Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"EXTANT"

Serija s Goranom Višnjićem: Odlična gluma koju ne prati scenarij na istoj razini

višnjić
Foto: Promo
1/3
20.09.2014.
u 13:00

I Halle Berry i naš Goran Višnjić u potencijalnom hitu pokazali su glumačko znanje, ali dvije intrigantne paralelne radnje samo kompliciraju stvar

Halle Berry je Molly Watts, astronautkinja agencije ISEA. Molly se sa 13-mjesečnog zadatka u svemiru na Zemlju vraća trudna, što bi trebala biti i glavna priča serije. Berry ne možemo često vidjeti na televiziji pa je njezino pojavljivanje utoliko zanimljivije. Vidjeli smo je, dakako, i u boljim ulogama, no ni ovdje se ona ne spušta ispod svojeg standarda iako se autori serije uopće ne koriste njezinim tjelesnim atributima kao mamcem za seriju nego je koriste isključivo kao hollywoodsku ikonu, što ona već odavno jest. No od Berry se i ne traži više, jer umjesto da se njezina radnja počne razvijati u više slojeva, ona poprima dosta predvidljiv tijek bez iznenadnih obrata situacije. Iako ćemo konačan kraj dočekati zaista tek u zadnjoj epizodi gdje se nadamo da će nas ipak dočekati to iznenađenje, neki bi vještiji scenarist mogućnost rada na ulozi za divu poput Halle Berry iskoristio puno bolje.

Goran u seriji glumi Johna Wattsa, talentiranog inženjera koji radi u korporaciji Yasumoto čiji vlasnik u seriji vodi zasebnu priču u kojoj nastoji pronaći tajnu produljenja života. Pozornost javnosti Goran privlači svojim izumom, humanoidom Ethanom kojeg je stvorio i zbog znanstvenog napretka, ali i u nastojanju da stabilizira brak s Molly koju glumi Halle Berry nakon što se ona vrati s puta u svemir gdje je proživjela nadnaravno iskustvo traumatičnog novog susreta s bivšim dečkom koji je poginuo u prometnoj nesreći u kojoj je ona izgubila bebu.

Poznato je da je umjetna inteligencija omiljena tema Stevena Spielberga. Vidjeli smo to već na filmu AI prije nekoliko godina, a sada sličnu premisu Spielberg ponavlja kao producent CBS-ove serije Extant. Jasno, ako je u nečemu u glavnoj ulozi Halle Berry, to je odmah vrijedno gledanja. Barem za ovog autora. Nama će Extant biti i zanimljiviji jer je Berryin partner naš Goran Višnjić. Zahtjevno, jer i s pola snage prva crna hollywoodska diva svoj posao odrađuje na nivou, a naša je velika sreća što se i za Gorana može reći da joj je potpuno ravnopravan, reklo bi se odličan. Balkanskom engleskom ni traga, da se dotaknemo samo površine, a onda i slojevitosti jer, ipak nažalost, tvorci serije otežali su glumačkoj ekipi posao tražeći od njih da istodobno odrađuju dvije priče u istoj seriji.

Vrhunska produkcija

Prva je, dakle, tema umjetna inteligencija gdje bračni par znanstvenika Watts, Halle Berry i Goran Višnjić, ne može imati djece pa Goran odnosno John stvara nešto što je humanoid, robot potpuno nalik na čovjeka na kojem je John u potpunosti uspio replicirati proces učenja i stjecanja emocija. Druga je priča povratak Molly s 13-mjesečnog zadatka u Zemljinoj orbiti nakon čega njih dvoje pokušavaju ostvariti normalan brak. Radnja se tu dodatno komplicira otkrićem da je Molly trudna iako medicinski to nikako ne bi trebala biti. I tu se za nas pojavljuje prvo pitanje. Berry je ipak veća zvijezda od Gorana i malog Piercea Gagnona koji glumi humanoida Ethana pa se očekivalo da će se glavnina serije vrtjeti oko njezine trudnoće. Tako i biva dobar dio serije, no ta radnja ne može se mjeriti sa zanimljivošću druge priče, dakle one vezane za Ethana gdje se daju natruhe onog i u stvarnosti uvijek prisutnog pitanja dolazi li čovječanstvo u opasnost razvijanjem umjetne inteligencije. Umjesto da nam ovako zahtjevan scenarij zajamči dvostruku zabavu, samo nam dodatno komplicira život. Što se nas tiče, debata o opravdanosti stvaranja umjetnog čovjeka bila bi sasvim dovoljna za ambicioznu seriju s ovakvom postavom, i zbog Gorana koji je središnja figura u toj priči i zbog činjenice da serija ne bi bila ovoliko zahtjevna za gledanje.

Ne treba uopće dvojiti da je produkcija vrhunska, s popriličnim brojem specijalnih efekata i znatnim utrošenim sredstvima kako bi se stvorio život budućnosti, nekih 50 godina unaprijed. Šteta je što efekt nije postignut unatoč tome što likovi koriste mobilne uređaje koji su nalik na komad stakla te isključivo voze električne automobile što je, već pogađate, gomila Tesli i Priusa, ali i bespilotnih automobila. Zanimljivo je što je vizija ove budućnosti modno prilično jednostavna, svi nose neku decentniju varijantu casuala ili jeansa!

Dodatni je problem što se priče ne dotiču ni u jednom trenutku serije, što bi bilo logično, već do kraja teku zasebno. Obje priče mogle su naprosto funkcionirati kao zaseban TV film ili miniserija, čak i s popriličnim brojem podradnji koje se u seriji pojavljuju.

Odlična preporuka Goranu

U konačnici, sve smo to već negdje vidjeli, osim umjetne inteligencije, i drugdje su žene ostajale trudne s nadnaravnim ili izvanzemaljskim bićima. Fanovi ZF-a lako će u seriji prepoznati inspiraciju Odisejom 2001, Mjesecom, Solarisom pa i Gravitacijom, da ne govorimo o Alienu otkuda je, možda, „popaljena" neobjašnjiva trudnoća Halle Berry kao i korporacija s kojom su oboje povezani, a koja je, opet, nalik Alienovu Weyland-Yutaniju. Trajanje serije od 13 epizoda tako cijelu stvar samo spašava jer znamo koliko se moramo strpjeti da odgledamo do kraja i damo konačan sud. Velika šteta jer ni Halle Berry ni Goran Višnjić, pa onda ni Camryn Mannheim nisu mogli spasiti loš scenarij. Nadamo se, ipak, da je Goranova dobra gluma dovoljna referencija za dobivanje neke veće uloge u doba Hollywooda kada su strani glumci sve cjenjeniji. Po prikazanom u Extantu, svakako se za to kvalificirao.

>>Ne mislim da sam star. Ima vremena za projekte u Hrvatskoj kad klinci porastu

Komentara 1

Avatar ErnestOne
ErnestOne
00:16 21.09.2014.

Sve pet samo kako ovo spada u najnovije vijesti kad je serija upravo završila. Kasnite 13 epizoda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije