Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stalno ih ispituju

Kako najbolje preživjeti ove vrućine, po receptu vodećih meteorologa

03.07.2013., Zagreb - Zagrebacki meteorolog Zoran Vakula prosetao je Gornjim gradom.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
18.07.2015.
u 12:00

... a kad ništa ne pomaže, smočite ruke do ramena i osvježite se kad sunce upeče Poznata lica s malih ekrana rado će gradsku vrevu zamijeniti morskim žalom

Paklene vrućine ovih su dana zahvatile sve krajeve Lijepe Naše, a kako preživjeti kad se temperatura popne i preko 40 Celzijevih stupnjeva, upitali smo vodeće domaće meteorologe.

– Drž'te se hladovine i pijte dosta tekućine – savjetuje nam HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. Za toplinski val ne priprema se posebno, ali zato iz rukava sipa savjete kako se obraniti od vrućine na vrućem gradskom asfaltu.

Sa suncem oprezno

– Ako možete, ne izlažite se suncu između 11 i 17 sati. Nastojte obavljati poslove u ranim jutarnjim satima, kada je dobro, i provjetravati stanove i kuće, a poslije pak sve dobro zatvoriti kako vrućina ne bi ulazila u domove – kaže Vakula koji će i ovo ljeto na Brodu kulture voditi Meteoćakule, a kad stigne, odmarat će se u hladu uz dobru knjigu i ledeni napitak, dok će mu supruga dodavati kremu za sunčanje. Sunca se kloni meteorologinja N1 televizije Dunja Mazzocco Drvar.

– Kad se vratim u Zagreb s godišnjeg, redovito slušam pitanja tipa: "Zar ti nisi bila na moru?" – kaže nam kroz smijeh pa dodaje kako i dijete odgaja da se brine o zaštiti od jakoga sunca.

– Ona dolazi s mora preplanula, ja samo s pjegicama – kaže Mazzocco Drvar, koja je godinama ljetovala na Krku, a sad bi radije skoknula na planine, no na to još samo mora nagovoriti kćerkicu. Spas od vrućina meteorolog Nove TV Dario Brzoja potražit će Zadru, a čitateljima otkriva zanimljiv trik:

– Kad ništa ne pomaže, pokušajte smočiti ruke sve do ramena, meni je to u doba studiranja, učenja i života u neklimatiziranom stanu znalo spasiti produktivnost. Njegova kolegica s Nove TV Damjana Ćurkov ovog će ljeta na nekoliko dana "pobjeći" u rodna Kaštela i uživati u plivanju, a savjetuje uz visoke temperature nositi što laganiju odjeću i zaštititi se kremom za sunčanje.

Ona koristi faktor 30, a na plažu ide rano ujutro. Ako je cijeli dan na plaži, obavezno se drži hlada. I RTL-ov meteorolog Nikola Vikić Topić savjetuje da je za vrijeme najjačih vrućina najpametnije smanjiti fizičku aktivnost i držati se rashlađenih prostorija, a ljeto će, kaže nam, provesti na biciklu krstareći Lijepom Našom.

Povucite ih za rukav

A imate li možda još pokoje pitanje za naše sugovornike, bez straha ih možete povući za rukav kad ih sljedeći put susretnete na ulici ili u dućanu.

– Samo nas nemojte gađati frapeom, kao u filmu s Nicolasom Cageom – poručuje N. Vikić Topić.

>> Zgodna Donna Vekić privukla pozornost seksi fotografijom

Komentara 3

BU
bugatti
14:50 18.07.2015.

Ja vjerujem samo Vakuli i ponekad Tei Blazevic !

AN
Android
14:34 18.07.2015.

Probrane izjave iz Alana Forda!

DH
dalibor.hren
11:48 19.07.2015.

Najbolje se zatvoriti u vinski podrum (16 celzijevaca) i svako malo kontrolirati temperaturu tekućine u bačvama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije