Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crno-bijeli svijet

Filip Riđički: Savjete tražim od tate, pravog dečka iz Zvečke

filip
Foto: PR FOTO
1/3
19.04.2014.
u 10:00

Glumac Filip Riđički u seriji igra Kipu, a iako se snima 12 sati dnevno, atmosfera je idilična jer oživljavaju ležerne ‘80-e u kojima je i glazba imala dublji smisao

Do 1980. godine pornofilmovi se u Jugoslaviji nisu prikazivali jer su ih komunističke vlasti smatrale neprimjerenima. Nakon zabrane došlo je do njihove poplave i u Zagrebu su dvije trećine kina prikazivale isključivo takav žanr. Upravo tim fenomenom, jednim od mnogih, pozabavila se serija “Crno-bijeli svijet” čija je prva klapa prošli tjedan pala u kinu Studio u Vlaškoj ulici koje se vratilo 34 godine u prošlost, a jedan od devet glavnih likova, 14-godišnji Žac kojega glumi Karlo Maloča, s prijateljem u toj epizodi ide u ‘takvo’ kino.

Sve je počelo u jednom mjesecu

To je samo početak seta obiteljske dramske serije s elementima humora namijenjene najširem rasponu publike, koji će se protegnuti i na ljeto te oživiti Zagreb novog vala, njegov šarm, ali i probleme koje je to vrijeme nosilo. Alfa i omega projekta je redatelj Goran Kulenović. Njegovi su zamisao, dramska situacija i likovi, a u pisanju scenarija pomogao mu je Igor Mirković.

– U seriji pokušavamo prikazati da su se stvari oko glazbe i novog vala počele događati u trenu. Do jednog mjeseca ih nije bilo, a u drugom su krenule. Konkretno se sjećam kako su Kulušić otvorili u proljeće 1980. i odjednom se situacija oko njega zahuktala. Imao sam sreću, ili nesreću, da sam bio u blizini svih tih popularnih stvari, priča Igor Mirković dok oko njega po setu šeću glumci. Kroz serijal koji će imati 12 epizoda prodefilirat će ih stotinjak, odjevenih u modu novog vala.

– Osim u sjećanjima, dodatnu inspiraciju za seriju čija se radnja odvija u godini dana tražim tako da odem u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i prije svake epizode pročitam sve novine iz mjeseca 1980. u kojem se ta epizoda događa i vidim što je bilo važno te se prisjetim kako sam ja to proživio, dodaje Mirković. Serija radnjom prati dvije zagrebačke obitelji i sve njihove dobre i loše trenutke te burni život dvoje mladih novinara, Kipa i Žungula, koje glume Filip Riđički i Slavko Sobin.

– Za ovaj projekt najviše savjeta dobio sam od oca, pravog dečka iz Zvečke, koji me i inspirirao. Bilo je: “E, stari, kak’ je bilo, kaj ste radili, o čemu ste pričali?” A najvrednije što mi je rekao jest da je sve bilo malo ležernije i da su svi, usprkos zbivanjima, bili u skladu sa strujom. Odjeća je genijalna, već sam najavio kostimografima da će im pola toga misteriozno nestati iz garderobe. Osobito tenisice. A o mjuzi da i ne govorim. I privatno sam slušao Vještice i Haustor i novovalna glazba me spasila od američkog mainstreama, spustila na zemlju i pokazala da postoji i nešto dublje. I možda zvuči kao klišej, ali Kipo me uči da neke stvari kod sebe moram promijeniti. Primjerice, kada mu se svidi neka djevojka u klubu, Kipo ne razmišlja o situaciji, on ulijeće i kaže joj prvu stvar koja mu je na pameti i ona je najčešće najbolja. On je puno samouvjereniji od mene, veli Filip Riđički. Njegova oca Juru u seriji glumi Sreten Mokrović koji je proživio vrijeme u koje se sada fiktivno vratio.

Originalna ideja u TV svijetu

– Moj lik rastavom od žene s kojom ima dvoje djece i vjenčanjem s novom zakuha cijelu priču. To je priča u koju kao glumac ulazim s veseljem jer i ja sam dečko iz Zvečke. Tada sam studirao na Akademiji i sve važno se događalo u trokutu Zvečka, Blato i Mali Kavkaz. Osim toga, ideja mi se čini originalnom jer nitko se još na ovaj način nije bavio novim valom. Sve kreće s dočekom Nove godine 1980. i strepnjom za zdravlje druga Tita. Jako se dobro sjećam tog dana i intenzivnog naboja u gradu. To popodne sam doma ručao, bilo je 15.05. kada su javili da je Tito preminuo. Zavladala je opća tuga. Odlično mi je s odmakom opet na ovaj način proživjeti to vrijeme, priča Sreten. U filmu glume i Jelena Miholjević, Sergej Trifunović, Elizabeta Kukić, srpska glumica Anica Dobra... Snimaju po 12 sati dnevno, ali složni su da im nije stresno jer ‘borave’ u lijepom vremenu.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Ključne riječi

Komentara 2

DC
dado.co
10:46 19.04.2014.

Zvuči zanimljivo .... jedva čekam premijeru .....

CA
cajnik
13:09 27.06.2014.

like,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije