Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kronologija rada

Uoči godišnjice emitiranja istražili smo što se događa na N1 televiziji

29.10.2014., Zagreb - Konferencija za medije povodom pocetka rada N1 televizije koja s radom pocinje 30. listopada.  Tihomir Ladisic, Zoran Sprajc, Ivana Dragicevic Velickovic, Dubravko Merlic.   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
29.08.2015.
u 15:40

Odlazak Dubravka Merlića s regionalnog news programa kulminacija je nezadovoljstva vodstva televizije, koje priprema mjere za podizanje gledanosti

Prije nepunih godinu dana program N1 televizije najavljen je ambiciozno kao televizija koja će biti "prva, točna i vjerodostojna".

Nakon samo četiri mjeseca otišao je Zoran Šprajc, a onda i Dubravko Merlić. Ivana Dragičević i Tihomir Ladišić i dalje su u programu

Krajem listopada obilježit će se godina dana od početka emitiranja programa N1 televizije. Podsjećamo, program je startao 30. listopada 2014., pompozno najavljen kao "regionalni CNN". Zamišljeno je da se program emitira iz tri studija – sarajevskog, beogradskog i zagrebačkog, a za tu prigodu angažirana su poznata novinarska imena. Direktor programa u Zagrebu postao je Dubravko Merlić, a s njim su u "N1 jato" stigli, među ostalima, i Zoran Šprajc, Josip Šarić, Anka Bilić Keserović, Ivana Dragičević, Tihomir Ladišić, Sandra Križanec, Mašenka Vukadinović, Nina Kljenak te Dunja Mazzocco Drvar, kao glavna meteorologinja.

– Programski nam je cilj zadovoljiti ponajprije nacionalne interese gledatelja jer je to dobitna kombinacija. A kako smo u Zagrebu uspjeli okupiti vrhunsku ekipu, tako je to isto uspjelo i u Sarajevu i u Beogradu, što znači da se ovaj projekt može razvijati u dugoročno pozitivnom smjeru – najavljivao je tada direktor programa Dubravko Merlić. Merlić je dodao i kako su okupili vrhunsku novinarsku ekipu jer su željeli biti prvi, točni i vjerodostojni. Pri tome im je od pomoći bila i suradnja sa CNN-om, s kojim su izmjenjivali priloge, ali i od kojih su učili.

Odlasci prije početka emitiranja

Da nešto nije u redu na N1 televiziji počelo se nazirati i prije samog početka emitiranja. Naime, dvoje novinara koji su trebali biti udarne igle N1 televizije nikad nisu ni počeli s radom na "balkanskom CNN-u". Josip Šarić, do tada udarna igla HRT-a, dobitnik godišnje nagrade HND-a za 2011. i čovjek koji je izvještavao iz ratom zahvaćene Libije, Afganistana, Iraka i Grčke, te Anka Bilić Keserović, vodeća HRT-ova novinarka u unutrašnjoj politici, otkazali su suradnju te su i danas bez angažmana.

Mediji nikad nisu saznali što se u stvari dogodilo, i zbog čega je dvoje novinara, koji su trebali biti najveće zvijezde N1 televizije, odustalo od dobro plaćenog angažmana. Već tada su počela "šuškanja" kako na N1 i nisu spektakularni uvjeti rada, kao što je bilo najavljivano. Sumnje su nastavljene kada je nakon samo četiri mjeseca N1 napustio i Zoran Šprajc, koji je bio na poziciji izvršnog producenta i voditelja Dnevnika. Šprajc je tada u izjavi za medije nahvalio program N1 televizije, za koju je rekao kako su "u medijski prostor kabelske televizije donijeli potpuno novu vrijednost", te kako je "izuzetno ponosan što je bio dio toga uspjeha i pomogao da taj projekt stane na noge i sigurno zakorači u budućnost". Šprajc je dodao i kako se nikada ne bi ni rastali "da se nisu poklopile zvijezde i pojavila neodoljivo zavodljiva pozitivna energija RTL-a sa željom da budem dio njihovog vrhunskog produkcijskog tima koji je nakon svih dosadašnjih uspjeha u news programu odlučio da zajedničkim znanjem i golemim iskustvom napravi novi korak na nacionalnoj televizijskoj sceni."

Bez obzira na hvalospjeve dotadašnjem poslodavcu, mnogi su se tada zapitali zašto je Šprajc nakon samo četiri mjeseca odlučio otići s mjesta izvršnog producenta na N1 i prijeći na RTL. Umjesto Šprajca voditelj Dnevnika N1 televizije postao je Ilija Jandrić, nekadašnji novinar i urednik HRT-a i Al Jazeere, koji je na N1 stigao s pozicije savjetnika za medije predsjednika Sabora Josipa Leke. No nakon tog dolaska na N1 su se dogodila još dva odlaska. Prva je to objavila glavna meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, koja će od rujna o vremenu govoriti na RTL televiziji. Najveći od svih odlazaka dogodio se prošlog tjedna, kada je objavljeno da N1 napušta i dosadašnji direktor programa i voditelj emisije Pressing Dubravko Merlić. Iako je do tada uvijek surađivao s kolegama, Merlić se odjednom prestao javljati na telefonske pozive, tako da nitko još uvijek ne zna zašto je on odlučio otići s N1 televizije.

Kulminacija nezadovoljstva

Kako se neslužbeno doznaje, vodstvo N1 televizije u Beogradu već je mjesecima nezadovoljno stanjem u svojoj zagrebačkoj podružnici, koja za razliku od sarajevske i beogradske bilježi lošu gledanost. Problem je vjerojatno i u tome što se N1 emitira samo putem kabelskih operatora, a HRT, Nova i RTL su neprijeporni na hrvatskom informativnom nebu. S druge strane, u Srbiji su kockice drukčije posložene zbog propasti B92 i previranja na RTS-u. U Zagrebu se proizvodilo i najmanje programa, a jedan od razloga može biti i u tome što jedino kod nas N1 nema svoju produkciju, nego je za te usluge angažirala produkcijsku kuću Master Film, koja djeluje u istoj zgradi, u zagrebačkoj Aveniji Većeslava Holjevca. Sve to "kumovalo" je otkazu Merliću s mjesta direktora programa. Ponuđeno mu je da ostane na N1 samo kao voditelj "Pressinga", no on je to odbio.

Kao privremeni direktor programa imenovan je Sarajlija Zoran Stevanović, novinar s karijerom na CNN-u i regionalni direktor N1 televizije. Stevanović nam nije htio potvrditi da je Merlić dobio otkaz.

– Gospodin Merlić zaslužan je za podizanje projekta televizije N1, i na tome smo mu zahvalni. Odlučio je da se bavi nekim drugim projektima, za koje dosad nije imao vremena. On ima svoju privatnu produkcijsku kuću i meni je to sasvim logično – kazao nam je Stevanović i dodao kako je po njemu razlog odlazaka novinara u tome što nisu bili naviknuti na rad komercijalne televizije.

– Moje mišljenje je da se ti ljudi iz jednog uspavanog državnog sustava kao što je HRT nisu mogli priviknuti na ozbiljnu, brzu, komercijalnu televiziju, u kojoj se puno očekuje i puno radi – kaže Stevanović, koji je nam je potvrdio da nezadovoljstvo rezultatima u Hrvatskoj postoji, ali je to i opravdao različitim tržištem u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

– U Hrvatskoj postoje tri jake kuće i one su jako ozbiljna konkurencija. Naravno i da je problem što nemamo zemaljski signal. Što se mene osobno tiče, nisam zadovoljan rezultatima u Hrvatskoj, jer mislim kako je to daleko ispod onog što možemo pružiti u informativnom smislu. Imam jako velike planove za poboljšanje, ali bih ih zadržao za sebe i svoj tim. Vaše čitatelje bih zamolio da pažljivo prate program N1 televizije i vide promjene koje će se dogoditi u idućim mjesecima – kazao nam je Stevanović.

Bit će svakako zanimljivo vidjeti kakve to promjene planira Stevanović. Od bučno najavljenih novinarskih zvijezda ostali su samo Ivana Dragičević i Tihomir Ladišić te novopridošli Ilija Jandrić.

Kreće se u rezanje troškova

Kako doznajemo od izvora na N1 televiziji, djelatnicima je obećao "krv, znoj i suze", ali i rezanje troškova. Navodno im je najavljeno da će doći do smanjenja plaća. Za ove mjere Stevanović ima šest mjeseci, koliko će biti na privremenoj funkciji. Novi direktor N1 televizije će nesumnjivo imati težak posao u borbi za gledanost na hrvatskoj medijskoj sceni. Možda će se slika popraviti dovođenjem novog, jakog novinarskog imena.

>> Sandra Križanec odlazi na CNN-ov tečaj za rukovoditelje

>> Merlić smijenjen i odlazi s N1 televizije

>> Boris Dežulović piše za N1

Komentara 54

Avatar Hazl113
Hazl113
15:49 29.08.2015.

A koja je to N1 TV. Nikad čuo.

AN
AnteizmalogZGa
15:53 29.08.2015.

Novi Yutel....ili region televizija, po mjeri Josipovića i Milanovića

VO
vordag
15:56 29.08.2015.

nebi to gledao nema teorije, kao da nam nije dosta ovih naših Milanovića, Jovanovića i ostalih yugića, pa ćemo se šopati i sa ovima, da nebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije