Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igra prijestolja

Biskupija zabranila scene golotinje u dubrovačkoj katedrali

cersei
Foto: Youtube Screenshot
1/3
26.08.2014.
u 13:21

Iz Dubrovačke biskupije navode kako nisu zabranili snimanje scena na prostoru nad kojim nemaju ingerencija

Snimanje pete sezone serije ''Igra prijestolja'' u Dubrovniku naišlo je na zapreku. Produkcijskoj kući HBO navodno je zabranjeno snimanje scene u kojoj osramoćena kraljica Cersei, to jest glumica Lena Headey gola šeće Stradunom, prije čega bi trebala izići iz dubrovačke katedrale.

Kako javlja portal TMZ, filmska komisija odbila je HBO-u izdati dopuštenje za snimanje sporne scene s obzirom na to da crkva ima ''strogu politiku'' kad je riječ o javnom pokazivanju golotinje.

Producenti ne mogu odustati od scene jer je ona ključna za razvoj radnje pa se pretpostavlja da će potražiti drugu lokaciju.

Iz Dubrovačke biskupije javljaju kako nisu dopustili samo snimanje scene u kojoj gola ženska osoba izlazi iz dubrovačke katedrale, a ''što je u skladu s normama kršćanskog morala i osnovne pristojnosti''.

– Kao što se, vjerojatno, ne bi dopustilo snimanje takve scene ni u katedralama u Londonu ili Washingtonu, odnosno u kraljičinim rezidencijama ili u Bijeloj kući. Taj povijesni dubrovački prostor ima svoju duhovnu dimenziju. Tu se i danas slavi misa na blagdan tisućljetnog zaštitnika Dubrovnika sv. Vlaha, što je vrhunac proslave njezinog Parca. Odatle polaze i vraćaju se procesije, među kojima je i veličanstvena procesija sv. Vlaha koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske nematerijalne kulturne baštine. S punim pravom građani Dubrovnika mogli bi postaviti pitanje zašto je Crkva dopustila krajnje profaniranje tog prostora? Za one kojima nije poznato – stanovnici Dubrovnika prema Gradu njeguju posebnu ljubav i pijetet. Nećete ih vidjeti kako neobučeni prolaze svojim Gradom ni da hodaju u kupaćim kostimima po Gradu u vrijeme povratka s kupanja. Takvo ponašanje jednostavno je izraz dobrog odgoja, poštovanja povijesnog prostora i svega onoga što su im u baštinu ostavili njihovi pređi. (To, naravno, ne znači da ne prate modne trendove), navodi se u komentaru Dubrovačke biskupije.

Iz Biskupije navode kako nisu zabranili snimanje scena na prostoru nad kojim nemaju ingerencija.

>> J. J. Murphy umro samo 4 dana nakon početka snimanja 'Igre prijestolja'

Komentara 38

KG
kg
11:27 26.08.2014.

Za one koji nisu pročitali puni članak problem je u dijelu scene u kojem glumica izlazi iz crkve svetog Nikole gola. Dakle Crkva ne dopušta snimanje gole glumice u sakralnom objektu, nigdje se ne brani snimanje na Stradunu nego u crkvi.

Avatar Jure_Trupina
Jure_Trupina
09:31 26.08.2014.

Evo da preduhitrim dežurne pljuvače. Svjetonazor Crkve i crkvena kultura je starija i društveno važnija nego nekakva pop kultura, snimanje serija i sl. Crkva ne odstupa od svojih stavova i zato je ozbiljna organizacija koja postoji 2 milenija, a ovi će trajati dok su SAD uspješne. Nikome normalno ne smetaju ovi ljudi koji snimaju, dobrodošli su, ali neće se Crkva koja je tu tisućama godina povijati njima i mijenjati stavove.

DU
Deleted user
09:29 26.08.2014.

Kakve veze sad ima crkva sa ovom scenom na Stradunu. Što je tolika uzbuna među ljevičarima i za ovo je kriv biskup Ivas ili neki drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije