Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Crno-bijeli svijet'

Od mraka na Kosovu do mijenjanja plaća u marke

Crno-bijeli svijet
Foto: HRT
1/4
29.09.2016.
u 10:15

Epizoda počinje prisjećanjem na ove mračne događaje, a nastavlja se već ustaljenim redanjem ljubavno-humorističnih minijatura, garniranih pojavljivanjem nekih stvarnih osoba

Druga sezona popularne serije HTV-a počinje 7. listopada na Prvom programu u udarnom terminu, a sudeći po prvoj epizodi koju smo pogledali, redatelj i scenarist Goran Kulenović sa suradnicima je podignuo letvicu na produkcijskoj i scenarističkoj razini.

Doduše, Kulenović ima dobru bazu u turbulentnim događajima koji su se početkom 80-ih godina prošlog stoljeća odvijali u bivšoj državi. Tako prva epizoda koja nosi naslov “Ne pitaj za mene”, po velikom hitu grupe Patrola, počinje u proljeće 1981. godine.

Đermano Kurtela zvani Žungul (Slavko Sobin) na odsluženju je vojnog roka na Kosovu, baš u vrijeme velikih nemira i pobune albanskog stanovništva. Kao što je dobro poznato, vojska je silom ugušila prosvjede, a Žungul strahuje da će i njega poslati na civile. Zbog toga otkazuje poslušnost starijem vodniku (Đorđe Kukuljica) i kapetanu (Joško Ševo). Završi u pritvoru, a ne može ga spasiti ni njegov otac major Kurtela (Stojan Matavulj). Čini se da mu je jedini spas njegov prijatelj Voljen Kipčić Kipo (Filip Riđički), koji se odlučuje na put na Kosovo da bi ga “vratio u život”.

Alma Prica na prijemnom

Epizoda počinje prisjećanjem na ove mračne događaje, a nastavlja se već ustaljenim redanjem ljubavno-humorističnih minijatura, garniranih pojavljivanjem nekih stvarnih osoba. Tako Una Miličević (Kaja Šišmanović) ide na prijemni ispit na Akademiju dramskih umjetnosti, na kojem podbaci. Nakon što je komisija prekine, sljedeća kandidatkinja je nitko drugi nego mlada Alma Prica (Andrea Perković), koja je recitirala “Balade Petrice Kerempuha”.

Kulenović nas duhovito podsjeća da su u “samoupravnim poduzećima” direktori bili bogovi i batine koji su nerijetko imali ljubavnice među svojim tajnicama. Tako Jura Kipčić (Sreten Mokrović), čija je perika postojana i u ovoj sezoni, očijuka s tajnicom (Nera Stipičević), a zamalo ga uhvati supruga Jagoda (Anica Dobra). Kulenović nas je podsjetio i na probleme s inflacijom pa smo mogli vidjeti kako Kseniju Kipčić (Jelena Miholjević) opljačkaju nakon što je plaću koju je dobila u “konjima” (novčanice od 100 dinara, op. a.) pokušala zamijeniti njemačkim markama.

Mlađeg je Kipčića, Kipova brata Žaca (Karlo Maloča), pubertet potpuno obuzeo pa smišlja razne načine kako da dođe do svoje djevojke Lade (Lucia Stefania Glavich Mandarić) koja se skriva od strogih roditelja. Zanimljivo je da je u prvoj epizodi Kipo malo po strani, no on se na kraju epizode u kultnom Lapu susreće s neizbježnom Marinom (Sara Stanić) pa je za očekivati da će u idućim epizodama među njima ponovno biti burno.

Realistični kostimi i frizure

Pohvalno je što se u ovoj sezoni, čini se, više poradilo na istraživanju pa će dežurni kritičari teško pronaći poneku grešku oko datuma izlaska nekih pjesama, izgleda albuma ili ostalih faktografskih grešaka kakvih je bilo u prvoj sezoni. U prvoj smo epizodi tako slušali pjesme Aerodroma, Lačnog Franza te Filma, čija se “Neprilagođen” odlično provlači kao tema pred kraj prve epizode.

Kamera izgleda bolje nego u prvoj sezoni, a ponovno oduševljavaju i realistični kostimi i frizure kakve su se u Jugoslaviji nosile prije 35 godina. Iskreno, veseli nas povratak “Crno-bijelog svijeta” na male ekrane jer smo uvjereni da će i druga sezona biti rado gledana.

Starijima će unijeti dašak nostalgije za glazbom, omiljenim zagrebačkim okupljalištima i nekim drugim događajima, a mlađi će imati jedinstven uvid u doba kada se plaća dobivala u gotovini i kada je njemačka marka bila je “najsigurnije sredstvo štednje”. Jedino nam je krivo što prema ovoj seriji izgleda kao da Azra nije ni postojala početkom 80-ih. Ali znamo kakav je Johnny Štulić...

>> Počinje najveći televizijski maraton: 300 sati animirane obitelji koju smo zavoljeli

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije