Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevi sapunica

Veljača scenaristica broj jedan, a bez Ksenije Pajić nema prave negativke

11.06.2014., Zagreb - Jelena Veljaca, glumica i scenaristica.  Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Danijel Berkovic/Pixsell
1/8
01.05.2016.
u 23:15

U Pravoj ženi trebao bi glumiti Filip Jurčić koji je s godinama postao jedno od najprepoznatljivijih imena tog žanra

Prošlo je gotovo 12 godina otkad su na HTV-u donijeli revolucionarnu odluku u domaćoj televizijskoj produkciji – da snime prvu domaću sapunicu “Vilu Mariju”. Nisu tada ni slutili da će se godinama iza kulisa sapunica događati prava sapunica, borba za TV prostor, gledanost, uloge... te da će se među scenaristima, redateljima, glumcima, ali i autorima glazbe profilirati – pravi kraljevi domaćih sapunica. Tko su oni?

Trenutačno, dvije domaće komercijalne televizije Nova TV i RTL užurbano rade na novim “sapuničastim” projektima. RTL Televizija za ovu je sezonu odlučila angažirati svojevrsnu kraljicu sapunica, glumicu koju smo u istom žanru upoznali i koja se onda profilirala u njihovu autoricu – Jelenu Veljaču.

Konkurencija

Iza Jelene su već brojni uspješni uraci – radila je na scenariju za “Ponos Ratkajevih”, “Zakon ljubavi”, “Obične ljude”, “Zoru dubrovačku”, “Larin izbor”... Najveća joj je scenaristička konkurentica zasigurno Diana Pečkaj Vuković, čija lista sapunica kojima je udahnula život na papiru sigurno prelazi dvoznamenkasti broj. Lista je podugačka: “Vatre ivanjske”, “Dolina sunca”, “Sve će biti dobro”, “Ljubav u zaleđu”, “Pod sretnom zvijezdom”... Što se najiskusnijeg redatelja među sapunicama tiče, tu zasigurno prednjači Branko Ivanda koji je surađivao s obje naše najplodnije scenaristice.

Serije ih stvorile

A što se glumačkih postava tiče, sapunice su postale pravo leglo za nove talente i svježu glumačku krv. Upravo smo već spomenutu Veljaču, pa Mislava Čavajdu, Jelenu Perčin, Filipa Juričića, Janka Popovića Volarića i brojne druge glumce upoznali baš u sapunicama, a s vremenom su postali zvučna kazališna i filmska imena. Od iskusnije garde kraljevima sapunica s razlogom su prozvani Zijad Gračić i Ksenija Pajić, ali i Barbara Nola te Bojana Vejzović Gregorić. Neke od njih i u novim sapunicama očekuje angažman, jedan od njih je Filip Juričić kojeg navodno od jeseni gledamo u RTL-ovoj “Pravoj ženi”. A u istoj sapunici slušat ćemo i zvuke glazbe Tončija Huljića koji je, nakon što se povukao iz producentske uloge, u svijetu sapunica prepoznao odličnu platformu za zaradu – pisanje glazbe za uvodne špice. Uz frontmana Parnog valjka Huseina Hasanefendića Husa koji je odgovoran za zaraznu pjesmu u “Dolini sunca” i Arsena Dedića koji je za “Obične ljude” promijenio aranžman svoje “Pamtim samo sretne dane” , ali i napisao odličnu “Imao sam prijatelja” za seriju “Sve će biti dobro”, Huljić je odgovoran za brojne naslovne uratke većine Veljačinih serija.

I dok će neki reći da je s “Vilom Marijom” počeo sumrak domaće produkcije, drugi će ih braniti, i to brojkama, jer osim što postižu odličnu gledanost na našim televizijama, vrlo su dobar izvozni proizvod. Ipak, javna televizija posljednjih ih se godina ipak odrekla. Tako ćemo kralja sapunica Zijada Gračića na jesen gledati na TV-u, ali u “ozbiljnoj” seriji – drami Dalibora Matanića “Novine”.•

Iako im je tajnost na prvom mjestu, detalji novih serija polako izlaze u javnost. Dok je RTL Televizija u seriji radnog naziva “Prava žena”, kojoj scenarij piše Jelena Veljača, glavne uloge navodno povjerila Nataši Janjić, Neli Kocsis, Petri Dugandžić i Filipu Juričiću, Nova TV kao glavnog lika svoje serije vidi Matka Knešaureka kojeg smo upoznali u “Ruži vjetrova”. Nova serija naše najgledanije televizije nakon Dalmacije i Like seli se u – Slavoniju, u kojoj se još nisu snimale sapunice. Još se ne zna hoće li njihova nova serija biti telenovela ili će više sličiti humorističnoj trakavici poput “Kud puklo da puklo”.

>> Stiže “Prava žena” autorice i koproducentice Jelene Veljače

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar bosanac1951
bosanac1951
05:48 02.05.2016.

Veljača scenaristica broj jedan,......Svašta da pročitaš...

ZW
zweistein
08:24 02.05.2016.

veljača je jedan od razloga zašto treba prestati plaćati htv pretplatu. užas.

DU
Deleted user
09:22 02.05.2016.

Uvažena glumica,scenaristica,ima svoju kolumnu u Jutarnjem....Nju se pita,traži za savjet,put do uspjeha,kvaliteta života,ljubav,lifestyle.....ludnica. Uskoro će nam Celzijus biti mjera za kvaltetan vokal,Severina za obiteljski život,kao što već imamo Olivera za primjer kvalitetnog kazališnog redatelja i Antu kao brend kvalitete humora i književnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije