Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nyle DiMarco

Gluhonijemi model pobijedio u showu Ples sa zvijezdama

Foto: Reuters
1/3
28.05.2016.
u 09:00

S partnericom Petrom razvio je poseban sustav znakova očima i rukama, a polufinalnu je točku izveo i s povezom preko očiju

Kada se gluhonijemi model Nyle DiMarco pojavio na popisu zvijezda za 19. sezonu američke verzije Ples sa zvijezdama, nije bilo previše uzdignutih obrva. S obzirom na to da se nekoliko sezona prije njega u showu našla gluhonijema glumica i dobitnica Oscara Marlee Matlin, svi su mislili bit će to još jedna lijepa prilika da se pokaže kako gluhonijeme osobe bez problema sudjeluju u svim sferama javnog života.

Prednost, a ne hendikep

No 27-godišnji Amerikanac koji ne čuje od rođenja letvicu je pomaknuo nekoliko stupnjeva naviše i već prvim nastupom pokazao da se radi o iznimnom talentu. S partnericom Petrom Murgatroyd publiku je svakim nastupom ostavio bez daha, a svi su se čudili kako je moguće da tako savršeno prati ritam koji ne čuje. – Za sve je zaslužna Petra – otkrio je Nyle i nastavio: – Ona je već pri prvom susretu dala sve od sebe da pronađe način da upozna mene, moj način komunikacije i moj način funkcioniranja. Dok smo vježbali za nastupe, savladala je znakovni jezik, a razvili smo i vlastiti sustav znakova.

Par je otkrio kako su očima i sitnim dodirima ruke usavršili komunikaciju tako da je Petra Nyleu prenosila glazbu onako kako je ona osjeća.

– Iskreno, nisam mislio da sam ja hendikepiran, već u prednosti. Ja sam se mogao potpuno prepustiti plesu, ništa me nije ometalo – objasnio je Nyle.

Ovaj diplomirani matematičar nije prvi put gluhonijemost naveo kao prednost. Učinio je to i prije nekoliko godina kada je pobijedio u showu America’s Next Top Model u čijem je žiriju sjedila slavna Tyra Banks.

Udruga za gluhonijeme

– Uloga je modela da bez riječi prenese poruku, a ja to radim svaki dan. Meni nije problem tijelom, očima, ekspresijom ljudima objasniti što želim reći – objasnio je Kyle čija je karijera modela nakon izlaska iz tog reality showa procvjetala. A donijela mu je i angažman u Plesu sa zvijezdama gdje je stekao svjetsku slavu.

Svestrani Nyle već se bavio raznim poslovima te je glumio i u nekoliko nezavisnih filmova. Ima i neprofitnu udrugu za promicanje prava gluhonijemih osoba pa je i pobjedu posvetio upravo njima.

– Ne mogu vjerovati, ovo je za 70 milijuna gluhih osoba koje trenutačno žive u svijetu – napisao je DiMarco nakon pobjede na svom Facebook profilu.

Njegova nevjerojatna sposobnost da besprijekorno prati partnericu publiku je oduševila. Najviše čuđenja izazvao je u polufinalu kada je plesnu točku izveo s povezom na očima.

– Htjeli smo isključiti sva tri čula. Puno smo vježbali, učinili svmo sve da budemo savršeni i uspjeli smo – rekao je.

Inače, Nyle je odrastao u velikoj obitelji, ima još brata blizanca i starijeg brata. Njegova majka svuda ga prati i najveća mu je podrška. Iako milijuni Amerikanki pate za njim, on rijetko govori o ljubavi, a nikada nije priznao da je u vezi. Samo je u jednom intervjuu, na pitanje koje je seksualne orijentacije zagonetno odgovorio: – Nisam isključiv po tom pitanju. I dok njegov ljubavni život ostaje misterij, njegova partnerica Petra ne taji da već godinama ljubi kolegu plesača Maksima Chmerkovskog, a nakon finala u medije je procurila još jedna sretna vijest.

Petra je navodno trudna, što njezinu pobjedu u finalu čini još većom. Par vijest još nije potvrdio, ali američki mediji sigurni su da plesni par ima razlog za slavlje.•

>> Vedrana Vukojević: Radila bih mjuzikl za gluhonijeme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije