Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenka Kovačić

Pobjegla sam od kuće, obišla svijet i s dva kofera vratila se doma

zdenka kovačiček
22.01.2012.
u 09:00

Bila sam zaljubljiva! Voljela sam fakine, padala na šarm i zato sam i pala na Bečanina Rudija. Udala sam se jednom, jer za mene kao horoskopskog jarca brak je nešto zauvijek. I mislila sam da će biti, ali nije.

Zovu je hrvatskom Janis Joplin, no skromna pjevačica Zdenka Kovačiček reći će vam da je zadovoljna i s nadimkom “zagrebački vrabac”, kako su je zvali kada je kao 13-godišnja djevojčica postala popularna, davnih dana prije pedeset godina duge karijere. Živahna i dobrodržeća dama ovog tjedna u krugu dvadesetak prijatelja proslavila je 68. rođendan, iako kaže, ne osjeća se dana starije od pedeset. Posebno ju je razveselio buket bijelih ruža koje joj je dostavom poslala najvažnija osoba u životu, njena kći Tina koja trenutačno živi u New Yorku.

 

– Obišla sam cijeli svijet, a u New Yorku sam prvi put bila lani za rođendan. Divan je i apsolutno razumijem svoju kćer zašto joj se sviđa živjeti tamo. Bile smo u Esat Villageu i čovjek u tom kvartu ima osjećaj da je gradić za sebe, ima dušu. Ali i svu silu jazz klubova. Ako želite pjevati, nema problema, evo mikrofon i pjevajte. I jesam, i to u jednom kvartovskom kafiću. Došli su Tinini i moji prijatelji i ljudi iz kvarta i svatko od posjetilaca ako je bio zadovoljan dao je pet dolara. Pratio me fenomenalni klavijaturist, koji je nekada svirao s velikom blues i jazz pjevačicom Dakotom Staton. Dala sam si oduška i bili smo puni! – prisjetila se lijepe uspomene Zdenka i nastavila:

 

– A kada sam već bila u Jabuci, nisam propustila posjetiti kuću Carrie Bradshaw iz serije “Seks i grad”. Tu seriju obožavam! Pa to je život, to smo mi žene. I danas s prijateljicama funkcioniram u stilu “Seksa i grada”. S mojom Srebrenkom, bivšom prvakinjom Jugoslavije u plivanju s kojom sam odrasla u Kupskoj ulici, svaku nedjelju idem na kavicu. Redovito se čujem i s Ruskinjom Majom, mojom Višnjom iz Švicarske i Nadom Žitnik iz Dua Hani koja danas živi u Kanadi. Sjećam se Nade i mene kada smo bile klinke, poslije cijelog dana provedenog skupa znale smo još do 2 u noći stajati na uglu ulice i pričati jer si nismo sve rekle!

 

Privatno Zdenka, kaže, kao mlada nije imala intelektualnu furku poput Carrie, više je nalikovala Samanthi. Ali ne po vulgarnosti već po zaljubljivosti. – Bila sam stalno zaljubljena! Voljela sam fakine, padala na šarm i zato sam i pala na Bečanina Rudyja. Udala sam se jednom, jer za mene kao horoskopskog jarca brak je nešto postojano i zauvijek. I mislila sam da će biti tako, ali nije. I kasnije sam doživjela divne veze koje pamtim kao fantastično romantične. Kod mene je važilo pravilo “što je moje i tvoje je” i, na žalost, gotovo sam ja uvijek financirala svoje muškarce. Možda su to i njima bili neki kompleksi – ispričala je otvoreno. No, još puno ranije od doba prvih zaljubljenosti i veza, mala Zdenka i nije bila tako otvorena, štoviše bilo je baš obrnuto.

 

– Bila sam sramežljiva za afirmaciju i promociju, to mi je u prirodi. Ali s pet godina sanjarila sam o kazalištu i teta me odvede u HNK gledati “Seviljskog brijača”. Poslije sam je preklinjala da me odvede da upoznam tog pjevača, bila sam opsjednuta kazalištem. Voljela sam i cirkus, obožavala te artiste, oni su meni bili bogovi nedostižnog svijeta. Znala sam hodati oko drvenih kola u kojima su stanovali i nadala se susretu s kojim od njih. Već tada sam znala da ću biti umjetnica i mama me odvela u pionirsko kazalište, današnji ZKM. Počela sam glumiti već u petoj godini i uz teatar ostala vezana cijeli život pa i danas pjevam i glumim u mjuziklu “S ljubavlju, Janis” – ispričala je. No njezini roditelji nisu bili oduševljeni njenom željom da se bavi umjetnošću pa je već kao mlada djevojka poduzela radikalne korake.

 

– Poslije mature, s devetnaest godina, pobjegla sam od kuće. Moji roditelji očekivali su da ću upisati studij. Da ih zadovoljim, upisala sam Vanjsku trgovinu, ali ništa od toga. Čim je Duo Hani dobio ponudu od menadžera iz Beča, Nada i ja sjele smo na prvi vlak i otišle. Roditelji su bili ogorčeni – prisjetila se i nastavila priču:

 

– Tamo smo se družile i pjevale s velikom zvijezdom Peterom Krauseom i išle na turneju s Billom Haleyjem koji je stvorio rock. A poslije, s bendom koji je vodio moj suprug, putovali smo po poznatim skijalištima i hotelima i bili bend prve kategorije. Gostovali smo u klubu u kojem je svirao Ray Charles, u Bejrutu sam se družila s Brigite Bardot i Domenicom Modugnom. Bila sam na 25 turneja po Rusiji. Nekim našim pjevačima Rusija je značila samo zaradu, a ja sam htjela upoznati tu zanimljivu zemlju. Bila sam na kineskoj granici u Samarkandu, u Čečeniji gdje su nas htjeli oteti.

 

I bilo je tu još puno toga. Život joj je, kaže Zdenka, prohujao i boji se da neće stići napraviti sve što još planira.

 

– Jedina želja mi je da ostanem zdrava pa možda za deset godina ostvarim još nešto poslovno važno. Ali nisam više zaljubljiva, to me prošlo. Iako, i ja si želim ljubav i vjerujem u nju. Naime, na jednom krstarenju vidjela sam par osamdesetogodišnjaka koji su si bili prva ljubav u školi, ali život ih je rastavio i sastavio opet u poznoj dobi kada su im životni partneri već preminuli. Vjenčali su se i vodali zaljubljeno za ruke. Da to doživim, rekla bih: “Evo, moj život je ispunjen” – zaključila je.

Ključne riječi

Komentara 4

MK
MKGRA
10:02 22.01.2012.

jedna od najboljih naših pjevačica, to što ona izvodi je glazba a ne ono po narodnjačkim klubovima, Žuta ruža jedna od najboljih izvedbi

DK
dkatica2
09:59 22.01.2012.

Dosta ti je bio jedan kufer

Avatar Meggi
Meggi
10:31 22.01.2012.

Da nema \'jarčeva\', svijet bi bio ljepše mjesto za život.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije