Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vraća se 'otvoreno'

Ideja je da sve bude nabijeno i da emisija završi kad je najbolje

SPECIJAL EKRAN  15.09.2014., Zagreb - Voditelji HTV-ove emisije Otvoreno, Domagoj Novokmet i Mislav Togonal. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/3
19.09.2014.
u 17:00

Voditelji Mislav Togonal i Domagoj Novokmet u unakrsnom ispitivanju govore zašto emisiji nisu mijenjali ime te što misle o bivšoj voditeljici Hloverki Novak Srzić

Otvoreno, zatvoreno, otvoreno. Tri su to dosadašnje faze HTV-ove emisije Otvoreno, u kojoj se s gostima u studiju pretresala tema dana. Nakon višegodišnje stanke, emisija se nastavila emitirati ovog tjedna po principu: isti program, isto vrijeme, isto ime, donekle različiti voditelji – Mislav Togonal i Domagoj Novokmet. Prvi, povratnik na televiziju, ali i u Otvoreno, i dalje nastavlja paralelno raditi svoje emisije na radiju. A drugi se zbog uskrsavanja Otvorenog, kao jedan od njezinih majstorskih urednika i voditelja oprostio s Hrvatskom uživo.

Napet tempo u 40 minuta

S tim da su zajedno počeli raditi na oživljenoj emisiji koja ima svoju "povijest", nijedan od njih nema problema. Mislav kaže da su postojali različiti prijedlozi imena za novu emisiju, no na kraju su se svi složili da je najbolje – Otvoreno.

– Format nije dramatično mijenjan, ime je brendirano kroz niz godina, ima svoju publiku koja zna što može očekivati navečer na Prvom i mislim da smo dobro odlučili. Novost je kontakt s gledateljima, a odlučili smo i da su četiri gosta sasvim dosta – objašnjava Mislav, dok Domagoj domeće da se pod tim imenom već ustalio format dnevnog političkog talk showa.

– To je ime već postalo simbol pa se Mislavu i meni činilo logično da ga uzmemo. Bježanje od tog imena bilo bi bježanje od nečega što je građanima ušlo u uho. Otvoreno nije vraćeno naprečac. Istraživanje je pokazalo da su gledatelji poželjeli ponovno takvu političku debatu pa je bilo logično pokrenuti je opet – kaže Domagoj. Kada ih pitamo koliko su oni sudjelovali u dotjerivanju koncepta emisije i misle li da su nametnuli prilično naporan tempo jer u 40 minuta treba "ugurati" uvodnu reportažu, četiri gosta, javljanje uživo i komentare gledatelja, Mislav podsjeća da je Otvoreno trajalo jedan sat, što ima svojih prednosti i nedostataka.

– Tjera voditelja da ubrzava goste, reže govor u pola rečenice, preskače neka pitanja. A opet, to ubrzavanje daje dinamiku i dobro je kada gledatelj na kraju pomisli da je vrijeme proletjelo – obrazlaže Mislav, a Domagoj nastavlja kako je ideja Otvorenog da bude nabijeno i da emisija završi kada je najbolje.

– Ideja je da to bude brzih 40 minuta u kojima će sugovornici dati analizu i kontekst onoga o čemu se raspravlja, gdje nećemo gubiti vrijeme na rezimiranje onog što već znamo, nego temu sagledavamo iz novog kuta. Format je podređen događaju koji se prati. Mi ne robujemo formi na način da bi ona smjela utjecati na sadržaj. Smisao emisije je da se u njoj susretnu oni koji odluke donose i oni koji imaju znanje te bi bilo poželjno da utječu na donošenje odluka. No, Otvoreno je tu da se prilagodi onome što obrađuje, stoga je moguće da u emisiji nekad bude i samo jedan gost, ako je on sam po sebi tema dana. Emisija će ispuniti svoj cilj ako se idući dan bude razgovaralo o onome o čemu se govorilo u emisiji. Bitno je da se u emisiji kaže nešto novo o čemu će se sutra razgovarati – ističe Domagoj misiju emisije dodajući da Mislav i on imaju apsolutnu uređivačku slobodu, uz očekivanja nadređenih da beskompromisno poštuju profesionalizam.

Dva muškarca umjesto Hloverke

– A mi na manje od toga ne bismo ni pristali – podcrtava. Odluci da se zbog Otvorenog ugasi Dnevnik 3, obojica nisu sklona. Domagoju je žao jer je ukinut "dobar proizvod", a Mislav kaže da je to prava šteta.

– I ja sam dvije sezone uređivao i vodio Dnevnik 3 kada je pokrenut, a potom je niz godina uspješno funkcionirao kao rekapitulacija dana nakon Otvorenog. Nadam se da će u skoroj budućnosti opet biti tako. To su dvije komplementarne emisije koje imaju svoju publiku i čini mi se da je uloga javne televizije da na svojem glavnom programu ima završnu informativnu emisiju na kraju dana – iznosi Mislav svoj stav. A kako ih se dojmila šala s prezentacije nove sheme kada je rečeno da će Otvoreno raditi njih dvojica jer su se "morala uzeti dva muškarca kako bi se nadomjestila Hloverka"?

– Zaboravili ste da je rečeno "dva stamena muškarca" – smijući se odmah nas ispravlja Domagoj dodajući da je cijela prezentacija rađena tako da su sve doskočice pogodile bit jer se publika dobro zabavila, dok je Mislav Hloverki posvetio pravu odu: – Ni stotinu muškaraca nije dovoljno da nadomjesti Hloverku. Ona je voditeljica posebne karizme i nitko prema njezinu stilu nije ravnodušan.

>>Domagoj Novokmet: U novom "Otvorenom" bit će nam najvažnije dobro odraditi goruće teme

Komentara 4

Avatar Nomi
Nomi
17:57 19.09.2014.

Da emisija završi kad je najbolje? Ok, onda će završiti prije početka.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
18:18 19.09.2014.

Nisu loši, ali Togonal je malo uspavan i plaši se crvenima postavljati neugodna pitanja... valjda misli da će crvena klika ostati još dugo na Pantovčaku i u Vladi... Ipak je Hloverka br. 1 HTV-a!

CA
Cafa
18:02 19.09.2014.

Vas dvojica možete samo zvati u goste Dr.Phila i Dr.Oza. Možda da se pojavi i Oprah. Ne zovite nikoga opasnijeg od njih. Dr.Oz zna nezgodno odbrusiti pa pripazite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije