Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Elena Jurić

Natjecateljica 'MasterChefa': Ne znam držati jezik za zubima, ali to je dio mog karaktera

15.05.2015., Split - Elena Juric, natjecateljica u Masterchefu.  Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/6
22.05.2015.
u 21:00

Simpatična Splićanka iz MasterChefa u kuhanje se zaljubila kao srednjoškolka, a danas je prava majstorica u pripremanju delicija za svog zaručnika

Volim jesti, kuhati, istraživati nova jela i hraniti njima svoju obitelj i prijatelje. Isto tako, pratim sve moguće strane i domaće kulinarske emisije od kojih mi je MasterChef najzanimljiviji upravo zato što u njemu sudjeluju kuhari amateri – kaže Elena Jurić, 29-godišnja Splićanka koju gledamo kao natjecateljicu u kulinarskom showu Nove TV. Na natjecanje se prijavila na nagovor prijateljica.

– Jedne zimske večeri iz šale sam ispunila prijavnicu i, iskreno, mislila sam da to zapravo nitko neće pročitati – kaže nam simpatična Elena. U početku je članove žirija Dina Galvagna, Radovana Marčića i Andreja Barbierija izluđivala svojim (ne)dekoracijama tanjura, ali nakon kritika, Elena to uspješno popravlja.

– Nisam nikada previše računa vodila o izgledu tanjura, tako da sad, vođena kritikama iz showa, istražujem načine slaganja namirnica kako bi tanjur izgledao lijepo i smisleno – govori Elena. Žiriju ne zamjera komentare koje nije uvijek bilo ugodno čuti.

Oblizivala posude od kreme

– U trenutku reagiraš onako kako se osjećaš, ali smatram da apsolutno ništa nije krivo rečeno. Inače sam jako emotivna, a pogotovo kad se radi o nečemu do čega mi je jako stalo pa me nezadovoljstvo vlastitim performansom lako rasplače. Još ako opaki žiri sastavljen od kulinarskih eksperata pokaže svoje nezadovoljstvo, suze krenu teći nemilice – iskreno će Splićanka. No onoliko koliko su članovi žirija komentirali njezina jela, toliko se Elena nije libila njima reći svoje mišljenje. Njezina se drskost, kaže, krivo tumačila. Naime, u jednoj epizodi Elena je Dinu objašnjavala od čega je napravila kolač, a kada ju je on upitao: "Zašto?", ona je pomalo drsko odgovorila: "Što zašto?"

– Uopće nisam čula Dinino pitanje, a kako sam bila zamišljena, samo sam ispucala "Što zašto?" Istina je da katkad ne razmišljam kako formuliram izjave, što se može protumačiti kao da ne znam držati jezik za zubima. Često sam imala problema zbog toga u životu, ali to je dio mog karaktera, baš kao i plakanje – objašnjava Elena.

Pa koliko god da je Dino kritizira, stvara se dojam da upravo nju najviše favorizira. Elena se s tim ne slaže.

– Možda je očekivao više od mene, možda je smatrao da mogu i znam više i bolje nego što sam pokazivala. Od svih je htio više, donio nam je svoje knjige da ih proučavamo, da se inspiriramo. Čak je jednom prilikom došao s papirom na koji je za svakog od nas napisao neke smjernice, što misli da trebamo raditi i na koji način. Odnos nas natjecatelja prema njemu je bio, rekla bih, kao odnos studenata prema profesoru – kaže Elena.

Kuhače se ozbiljnije primila pred kraj srednje škole, a prije toga je uvijek gledala majku kako kuha.

– Prva su jela bila jednostavne lešade i tjestenine, a od slatkog palačinke. Mama jako lijepo kuha i od malih nogu sam joj visjela za vratom i gledala što radi, lizala kremu iz posuda... – prisjeća se Splićanka koja nije nimalo izbirljiva kada je odabir jela u pitanju.

– Obožavam hranu, a najdraže jelo mijenja se tjedno. Zapravo nije stvar u jelu, već u namirnici. Kad mi je jedna namirnica hit, konzumiram je dok mi ne dosadi. Onda uslijedi kratak period zasićenja, dok ne uzmem s police neku drugu namirnicu koja će biti na meniju sljedećih tjedan-dva. I tako u krug – kaže Elena i otkriva da najviše voli kuhati svom zaručniku s kojim je u vezi već pet godina, a netom prije ulaska u Masterchef su se zaručili.

– On voli jesti kao i ja i uvijek je spreman za jelo, što znači da ja uvijek imam priliku kuhati, a pritom će on pojesti sve što napravim. Vrlo je zahvalan kušač – otkriva Elena. Na pitanje ide li ljubav kroz želudac, mlada kuharica odgovara da u to nije sigurna, ali da ona ljubav bez hrane ne može zamisliti.

Osim prema hrani, ljubav njeguje i prema umjetnosti koju je zavoljela još u srednjoj školi. Povijest umjetnosti bio joj je najdraži i najlakši predmet pa je upis na Umjetničku akademiju, odsjek za konzervaciju-restauraciju, bio logičan izbor. Elena radi u svojoj radionici, a kao i većinu umjetnika, i nju muči stav da je umjetnost više hobi nego zanimanje od kojeg bi trebalo živjeti.

Zaljubljena u folklor i trčanje

– Rad i trud su ono što čini razliku. Veliki je problem to što je struka i nakon 25 godina postojanja triju fakulteta za školovanje restauratora još uvijek u povojima, što se restauracijom još uvijek može baviti bilo tko. Kad sam izašla s fakulteta i kad sam vidjela da me posao ne čeka, nego da ga moram iskopati, bilo je jako teško. Danas uživam s kolegicom u našoj maloj radionici, iako je posao vrlo zahtijevan. Osim što moraš biti vrstan kipar, slikar, kemičar, fizičar, moraš bit sam svoj šef, računovođa, knjigovođa... Na sreću, dobro surađujem s kolegama, međusobno si pomažemo savjetima, materijalima, uskačemo kako kome treba – ističe Elena, koja u pretrpanom rasporedu uspijeva naći vremena i za svoje hobije.

– U slobodno vrijeme volim ništa ne raditi. Ležati na kauču i gledati serije. Sve ostalo vrijeme provodim na folkloru, na nekom treningu, trenutačno je to cross fit i trčanje. Obožavam ići na selo, u Prominu, ljeta ne mogu zamisliti bez boravka na otoku, u Malom Ižu. Kad je lijepo vrijeme, planinarim ili jednostavno popijem kavu na suncu. A obožavam i putovati.

>>Dvostruko iznenađenje za TOP 6 natjecatelja Masterchef kuhinje

Komentara 2

MA
maliMalecki
22:18 22.05.2015.

Simpa:-)

EA
ex_animo
01:55 26.05.2015.

Ma ona je meni takva kraljica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije