Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna Istrijana!

Počela druga sezona serije 'Počivali u miru', ljudi burno reagirali na naglasak glumaca

počivali u miru
Foto: Grgur Zučko/PIXSELL
1/13
24.03.2015.
u 08:47

I nakon prve, intrigantne epizode, pobunili su se Istrijani, koji su nezadovoljni 'skidanjem' naglaska. Ekipa serije već se osvrnula na kritike i na svojoj službenoj Facebook stranici

Krenula je sinoć druga sezona izvrsne serije "Počivali u miru". Novinarka Lucija Car (Judita Franković) ovoga puta uznemiruje duhove u malom istarskom gradiću.

Partner u seriji joj je Goran Navojec, detektiv iz Pule, a u jednoj od glavnih uloga je i izvrsna Anja Šovagović Despot, koju gledamo u ulozi Marije, tradicionalne Istrijanke. I nakon prve, intrigantne epizode, pobunili su se Istrijani, koji su nezadovoljni "skidanjem" naglaska. Ekipa serije već se osvrnula na kritike i na svojoj službenoj Facebook stranici.

- Dragi Istrani i Istrijani, nemojte se previše ljutiti na izgovor vašeg dijalekta u seriji. Mi smo tome dosta ozbiljno pristupili, ali znali smo da nećemo sve moći zadovoljiti. Na seriji je radilo petero konzultanata, uglavnom najboljih istarskih glumaca i dramaturga. Ali... niti itko može do kraja odglumiti da je rođen s tim dijalektom, niti vi svi govorite isto (spojite Labinjana i Rovinježa pa slušajte), a niti serija može biti razumljiva svima, ako se ide do kraja u dijalekt. Znamo da će vama koji ste odrasli s tim jezikom i tom melodijom neki izgovori parati uši i za to vam se unaprijed ispričavamo. Nadamo se da će vas priča i dobri glumci ipak zadržati uz ekrane. A za neka buduća vremena i drugu seriju na vašem dijalektu - šaljite djecu u glumce! Nema ih dovoljno - završili su.

Što vi mislite, kako su glumci skinuli istarski dijalekt? Sviđa li vam se serija?

 

>>Zločinci opasnih namjera u sprezi s politikom pod okom budne Lucije Car

>>Zadnja epizoda "Počivali u miru": Bolno otrkivanje posljednje tajne

Komentara 40

US
USA
09:42 24.03.2015.

Kao prvo u Istri zive Istrani i Istranke, a ne Istrijani. Opcenito, taj izraz koriste oni koji imaju odredjen problem sto je Istra u sastavu Hrvatske. Sto se tice naglaska, valjda su zaboravili na svoju laznu multikulturalnost, jer glumci imaju odlican bosanski i srpski naglasak tocno onakav kakav Istrani vole.

DU
Deleted user
09:50 24.03.2015.

...a tko to uopće gleda? P.S. Hrvatski: Istrani od Istra, a Istrijani od tal. Istria! I uglavnom se zna tko koji pojam rabi.

SX
sudbina x
10:01 24.03.2015.

Bravo trebali ste u seriju staviti Srpske glumce i da vidite kako bi Istrijanima pasao njihov dijalekt.Istra vam je već odavno Srpska krajina,što mislite zašto su tamo masovno kupovali nekretnine Danko Končar i Goran Štrok a Šerbedžija dobio na poklon kazalište,da nesmijemo zaboraviti Štrljića pa Jovanovića i da više ne nabrajam predugo bi trajalo.Pokušajte u Istri pokrenuti bilo kakav Hrvatski projekt i jamčim da nećete uspjeti a znate zašto?Zato što Istra više nije Hrvatska...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije