Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slušaj kako zemlja diše

HRT i Ministarstvo obrazovanja biraju najljepši školski vrt!

Najljepši vrt
Foto: Privatni album
1/4
29.05.2015.
u 15:08

Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta pozivaju sve osnovne i srednje škole te odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Hrvatskoj da se jave na ovogodišnji natječaj za najljepše školske vrtove.

- Projekt je krenuo u ratno-poratnom vremenu 1994. godine kao "Obnova školskih vrtova u Hrvatskoj" s osnovnom idejom da se pomogne djeci, kao i njihovim učiteljima i roditeljima, da u dodiru s prirodom i zemljom što prije zaborave na ratne traume. Istovremeno, upravo uz pomoć najmlađih, željelo se sačuvati bogatu biološku raznolikost Hrvatske, i to tako da u svojemu podneblju, uz savjet stručnjaka u školskom vrtu djeca njeguju autohtone biljne vrste – kaže Lidija Komes, novinarka Obrazovnog i dječjeg programa Hrvatskoga radija te urednica emisije "Slušaj kako zemlja diše". Ona je idejna začetnica cijelog projekta koji je prerastao u državni natječaj Najljepši školski vrtovi u RH.

-Ideju je uz HRT prihvatilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, pa je počela obnova vrtova, uz mnogobrojne stručne seminare o tome kako školski vrt treba izgledati i koji je njegov značaj za očuvanje prirode i za fizičko-psihički razvoj djeteta – ističe Komes. Projekt je 2005. godine osvojio nagradu Europske federacije turističkih novinara za jedinstven ekološko-edukativni pristup mladima.

U jesen, na svečanosti proglašenja pobjednika, koju HRT prenosi na sve kontinente, vrijedne mlade vrtlarice i vrtlare i njihove nastavnike očekuju brojne nagrade, a Lidija Komes poručuje kako i najmanji školski vrt može pobjediti ako je uređen sa znanjem i ljubavlju.

-Školski vrt treba biti učionica na otvorenom, u kojoj učenici teoretska znanja primjenjuju u praksi i uče o ekološkom uzgoju i zaštiti bilja. U školskom vrtu djeca uče voljeti prirodu, uče prepoznavati vrijednost i ljepotu autohtone flore podneblja u kojem žive. "Djeca asfalta" u svojem će školskom vrtu osjetiti kako zemlja diše i kako voljeti i čuvati prirodu, i tome poučiti i svoje starije – kaže urednica Komes.

Članovi Prosudbenog povjerenstva (Ivna Bućan, Astrid Horvat, Dobrila Kraljić, Vesna Cetin Krnjević i Lidija Komes) prošle su godine Zlatnu povelju HRT-a dodijelili pobejdniku za kontinentalnu Hrvatsku, školskom vrtu O.Š. Dragutina Tadiajnovića iz Petrinje. Najljepši vrt primorske Hrvatske za 2014. godinu pripada O.Š. Žrnovnica-Split. Nagrada za kontinuirano lijep okoliš dodijeljena je O.Š. Mikleuš, a najljepši među najmlađima je Dječji vrtić Ivančice iz Ivanca.

Članovi Povjerenstva također su jednoglasno odlučili da se prošlogodišnjem pobjedniku kontinentalne Hrvatske, OŠ „Antun i Stjepan Radić“ iz Gunje ponovno dodjeli Zlatna povelja HRT-a za najljepši školski vrt u 2013. godini, budući da je njihovu originalnu povelju odnijela poplava. Povjerenstvo je posebno pohvalilo ovu školu zato što su uz goleme napore, dva-tri mjeseca nakon poplave uspjeli obnoviti svoj školski vrt tako da je postao cvjetni signal svima da se vrate u Gunju, a djeca su krenula na nastavu u isto vrijeme kao i svi učenici u Hrvatskoj.

Dakle, nije ostalo još puno vremena!. Tri fotografije na CD-u i kratak opis svog školskog vrta pošaljite do 30.svibnja na adresu:

Za najljepši školski vrt

Emisija „Slušaj kako zemlja diše“

Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3

10 000 Zagreb

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije