Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo u Beogradu

Siniša Svilan bio je otac TV šoubiznisa : 'Televizija mi se dogodila slučajno...'

Siniša Svilan
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/7
30.06.2016.
u 19:21

Svilan je protekle četiri godine bio direktor programa Pink televizije u Beogradu. Uzrok smrti najvjerojatnije je srčani udar

Siniša Svilan, poznati TV urednik i novinar, iznenada je preminuo u 57. godini. Uzrok smrti najvjerojatnije je srčani udar. Svilan je umro u Beogradu, u kojem je posljednje četiri godine bio direktor programa Pink televizije.

Rođen je 1960. u Trogiru u obitelji mehaničara i domaćice. Srednju tehničku školu završio je u Splitu 1979. Zatim je upisao Fakultet strojarstva, koji je ubrzo napustio, te se zaposlio u splitskom brodogradilištu kao mehaničar. Ipak, ljubav prema novinarstvu odvela ga je 1985. u Zagreb, u kojem je upisao Fakultet političkih znanosti i počeo raditi na Radiju 101 kao urednik vijesti. Slijedio je dolazak na HRT, na kojem su ga primili kao novinara u emisiji Dobro jutro Hrvatska. Na televiziji slučajno – Televizija se dogodila slučajno. Jer, s obzirom na to da je televizija slika i ton, po nekim zanatskim kriterijima, ja ondje, zbog svog glasa, nisam imao što raditi – prisjećao se Svilan u jednom intervjuu.

A upravo su glas i dalmatinski naglasak postali njegov zaštitni znak. Na tome je bio zahvalan Denisu Latinu, koji ga je pozvao u Latinicu. Budući da su novinari Latinice bili i autori, Latin je inzistirao da Svilan sam čita svoje priloge. Nakon HRT-a Svilan je otišao na TV Mrežu “jer je vjerovao u privatnu televiziju”. Od Borisa Homovca preuzeo je vođenje emisije Glamour. No, etablirao se tek kao urednik i voditelj svog Glamour cafea, koji je prvo krenuo na Mreži, a od 2001. i na HTV-u. Bila je to prva emisija takvog tipa na javnoj televiziji, koja je sadržavala kroniku domaćega šoubiznisa i mondenog života, reportaže s inozemnih priredbi, intervjue s domaćim i stranim estradnim, glumačkim i sportskim zvijezdama. Svilanovi suradnici poput Danijela Despota, Ane Vele i Nensi Proface kasnije su i sami uređivali i vodili slične emisije.

Odlazak na Pink

Željan dokazivanja, ali i privučen dobrom ponudom, Svilan 2004. prelazi na Novu TV, gdje uređuje Red Carpet, emisiju koja je tijekom godina postala jedna od najgledanijih i najprepoznatljivijih emisija Nove TV, a iz nje su također proizašla prepoznatljiva TV lica. Svilan je zatim postao i direktor programa, no ta ga je funkcija kasnije koštala i posla na Novoj TV. Na suđenju koje je trajalo pune tri godine lani je presudom Vrhovnog suda presuđeno da je Svilan primio 67.500 eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV.

Prije četiri godine na poziv medijskog magnata Željka Mitrovića otišao je u Beograd i postao direktor programa Pink televizije. Dvije godine radio je i kao programski konzultant direktorice televizije B92, lani je radio i kao savjetnik RTL-a. Bio je u braku s akademskom slikaricom Ellom Svalinom s kojom se razveo, a s kojom je dobio 28-godišnju kćer Galu. Posljednjih godina bio je u vezi sa Silvom Mustapić.

>>Umro Siniša Svilan!

Ključne riječi

Komentara 6

OX
oxymoron
19:33 30.06.2016.

Bio je otac shunda, estradizacije svega i svacega, snizavanja kriterija, neprofesionalnosti pa sve do korupcije i kriminala. O mrtvima sve najbolje, ali nedjela ostaju. Pocivao umiru.

NA
napokonLjeto
10:15 01.07.2016.

Mitrovic mora hitno dilera promjenit.

FI
fijaker
11:18 01.07.2016.

Umro čovjek, pokoj mu duši... ALI naslov članka je čista glupost. Čemu takvo veličanje koje nema veze s vezom???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije