Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kultna serija

"Sjever i jug": Serija o ratu na čijem su setu rođene četiri ljubavi

sjever (1)
Foto: "Sjever i jug"
1/4
03.11.2012.
u 10:49

Swayze je ovom ulogom stekao status jedne od omiljenih glumačkih zvijezda. U vrijeme snimanja serije imao je 34 godine pa je bio zanimljiv i mlađim i starijim ženama koje su u njemu vidjele seks-simbol.

Postoji li vječno prijateljstvo ili ono s prvim većim razmiricama nestaje? Pitanje je to koje se proteže kroz radnju povijesne američke serije “Sjever i Jug” koju od ponedjeljka prikazuje Doma TV.

Serija je snimana 1985., 1986. i 1994. godine, a temelji se na istoimenoj trilogiji Johna Jakesa. I dok su prve dvije sezone mini-serije privukle veliku pozornost gledatelja, a glavnim protagonistima donijele ogromnu slavu, treća sezona imala je samo tri nastavka (prve dvije imaju po šest), a kritičari su je nazvali potpunim promašajem.

Priča je smještena u vrijeme američkoga građanskog rata, a osim priče o borbi sjevera i juga, govori o tadašnjem životu, muško-ženskim odnosima i društvenim problemima. Glavne uloge u seriji odigrali su Patrick Swayze kao Orrie Main, južnjak iz aristokratske obitelji, i James Read kao George Hazard, sjevernjak iz prosječne, radničke obitelji. Upoznaju se na vojnoj akademiji West Point i postaju nerazdvojni prijatelji, ali rat će u njihov odnos unijeti nemir.

Swayze je ovom ulogom stekao status jedne od omiljenih glumačkih zvijezda. U vrijeme snimanja serije imao je 34 godine pa je bio zanimljiv i mlađim i starijim ženama koje su u njemu vidjele seks-simbol. Godinu dana nakon što je završeno snimanje druge sezone mini-serije, dobio je glavnu ulogu u bezvremenskom klasiku “Prljavi ples”, što je samo podcrtalo njegov uspjeh. U “Sjeveru i Jugu” suprugu mu je odigrala Lesley-Anne Down, dok je u stvarnom životu imao jedan od najstabilnijih brakova u Hollywoodu. Još davne 1975. na vjernost se zakleo Lisi Niemi s kojom je bio u braku sve do smrti u rujnu 2009. godine. Preminuo je od komplikacija uzrokovanih rakom gušterače.

Odan samo jednoj ženi nije bio njegov kolega James Read. Zbog Wendy Kilbourne, tv-supruge u seriji “Sjever i Jug”, ostavio je svoju tadašnju družicu Loru Lee. Kako bi se pripremio za ulogu, Read je proveo nekoliko tjedana na Swayzeovu ranču gdje ga je on učio jahati. Naime, Patrick i njegova supruga godinama su uzgajali arapske pastuhe.

U svijet holivudskoga glamura ulogom Georgeove sestre Virgilije Hazard ušla je i Kirstie Alley, mnogima poznatija kao Rebecca Howe u humorističnoj seriji “Kafić Uzdravlje” za koju je nagrađena Zlatnim globusom i Emmyjem. Kirstie, zagrižena štovateljica scijentologije i velika prijateljica Johna Travolte, kasnije je odigrala i zapaženu ulogu u sitcomu “Veronikine tajne”, a bila je i producentica tog projekta.

Serija “Sjever i Jug” produkcijski je stajala oko 25 milijuna dolara, što je u vrijeme kad je nastala bila enormna svota. I dan-danas se nalazi na listi jedne od deset najskupljih serija svih vremena. Producenti su pazili na apsplutno svaki detalj pa ne čudi što je kostimografima za izradu više od 8700 kostima trebalo više od dvije godine. No, stigla im je i zaslužena nagrada. U kategoriji za najbolje kostime serija je dobila nagradu Emmy 1986. godine. Te iste godine serija je bila nominirana u šest kategorija za Emmy. Zanimljivo je da nitko od glumaca nije dvaput nosio istu odjeću, osim sestre Ashton (Terri Garber) koja u ljubičastoj haljini dolazi i odlazi iz Mount Royala, gradića u kojem je smještena radnja. A vjenčanica u kojoj se Ashton u seriji udaje ujedno je i vjenčanica koju je Terri odjenula kada se udavala za svog prvog supruga Chrisa Hagera.

Želio odustati od glume zbog smrti kćeri

James Read i Wendy Kilbourne glume supružnike, a njihova ljubav traje i izvan seta. Par se, naime, snimajući zajedno, zaljubio i vjenčao 1988. godine. Dvije godine poslije dobili su sina Jacksona, a 1995. godine sina Sydneyja. Par je godinu dana prije potresla tragedija kad im je umrla nerođena kći, zbog čega je Read razmišljao o povlačenju iz glume.

No oni nisu jedini par koji se upoznao i zaljubio na setu. Lesley Anne Down udala se za asistenta kamere, Terri Garber udala se za snimatelja Chrisa Hagera, a Jonathan Frakes oženio se s Genie Francis.

Komentara 1

PP
pp
11:28 03.11.2012.

"Patrick Swayze kao Orrie Main, južnjak iz aristokratske obitelji, i James Read kao George Hazard, sjevernjak iz prosječne, radničke obitelji." Dajte se skoncentriratjte. iz prosječne, radničke obitelji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije