Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serija Crno-bijeli svijet

Instant-revolt gledatelja koji su imali prevelika očekivanja

Crno bijeli svijet
Foto: Privatni arhiv
1/4
03.03.2015.
u 13:56

Društvene mreže pune su kritika nakon prikazane prve epizode

Sinoć je na HTV-u premijerno prikazana prva epizoda dramske serije "Crno-bijeli svijet" koju je producirao Interfilm, a autorski je potpisuje Goran Kulenović.

Ista ekipa prije deset godina predstavila nam je prvi domaći sitcom, hvaljene "Bitange i princeze" koje su potrajale punih pet sezona, što je bilo dovoljno da potakne velika očekivanja i od njihova novog projekta.

Ukočen ansambl

Uzbuđenju je doprinijela i činjenica da je radnja "Crno-bijelog svijeta" smještena u osamdesete, koje mnogi smatraju nepremašenim vremenom bezbrižnosti i kreativnih vrhunaca, a obećavajuće je zvučao i angažman koscenarista Igora Mirkovića, čije je "Sretno dijete" do danas jedini suvisli dokumentarac o rock kulturi tog perioda.

Iščekivanje je doseglo vrhunac tijekom pretpremijerne projekcije prve tri epizode u zagrebačkom kinu Europa, nakon koje se razglasilo da se radi o najzanimljivijoj dramskoj seriji u novijoj povijesti HTV-a. U takvoj atmosferi sinoć je emitiran prvi nastavak, kojeg su sudeći po instant-revoltu na internetskim forumima i društvenim mrežama očito pojela prevelika očekivanja.

Dok se mnogi natječu u pljuvanju po "Crno-bijelom svijetu", treba podsjetiti da je dosad prikazana samo jedna jedina epizoda, na temelju koje je teško suditi o čitavoj seriji.

Za one koji su je propustili, radnja počinje na Silvestrovo 1979. godine, kada upoznajemo ročnika Kipa (vrlo dobar Filip Riđički), njegovu obitelj i prijatelje. Glumački ansambl još uvijek je pomalo ukočen, no većina glavnih uloga dobro je sjela: mladi Karlo Maloča uvjerljiv je kao Kipov mlađi brat Žac, Jelena Miholjević, Sreten Mokrović, Franjo Kuhar i (pogotovo!) Anica Dobra očito će solidno funkcionirati kao roditeljski četverac, a potencijalna romansa između Kipa i Marine koju tumači odlična Sara Stanić mogla bi postati jedan od onih odnosa za koje pred TV ekranom navija cijela obitelj.

Odličan soundtrack

Jedan od očekivano najjačih elemenata serije odličan je soundtrack, a zgodno je među sporednim likovima prepoznati buduće protagoniste rock scene poput Davora Gopca, koji se pojavljuje već u prvoj epizodi. Inače, "Crno-bijeli svijet" vrvi povijesno-kulturnim referencama, od vijesti o Titovoj hospitalizaciji, preko Minimaksova novogodišnjeg programa do tek objavljenih albuma novovalnih bendova, što na trenutke čak prerasta u bespotrebno inzistiranje, a nastojanje da nam što detaljnije približe epohu završilo je i u nekoliko nelogičnosti, od gustih zulufa s kojima Kipo dolazi na dopust iz JNA do Rubikove kocke koju dobiva Žac, a koja je to ime dobila tek 1980. godine. No usprkos pomalo škripavom startu, "Crno-bijeli svijet" još uvijek ima potencijala izrasti u kvalitetnu dramsku seriju. A posebnu pohvalu zaslužuje odluka da se sve epizode emitiraju i u verzijama za osobe oštećenog vida i sluha.

>>Prikazana prva epizoda serije 'Crno-bijeli svijet', hoćete li nastaviti s gledanjem?

 

Komentara 42

OB
ObrenM
14:37 03.03.2015.

Sama visednevna najava serije je izazivala revolt kod gledatelja.Nepotrebna dosadna reklama propalog uratka je stvorila kod gledatelja razlog velebnog ocekivanja.Osobno sam na polovini epizode promijenio kanal.Sto gledatelji mogu poduzeti protiv ovakovog terora Tv vrhuske.U isto vrijeme i pored prosvjeda gledatelja ukida se popularna emisija"Sto vas zulja".Njeno emitiranje bilo je sa minimalnim troskovima,a obzirom na neiscrpnu problematiku zakidanja malog covjeka bilo je nemoguce dobiti ukljucenje u emisiju.Jos je skandaloznije opravdanje urednistva Htv-a.Receno je,da se emisija ukida radi velikih troskova i male gledanosti.Kao slag dodje ovaj neuspijeh od serije u koji je ulupano 12 milijuna kuna.Produljenje Tv dnevnika na nategnutih sat vremena je takodjer promasaj tim vise,da se dnevnik od slijedeceg u tom danu razlikuje max.10%.Jedino dobro su napravili skrbeci za osobe ostecenih osjetila.

Avatar alien79
alien79
14:20 03.03.2015.

Ima potencijala izrasti u kvalitetnu seriju??? Štovana gospođo demantiraju vas brojevi, btw ako je jedan od najjačih elemenata serije odličan soundtrack onda stvarno...

MA
Manolo46
14:34 03.03.2015.

Kaže u članku "Uzbuđenju je doprinijela i činjenica da je radnja "Crno bijelog svijeta" smještena u osamdesete, koje mnogi smatraju nepremašenim vremenom bezbrižnosti i kreativnih vrhunaca". Merne zanima jesu li ti koji to smatraju ikad čuli za činjenicu da su u tim 2bezbrižnim" osamdesetima Franjo Tuđman i Vlado Gotovac robijali teške robije samo zato jer su se usudili izreći svoje mišljenje koje nije bilo na "liniji partije". To je bio jedan totalitarni sistem u kojem su ljudi slani u Lepoglavu i Gradišku samo zato jer su imali svoje mišljenje, i samo bezočni falsifikatori poput Igora Mirkovića mogu to stvari prešućivati i falsificirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije