Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski kult

'Velo Misto': U usporedbi s današnjim snimanjima, ovo je bilo zbilja gospodsko

7.07.2007., Zagreb - Glumci Velog mista Spiro Guberina, Dusko Valentic i Vlasta Knezovic.    Photo: Goran Stanzl/Vecernji list
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
26.07.2014.
u 11:00

– Kad se reprizira "Velo misto", uvijek se sjetim meni najvažnijeg događaja u životu, rođenja moje kćeri Jelene, koja je na svijet došla dok smo snimali, ali me ujedno i rastuži jer se sjetim koliko je predivnih glumaca prerano napustilo ovaj svijet – pomalo sjetno započeo je Duško Valentić.

Živopisno, autentično i nadasve šaljivo Miljenko Smoje prikazao je Split i njegove sugrađane u vrijeme kada se u tom gradu rađao njihov voljeni nogometni klub Hajduk.

Replika Voćnog trga na Trešnjevci

Pritom nije izostavio važne povijesne činjenice s početka 20. stoljeća koje su obilježile to razdoblje u Dalmaciji. Humor koji potpisuje Smoje, a redateljski ga je odlično upakirao Joakim Marušić, i danas nas jednako nasmijava kao i prije 35 godina kada je serija snimana. Najzvučnija glumačka imena bivše države bila su dio ansambla ove kultne serije, od Borisa Dvornika, Zdravke Krstulović, Vlaste Knezović, Ivice Vidovića, Borisa Buzančića do Mire Furlan... Zanimljivih situacija i smiješnih scena sa snimanja "Velog mista" koje trenutno pratimo i na Prvom programu HRT-a prisjetili su se i Duško Valentić i Špiro Guberina.

– Kad se reprizira "Velo misto", uvijek se sjetim meni najvažnijeg događaja u životu, rođenja moje kćeri Jelene, koja je na svijet došla dok smo snimali, ali me ujedno i rastuži jer se sjetim koliko je predivnih glumaca prerano napustilo ovaj svijet – pomalo sjetno započeo je Duško Valentić. U seriji glumi Papundeka, Meštrova pomoćnika, a ta uloga, priznaje nam Valentić, nije mu bila namijenjena u prvoj glumačkoj podjeli. Ali Smoje je, govori glumac, odlučio da Papundeka nitko ne može utjeloviti bolje od njega. Uloge su se pripremale studiozno i bio je to, kaže Valentić, gospodski način snimanja u usporedni s današnjim.

Foto: VL Arhiva

– Tri mjeseca sam kod profesionalnog brijača učio tajne zanata za ulogu Papundeka koji je bio pomoćnik Meštru u njegovoj brijačnici. Isto toliko vremena s nama su radili i profesionalci, lektori i jezičari koji su nas učili dalmatinskom dijalektu. Danas toga, nažalost, nema – pomalo ljutito kaže Valentić. Nesuglasica i ljubomore na setu nije bilo, a prijateljstva iz tog vremena aktualna su i danas.

– Prošlu Novu godinu proveo sam u Beogradu sa svojim tatom iz serije Aljošom Vučkovićem. U seriji nismo toliko sličili koliko danas, sada smo obojica jednako sijedi – kroz smijeh priča glumac. Serija od 14 nastavaka u trajanju od 80 minuta snimala se devet mjeseci. Dio scena sniman je u Splitu i na obližnjim otocima, a dio u studiju na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje je napravljena replika splitskog Voćnog trga, središta svih zbivanja u "Velom mistu". Tijekom snimanja u Splitu najveći su problem bile antene u centru koje su,uz pristanak vlasnika, skinute s kuća kako se ne bi izgubilo na vjerodostojnosti.

Špiru su molili da se vrati u seriju

– Sjećam se da je za potrebe serije u Splitu bila izgrađena i kopija Bajamontijeve fontane koja je 1947. godine bila srušena, i kada smo bili gotovi sa snimanjem, Splićani su pisali peticije da se ta replika zadrži jer ih je podsjećala na stara vremena – priča nam Špiro Guberina kojeg pamtimo po izvrsnoj interpretaciji škovacina (smetlara) Strikana. Ni njemu kao ni Valentiću u startu nije bila namijenjena ta uloga.

– Trebao sam glumiti jednu manju ulogu, jednog malo retardiranog mladića, ali to mi se nije svidjelo i odbio sam. To sam ljeto otišao na Dubrovačke ljetne igre i već zaboravio na "Velo misto", ali produkcija nije zaboravila na mene. Naime, nisu bili zadovoljni radom glumca kojeg su odabrali za Strikana, dali su mu otkaz i sjetili su se mene – priča Guberina.

Foto: VL Arhiva

Glumcima je bilo dopušteno improviziranje i sudjelovanje u radu na scenariju, pa su i sami puno istraživali o svojim likovima jer je mnoge od njih Smoje osmislio na temelju stvarnih ličnosti iz Splita i okolice.

– Moj Strikan zapravo je bio iz Hrvaca, mjesta pored Sinja, i u svojim replikama sam trebao vjerno dočarati taj govor i koristiti što više njihovih izraza. Često sam boravio s mještanima i od njih sam i čuo izraz "muke ti ježeve", koji je poslije postao jako popularan – govori glumac. Najveću popularnost zbog uloge Strikana uživao je i uživa među onima koji obavljaju posao koji je on radio u seriji. – I danas me u centru Zagreba zaustavljaju i govore da sam trebao biti njihov direktor – sa smiješkom će Guberina. Jedan od možda najiskrenijih i plemenitijih likova u seriji, Marijetu, izvrsno je odigrala Vlasta Knezović. Tada mlada glumica mjesec dana je živjela na relaciji između Splita i Zagreba, a u intervjuu koji je dala za Večernji list prisjetila se kako je snimala i pod temperaturom. – S gotovo 40 stupnjeva visokom temperaturom snimala sam scenu s Talijanima. Joakim Marušić tražio je da skinem cipele i čarape. Morala sam na hladnoći biti bosa na betonu kako bi scena u kojoj me Talijan gazi po nogama bila što dojmljivija – ispričala je Vlasta i priznala kako se zbog ekipe kakva je snimala "Velo misto" ta žrtva isplatila.

Komentara 2

KA
Kabulkowski
21:13 26.07.2014.

Sjećam se kada se snimala serija, svi su se žalili jer su morali na čučavce, onda se žene nisu brijale i bogarale su sve u šesnaest, koje vražje gospodsko.

Avatar Daruvar_
Daruvar_
18:15 26.07.2014.

Dođe ti da uzmeš lozu od muke kada vidiš kakav se šrot danas prikazuje na televizijskim ekranima. Na sreću, tu su Ivo Štivičić i njegova remek-djela s prvorazrednim glumcima. Ovi današnji nisu naučili ni razlikovati "č" i "ć".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije