Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alkemija Balkana na malim ekranima

Obišao 50 hrvatskih gradova i sela: Hrvatska kroz Milićev kadar

goran milić
Foto: Al Jazeera
1/4
05.03.2015.
u 15:49

Emisija se emitira četvrtkom u 21.30 sati na Al Jazeeri i SPTV-u

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, redatelj Rajko Grlić, direktor Zagreb Film Festivala i vlasnik kultnog zagrebačkog kina Europa Boris T. Matić, svjetski poznata sopranistica Lana Kos... Plejadu poznatih osoba iz političkog i društvenog života okupio je oko sebe neponovljivi Goran Milić. Goran Milić prije više od četiri godine otišao je s HTV-a u Sarajevo na televiziju Al Jazeera, za koju je napravio serijal od 15 polusatnih emisija Alkemija Balkana – Hrvatska koje se mogu pogledati četvrtkom u 21.30 sati na Al Jazeeri i SPTV-u.

Problem Balkana

– Unaprijed sam znao da će naslov serijala „Alkemija Balkana – Hrvatska" potaknuti reakcije poput „Zašto Balkana?" „Zar je, prema tebi, Hrvatska na Balkanu?" „Pogledaj kartu, Miliću, Balkan je Srbija, Bosna i Bugarska, Hrvatska je Mitteleuropa, Hrvatska je mediteranska, srednjoeuropska, zapadna država...

Pozitivne priče

Priče su sve osim balkanske, kaže legendarna TV osoba koja u serijalu istražuje pojam balkanstva i hrvatstva. No, osim tih težih tema, ima i lakših. Milić nas vodi u Osijek u posjet obitelji koja je, kaže, došla do 11 vlastitih zrakoplova.

– Otac pilotira i zaprašuje gradove protiv komaraca. Jedan sin vodi pilotsku školu. Drugi sin drži pogon za tehničko održavanje zrakoplova. Majka i kći imaju tvornicu namještaja po narudžbi. Svi rade, svi rade više nego što bi ljudi pomislili – najavljuje ističući priče o domaćem uspjehu. S TV ekipom posjetio je i tvornicu cipela Borovo, ali i pogon u kojem se izrađuju naši domaći, "made in Croatia" patrolni čamci.

– Sve u svemu, preporučujem. Odlično snimljeno s kopna, iz zraka, iz automobila, ispod mora, raznovrsne teme, stotinu sugovornika, 50 gradova i sela, ozbiljne i šaljive priče. Baš smo si dali truda – kaže Milić.

>>Goran Milić snimio emisiju u požeškoj Poljoprivrednoj TV

>>Goran Milić: Razbijam stereotipe o BiH kao crnoj rupi

Komentara 9

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
16:25 05.03.2015.

Cijenim gospodina Milića ali kako bi Srbijanci rekli "ne talasaj" tako i gospodin Milić nije htio "talasati" s nazivom emisije te nas je još jednom podsjetio na jednu zanimljivu karakteristiku u Hrvata. Hrvati se uvijek podređuju i umiljavaju drugim narodimaa bilo nekome krivu ili pravo. Ako Srbijanci kažu da smo na Balkanu onda smo na Balkanu. Oni znaju gdje smo mi bolje nego mi sami. Nitko ne osporava činjenicu da su Hrvati primali utjecaje od susjednih naroda i utjecali na susjedne narode ali kad bi proveli istraživanje s time da skupinu japanskih turista koji misle da je Balkan isto što i baklava te ih odvedemo gradove Niš, Leskovac ili Sofiju pa ih nakon toga dovedemo u Zagreb, Split ili Dubrovnik i pitamo za dojmove i razlike sasvim sigurno bi i Japanci shvatili da ima malo toga zajedničkog među ovim gradovima. Sasvim sam siguran da mi sve to vrlo dobro znamo ali opet čemu "talasati" jer ako nam godinama političari serviraju pojam kao "zapadni Balkan" koji je logičan koliko je logičan sjeverni ili južni Balkan onda ne treba ništa zamjeriti gospodinu Miliću koji je sasvim sigurno lijepo predstavio Hrvatsku gledateljima diljem Srbije.

JR
Jean Renault
16:23 05.03.2015.

Dio Dalmacije i jest na Balkanu to se učilo i iz zemljopisa iako je sam pojam Balkan nejasan jer pravi Balkan sus amo Grčka Makedonija i dio Bugarske i Albanija sve sjevernije trebala bi bit središnja Europa. Medjutim inozemni mediji, analitičari i sl. uče djecu i narod na zapadu godinama da je Balkan sve do Slovenije, dakle uključujući i nju samu.

PR
previja96
16:18 05.03.2015.

zašto Balkan u naslovu? - zbog bratstva i jedinstva, eto zašto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije