novog Zelanda, isključivo kopnenim i morskim putem. Plan mu je do Novog Zelanda doći u veljači iduće godine, a natrag će ipak avionom. Krešu smo "uhvatili" u Kini, a ispričao nam je sve o avanturi svog života.

– Vjerujem da vam je poznat osjećaj kada sanjate o nečemu što zbilja želite, a svi oko vam vas govore da se spustite na zemlju. Meni jest. Nakon završetka studija, koji me zanimao, dobio sam posao u struci, bavio se nečim što volim... Ali u meni je jačao osjećaj da me put kojim sam krenuo sve više udaljava od ostvarenja nekih dubokih želja i snova, kao i da ću, ako njime nastavim, imati sve manje prilika za provedbu tih želja u djelo – kazao je Međeral o razlozima svog putovanja, za koje je tijekom godina uštedio oko 15 tisuća eura.

Kad ostaneš bez mobitela

Nada se da neće više potrošiti jer je već bilo nepredviđenih situacija.

– Ispao mi je mobitel iz džepa u taksiju u Islamabadu dok sam išao u kinesku ambasadu po vizu, koju sam čekao tjedan dana. Nažalost, mobitel još nije pronađen, pa sam morao kupiti drugi. Što se ostalih stvari tiče, probavni problemi su me zadržali na jedan dan u Lahoreu, odlučio sam tu i tamo produljiti boravak za pokoji dan, ali sve u svemu, vidio sam gotovo sve što sam planirao. Pa i više od toga – veli Krešo i dodaje kako mu je grozno bilo i na vožnji kroz Beludžistan.

– Bilo je to dvodnevno putovanje od 600 kilometara kroz pustinju i negostoljubive planine, na kojem sam ukupno promijenio 25 vozila i morao uvijek iznova odgovarati na ista pitanja – kaže nam Krešo. No, bilo je i lijepih trenutaka, poput onog u u Kašgaru u Kini, gdje se družio s putnicima iz raznih krajeva svijeta.

– Sreo sam puno zanimljivih ljudi. Recimo, Michael, Švicarac iz Basela koji je radio kao odvjetnik u Švicarskoj narodnoj banci, a onda mu je jednoga dana dozlogrdilo, dao je otkaz, usput prekinuo i s curom i sada putuje svijetom. Ne zna koliko će mu se dati, ali nema nikakvih dugoročnih planova, osim određene rute kojom ide. Tu je i Jack, Britanac sa švicarskom putovnicom, koji se vraća iz Indije u Veliku Britaniju kroz srednjoazijske republike, a dodatno fascinantno je što je čovjek dijabetičar i mora imati sa sobom inzulinsku pumpu. To je dokaz da stvarnu želju za putovanjem ne može spriječiti nikakav zdravstveni problem i da su sve drugo tek izgovori. Hrvate baš i nisam sreo, osim dvojice prijatelja s kojima sam se već ranije dogovorio. Nekako mi se čini da kod nas još uvijek postoji dosta predrasuda prema nekim destinacijama, pogotovo ovima na koje ja idem, smatra Krešo.

U planu je i knjiga

Kulturološki gledano, teži dio putovanja sad je iza njega, a u nastavku ga očekuju zemlje jugoistočne Azije koje su naviknute na turiste, kaže, ali su zato pune prosjaka koji žele izvući novac.

– Te su zemlje klimatski napornije, pa ću također morati više paziti i na vlastito zdravlje. Veselim se, međutim, Angkor Watu, Bangkoku, Singapuru, Baliju, Uluruu... Ipak sam prošao tek trećinu puta.

Kako svakog dana iscrpno opisuje svoje putovanje i na Facebooku, upitali smo Krešu namjerava li izdati knjigu.

– Svakako bih je volio objaviti, ali to će ovisiti o dobroj volji i interesu izdavača. Možda je, kao Tomislav Perko, objavim i u vlastitoj nakladi, ali onda ću trebati nekakvu crowdfunding kampanju – skroman je.

>>Sučević Međeral svojim komentarima u RTL-ovu kvizu naljutio ljubitelje pasa

>>Krešimir Sučević: Iz frustracije ću naučiti i arapski i perzijski jezik

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije