Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odmorit će se

Vera Zima: Napuštam seriju jer se na setu više ne osjećam ugodno

Vera Zima
Tomislav Miletić/Pixsell
21.04.2013.
u 13:01

Uloga Ruže koja se u petoj sezoni malo promijenila, ali i dalje obožava svoju djecu, a na Marka viče, nije mi dosadila, ali je više neću raditi. To sam najavila i našim piscima. Intuicija mi kaže da je dosta, a u to vjerujem, kaže glumica.

Jedva sam dočekala lijepo vrijeme, dosta mi je zime – kliknula je 60-godišnja glumica Vera Zima na početku našeg razgovora.

Vesela i opuštena, puna životnog iskustva, s nevjerojatnom lakoćom odgovaranja ispričala nam je sitnice iz svog života. Već na samom početku intervjua pomalo je šokirala prvi put javno otkrivši da je u šestoj sezoni serije “Odmori se, zaslužio si” nećemo gledati kao Ružu Kosmički.

– Uloga požrtvovne majke Ruže koja se u petoj sezoni malo promijenila, ali i dalje obožava svoju djecu, a na Marka viče, nije mi dosadila, ali je više neću raditi. To sam najavila i našim piscima. Intuicija mi kaže da je dosta, a u to vjerujem. Više se ne osjećam dobro na setu i mislim da sam dala sve od sebe – otkriva glumica. Još jedan razlog za napuštanje serije je i stres koji prati cjelodnevna snimanja.

Ne trčim za novcem

– Spadam u glumce koji svoje tekstove proučavaju i uče dva mjeseca prije nego što krene snimanje jer vjerujem u staru školu glume. Vjerujem da ti jednostavno tekstovi moraju proći kroz želudac da bi ih doživio kao svoje. Kad na ta dva mjeseca nadodate tri mjeseca provedena na setu, stvara se ogroman umor i stres – iskreno će Vera pa nastavlja:

– Kad imaš 60 godina, a imaš potrebu i dalje raditi dobro, nameće se nešto što se zove sustav vrijednosti. Danas u kraćem vremenu moraš dati puno više i to je ono s čim se ne mogu pomiriti. Vrijeme je postalo novac. A ja za novcem nikada nisam trčala.

No to što odlazi iz serije nikako ne znači da je više nećemo gledati na malim ekranima. Naprotiv, dogodine planira odlazak u mirovinu pa u šali kaže da to znači da će još više raditi.

– Posvetit ću se svom matičnom Kazalištu lutaka i snimat ću samo ono za što glas u meni kaže da je ispravno – otkriva rođena Pločanka. Iako kaže da je zadovoljna svime ostvarenim u karijeri, ne skriva da ponekad u maštanjima odluta u neki drugi svijet.

– Voljela bih snimati za BBC i raditi s Judi Dench i Helen Mirren – kaže uz smijeh.

Odlazak na Akademiju dramske umjetnosti zahvaljuje svom gimnazijskom profesoru hrvatskog jezika Zvonku Barbiru.

– On me gurao na sve predstave, marljivo sa mnom radio, a osim mene, iz njegove su radionice izašli Niko Pavlović, danas ravnatelj Komedije, i glumica Matija Prskalo – kaže Vera.

No roditeljima za ljubav pisala je prijamne ispite i za druge fakultete. Bilo je to potpuno nepotrebno, kaže, jer je oduvijek znala da je gluma njezin poziv. Sa 18 godina iz Ploča je došla u Zagreb. Osim vježbanja na daskama, marljivo je radila i na svom naglasku, pa joj se danas, čak i u neslužbenom razgovoru, ne osjeti dalmatinski naglasak.

– Profesor Bratoljub Klaić me obožavao jer sam bila jedina žena na godini i samo sam ja uvijek ujutro dolazila na predavanja. A onda, dok bismo čekali da dođu i dečki, sjedili bismo u kavani gdje bi on inzistirao na ispravljanju mog naglaska – prisjeća se Vera, koja govori slovački.

Ribi i povrću ne može odoljeti

– Moj otac bio je Slovak pa sam kao dijete s njim pričala na tom jeziku. I danas kada sam živčana, pjevam pjesme na slovačkom da se opustim – kaže Vera, koja zahvaljujući ocu ima pomalo neobično prezime za Hrvatsku. Koliko je ono u skladu s njezinim karakterom?

– Iskreno, dobro me opisuje. Svi mi imamo svoju toplu, ali i opaku zimu. U ovom šovinističkom svijetu naviknula sam da moram lupiti šakom o stol i ponekad biti zločesta. Svi se rodimo mili, ali život nas brusi. Moram priznati, ja sam zadovoljna kako me izbrusio – kaže glumica.

U svoje Ploče ode samo jedanput godišnje u posjet rodbini jer, kaže, otkad su joj umrli roditelji, onamo je ništa ne vuče. Svojim domom sada naziva Zagreb, točnije Trešnjevku na kojoj obožava tržnicu.

– Kada ne snimam, nakon jutarnje kavice odlazim na plac po svježu ribu i povrće. To obožavam jesti i baš svaki dan moram provjeriti što se novo nudi – prepričava Vera. Slobodne trenutke koristi i za rekreaciju. Već godinama odlazi na plivanje i gimnastiku sa svojim društvom, koje naziv babinjak, nakon čega uživaju u “ćakuli” uz kavu. Iako je napunila 60 godina, kaže, ne osjeća ih.

– Jako sam znatiželjna i to me čini djetetom – veli.

Nikada se nije udavala i nema djecu, ali zbog toga se ne osjeća ni usamljeno i ni tužno.

– Dok su hormoni još radili, normalno da kao i sve žene želite djecu. Ali danas ne žalim ni za čim – iskreno kaže.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije