Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mračna strana Dublina

Povučeni patolog Quirke najbolje se osjeća u tišini mrtvačnice

Mračna strana Dublina
25.10.2014.
u 11:30

Quirke je društveni izopćenik i tipičan predstavnik noir likova, duboko je nesretan i sve propitkuje, opisao je irski glumac Gabriel Byrne lik koji tumači u seriji koja se prikazuje na HRT-u

Petkom navečer na drugom programu HRT-a, već tradicionalno, prikazuju se odlične britanske krimi-serije. Jedna takva, u produkciji BBC-a, s emitiranjem je počela sinoć. Riječ je, naime, o seriji "Mračna strana Dublina", provokativnoj drami isprepletenoj intrigama i tajnama u kojoj naslovne uloge igraju Gabriel Byrne i Michael Gambon. Byrne, kojeg pamtimo po ulozi u filmu "Privedite osumnjičene" i koji je u američkoj inačici serije "Na terapiji" glumio terapeuta Paula Westona, utjelovio je lik Quirkea, patologa u dublinskoj Gradskoj mrtvačnici 1950-ih.

Tišina hladne mrtvačnice ovom patologu je najdraže društvo, posao mu je najveći užitak, a opsjednut je otkrivanjem pravih uzroka smrti svojih "pacijenata". Jedan od slučajeva patologa će, ne njegovom voljom, prisiliti da se uživi i u ulogu istražitelja, a otkrića do kojih će ga dovesti taj slučaj rasvijetlit će mu i neke nepoznate i mračne tajne iz privatnog života...

Scenarij je nastao iz pera nagrađivanih pisaca Andrewa Daviesa i Conora McPhersona, dok adaptaciju potpisuje romanopisac John Banville, inače Byrneov odličan prijatelj.

– U originalu je patolog Quirke visok 1.85 m, ima vitke noge poput plesača i plavu kosu. Dakle, ni po čemu ne odgovaram Quirkeu i na početku sam odbijao Johnovu ideju da ja glumim patologa. No objasnio mi je kako je Davis svog Quirkea zamislio puno nižim i s tamnijom kosom te da se ja savršeno uklapam u taj profil pa sam na kraju pristao – ispričao je Gabriel Byrne.

Za svoj lik kaže da je društveni izopćenik i tipičan predstavnik noir likova.

– On je duboko nesretan, ali istovremeno i znatiželjan i stalno propitkuje – opisao je Byrne patologa s kojim će se gledatelji HRT-a družiti u tri nastavka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije