Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hloverka Novak-Srzić

U Mostaru živim sama, kao prava gastarbajterica

BiH; 17.03.16. Mostar; glavna urednica Hloverka Novak Srzić, Snimio:Stole Lasic
Foto: Stole Lasić
1/2
21.03.2016.
u 20:08

Govori nam da je lijepo primljena i potpuno ispunjena novim poslom i izazovima koje nosi sa sobom

Nekoć udarna perjanica Hrvatske televizije i Nove TV Hloverka Novak-Srzić, nakon otkaza u matičnoj kući i gotovo jednogodišnje stanke, odlučila se za novi početak. Na poziv vodstva Naše TV, koju su nedavno pokrenuli hercegovački poduzetnici, njih 55, da obuči mladi kadar, Hloverka se rado odazvala i, evo već šest mjeseci živi Mostaru, gdje je i sjedište te televizije.

Govori nam da je lijepo primljena i potpuno ispunjena novim poslom i izazovima koje nosi sa sobom. U Mostaru živi sama, onako gastarbajterski.

– Da, ovo je moj novi početak. Odlazim ujutro rano na posao, a vratim se kasno navečer, u taj iznajmljeni stan. U Hercegovini sam izvanredno primljena, ljubazni su prema meni. Hercegovina je prelijepa a nije daleko od moje Makarske. Zovu me iz Zagreba i Dalmacije, stalno sam na viberu, pitaju me gdje me mogu gledati. Kažem im da ćemo se u Hrvatskoj početi emitirati tek za 20-ak dana preko kabelske – zadovoljno će Hloverka, koja s majčine strane također vuče hercegovačko podrijetlo.

Radili su puno gore stvari

Na Našoj TV je glavna urednica, vodi mladi tim i većinu vremena provodi iza kamere, no uskoro planira raditi po jedan intervju, jer se zaželjela voditeljskog posla. Tijekom razgovora se nije dalo primijetiti da je slomljena ili ogorčena, s obzirom na sve ono kroz što je prošla u posljednje vrijeme nakon što je brutalno izbačena s HRT-a. Dapače. Iz svega je, doima se, izašla puno jača. Ali kad se spomene ime jednog čovjeka – Gorana Radmana – ne može se suzdržati. 

Goran Radman htio me poniziti i slomiti. Međutim, nije uspio u svome naumu. Dao mi je još više snage. I nisam samo ja njegova žrtva, govorim uime svih zaposlenika koji su trpjeli mobing s njegove strane. Narod bi rekao – bilo i više se nikad ne ponovilo. Radman je vratio HRT 20 godina unazad u svakom smislu i od toga će se dugo oporavljati. Odgovornima za to smatram Ivu Josipovića i Zorana Milanovića koji su na partijski način osvajali HRT. Vidim danas da se žale, pišu pisma europskom Vijeću za elektroničke medije, a radili su puno gore stvari – govori Hloverka. O aktualnim promjenama na HRT-u i svojem mogućem povratku nada se da neće biti u stilu “sjaši Kurta da uzjaše Murta”.

Nada se da će doći do promjena i u programskom i u poslovnom smislu te u podizanju profesionalnih standarda i da će dosadašnju podobnost zamijeniti stručnost. S HRT-om vodi sudski spor i kako sud odluči tako će se i ponašati.

– Mogu slobodno govoriti o svemu. Izašla sam na novinarsko tržište i našla svoje mjesto pod suncem. A ove neke doskorašnje urednike s HRT-a ja recimo nikad ne bih primila ni ovdje na ovu tzv. malu Našu televiziju jer su jednostavno poluobrazovani, polupismeni i uglavnom su političkom linijom došli do tih mjesta i domogli se visokih plaća. Samo se nadam da se Božu Petrova neće morati pitati tko je dobar i podoban za HRT. Čujem da Petrov ureduje po HRT-u, a kako sam s njim imala jednu polemiku jer sam kao novinarka propitivala što je to Božo Petrov kao nacionalni spasitelj napravio u Metkoviću, mislim da on ne bi bio za to da se ja vratim na HRT – kaže kroz smijeh.

Dok otpozdravlja svojoj mladoj ekipi, prisjeća se svojih novinarskih početaka i kako je zanat pekla na Radiju 101. Od mlade novinarke koja je rušila komunistički režim, veselila se padu Berlinskog zida, priželjkivala pluralizam, demokraciju i hrvatsku državu, u neovisnoj je državi, kako su neki govorili, postala “tuđmanovka”, žigosana je kao režimska novinarka koju su na kraju izbacili na ulicu.

– A primjerice Mirjana Rakić koja je radila za Centralni komitet i neke druge službe bivšega režima, za razliku od mene, postala je ugledna profesionalna novinarka slobodarskih načela. Nju su partijski kadrovi u novinarstvu prometnuli u građanskog liberala, a mene u ognjištara.

Na našu primjedbu da je i sama bila vlasnica crvene knjižice, kaže da je to bila njezina greška i da se zbog toga kaje.

– Jesam, bila sam u partiji, u 3. razredu gimnazije moja cijela ekipa otišla je u partiju, čak sam tada izgubila jednoga udvarača jer sam se slikala s crvenim karanfilom. Ali sam iste te godine i izašla iz partije. Svi mi koji smo griješili u mladosti, pa i u starosti, ne trebamo se stidjeti priznati svoje pogreške. Ali ova skupina tzv. lijevih kulturnjaka nikad to ne bi priznala. Oni su se naviknuli baviti kulturom tako da im partija da slobodne ruke, država im da novac i oni mogu raditi što god hoće. E, toj je diktaturi, s novim ministrom Hasanbegovićem, kojeg bi lustrirali, zauvijek odzvonilo.

Obraćamo se svima

U Hercegovini planira ostati dugo. Veseli se novom projektu i radu s mladim ljudima.

– Bio mi je to profesionalni izazov, ali i taj moj osjećaj da treba uvijek nešto raditi za opće i javno dobro mi se ovdje u Hercegovini ispunio. Naša TV je regionalna televizija koja se obraća svim ljudima koji tu žive, ali kako je na hrvatskom jeziku, najviše će je gledati Hrvati u BiH, mislim pritom i na Posavljake koji napokon imaju svoj medij, s obzirom na to da se ni Dragan Čović ni HDZ nisu još uvijek izborili za treći, hrvatski kanal na Javnom servisu BHT-a. Ali, naši gosti u programu bit će svi – Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali koji ovdje žive, rade i stvaraju. Mislim da je Naša TV jedinstveni primjer u svijetu da 55 poduzetnika ulože novac u jedan javni servis – zaključuje ova bivša HTV-ova urednica i novinarka.•

>> Naša TV iz Mostara počela s emitiranjem, glavna urednica Hloverka Novak Srzić

Komentara 118

MA
matrixxx
20:26 21.03.2016.

svako dobro,puno zdravlja i poslovnih uspjeha

FA
Fake
20:28 21.03.2016.

Gospođo Hloverka,sve najbolje.

BA
barbaizamerike
20:24 21.03.2016.

Fali nam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije